Skip to main content

2023. augusztus 11. 14:15

Kéktúrázó és Balatont átúszó lelkész

A bakonytamási evangélikus gyülekezet lelkésze az erdők világát járja feltöltődésként, megteremtve a test és a lélek egységét, ami szükséges ahhoz, hogy szellemileg friss maradjon. Szakos Csaba beszélt lelkészi szolgálatáról, sportról és túrázásról, meditációról és imádságról.

20230811 Balaton Kektura foto Szakos Csaba Facebook

„Évente harminc nap szabadsággal rendelkezem, de a szokásos értelemben nem szoktam élni vele. A napokban például tábort vezettem Berekfürdőn, ahol száznegyvennégy gyermek kapcsolódott ki, és ugyan velem lehetett a családom, de nem egyszerű ügyelni a táborozókra, gondoskodni szórakozásukról. Furcsa is volt, amikor elindultunk, és nekem a testvérek jó nyaralást kívántak” – sorolta Szakos Csaba bakonytamási evangélikus lelkész a veol.hu-nak nyilatkozva, de egyáltalán nem szomorúan, inkább vidáman. Szereti a Bakonyban élőket és ezeket a feladatait is. Hangsúlyozta, hogy igyekszik megtalálni a harmóniát, a mindennapokban arra törekszik, hogy a munkája mellett a családja is megkapja a figyelmet, hiszen például az ünnepek alatt alig látja őket. Emellett szeret úton lenni, és a természet az, ami leginkább feltölti. Elhatározta, hogy családjával szakaszonként bejárja az országos Kéktúra útvonalát. 

Miközben júliusban sikeresen teljesítette a Balaton-átúszást, volt alkalma meditálni, gondolkodni, imádkozni. A sport meghatározó az életében, az úszás, a biciklizés és a túrázás is, amit összeköt gombászással. Ilyenkor regenerálódik, frissül fel leginkább. Bakonyi falusi lelkészként szerinte előnye, hogy már egy kilométert megtéve ősfenyvesben lehet, az erdők világát járhatja feltöltődésként. A sétákat magyar vizslája is igényli, és neki is szüksége van a rendszeres mozgásra. A test és a lélek egységét így lehet megteremteni, így maradhat szellemileg friss – magyarázta. Idény nyáron diákoknak zarándoklatot vezetett Tatáról Esztergomba. Tavaly a Tihany és Pannonhalma közti távot járták be hasonlóképp, jövőre a Mátrába készülnek. Közben minden napnak megvan a témája, lehet az például a remeteség, és akkor azon elmélkednek a fiatalok, a lelkészüktől kapott versek, idézetek, áhítatok segítségével. Hiszen a zarándoklat belső út egyben, az önismeret, egymás és Isten felé vezet. 

„Sokan nem látnak bele a lelkészek munkájába, nem tudják, mennyiféle feladatunk van. S mindegyiket segíti az imádság, megtartó, támasztó erőként. A másokért végzett szolgálat és az itt élőkért történő imádság mindig valamilyen formában célba ér, Isten gondviselése által valamilyen formában teljesül kérésünk. Sokszor meghallgatom, segíteni igyekszem a nehéz helyzetbe kerülteket, ezeknek a gondoknak az átérzése, a tanácstalanság feldolgozása szintén nehezebb lenne számomra és az érintetteknek is imádság nélkül. Igazi szabadságot nem tölthetek el idén nyáron sem, de kell nekem is a kikapcsolódás, szakítok szabadidőt, mert, ha magammal nem foglalkozom, én magam nem vagyok rendben lelkileg, akkor másnak sem tudok segíteni. Például örömet okoz nekem, szeretem a kertészkedést, a fotózást is” – mondta el a lelkész, hozzátéve, hogy ezek a hobbik gyors visszajelzést adnak neki munkája eredményéről, lelkészként viszont nehezebben tapasztalja azt meg, a közmondás szerint is „Isten malmai lassan őrölnek, de biztosan”. 

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-19-20
Lelkipásztor banner 2023-11

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső