Skip to main content

2023. december 13. 8:44

Kitüntették Kutyej Pál Albertet

A nyugalmazott evangélikus lelkész Békéscsaba Szlovákságáért plakettet kapott

A nemzetiségek napja alkalmából tartott ünnepséget Békéscsaba önkormányzata, valamint a hat nemzetiségi önkormányzat december 12-én, kedden, a városháza dísztermében. A gálaműsoron a korábbi évek hagyományainak megfelelően az egyes nemzetiségi önkormányzatok által alapított kitüntetéseket is átadták.

20231212 nemzetisegek napja dij foto Szabo Richard BehirAz ünnepi rendezvényen a békéscsabai nemzetiségek tagjai dallal, tánccal vagy irodalmi összeállítással mutatkoztak be – számol be az eseményről a behir.hu. Köszöntőbeszédében Szarvas Péter polgármester elmondta, Békéscsaba több mint 300 éves újkori történelme során a nemzetiségek mindenkor békében éltek egymás mellett, mindig arra törekedtek, hogy segítség egymást és a város fejlődését. „Őrizték a hagyományokat, a saját népcsoportjuk kultúráját, és ezzel egész Csabát fejlesztették, szépítették folyamatosan. Tudásuk, szokásaik, táncaik, dalaik, meséik és konyhaművészetük az ükunokákban is tovább él, megőrizve azt a sok kincset amit az előző generációk évszázadokkal ezelőtt megteremtettek. Közös feladatunk ápolni és továbbadni a jövőnek ezt a gazdag hagyatékot” – hangsúlyozta köszöntőjében a városvezető. 

„A nemzetiségek napja lehetőséget ad arra, hogy a nemzetiségi vezetőkkel, képviselőkkel, aktív tagokkal találkozzunk, megemlékezzünk ez eltelt esztendőről és kitüntessük azokat akik hozzájárultak ahhoz, hogy Békéscsaba nemzetiségi élete színes és pezsgő legyen” – emelte ki Kiszely András, a szlovák önkormányzat elnöke, aki a hat, Békéscsabán működő nemzetiségi önkormányzat nevében köszöntötte az ünnepségen résztvevőket. 

Mint minden évben,  idén is átadták az egyes békéscsabai nemzetiségi önkormányzatok által alapított kitüntetéseket is. 2023-ban a Békéscsaba Szlovákságáért plakettet Kutyej Pál Albert nyugalmazott evangélikus lelkész és Pintér Tibor táncpedagógus kapta.

Kutyej Pál Albert 1938-ban született Tótkomlóson szlovák családban. Az Evangélikus Teológiai Akadémia elvégzése után 1964-ben avatták lelkésszé. Orosházán volt segédlelkész, majd Ambrózfalván lett lelkész. A Békéscsabai Evangélikus Egyházközség erzsébethelyi (jaminai) körzetében 1973-tól 44 esztendőn át végezte hűségesen lelkészi szolgálatát. Kutyej Pál Albert mindig a szlovák–magyar csabai szellemiség ápolójaként hirdette az igét.  A lelkészi szolgálat mellett aktív közéleti szerepet vállalt a városban. 16 éven keresztül képviselte a békéscsabai lakosokat és a szlovák kisebbséget a Közgyűlésben. Nagy hangsúlyt helyezett a testvérvárosi kapcsolatok ápolására. 2008-ban megkapta a Békéscsabáért kitüntetést, 2014-ben Magyar Ezüst Érdemrend kitüntetésben részesült.

A teljes cikk a linkre kattintva olvasható el, a békéscsabai Kutyej család portréját a Duna Televízió mutatta be Isten kezében című műsorában.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-15-16
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső