Skip to main content

2023. július 26. 9:12

A vasegerszegi tanítódinasztia

A falu lámpásaira emlékeztek

A falu lámpásairól, a Németh evangélikus tanítódinasztiáról tartott előadást július 22-én, szombaton dr. Németh Gabriella, a család leszármazottja a vasegerszegi evangélikus imaházban.

 A vasegerszegi tanítódinasztia – A falu lámpásaira emlékeztek

Az imaterem megtelt egykori tanítványokkal, akik a tanítólakásban berendezett kiállításon idézték fel az épülethez és a tanítókhoz fűződő emlékeiket.

A kiállítás egyik megálmodója dr. Németh Gabriella jogász, a Budapesti Metropolitan Egyetem főiskolai docense, az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda vezérigazgatója családfakutatásaira alapozva tartotta meg előadását, amelyben ükapja, Németh Márton és az „oskolamester” unokája, Németh Jenő, több, ma még élő generáció „tanító bácsija” életét és munkásságát elevenítette fel.

20230722 Vasegerszeg evangelikus tanitokra emlekeztek foto Cseh Gabor Vas Nepe 2

Elmondta: felmenői több mint 110 éven át voltak a település „oskolamesterei”, akik a falu egyetlen írástudóiként nem csupán tanítói feladatokat végeztek. Prezentációjában korabeli újságcikkek és fotók nyomán elevenítette meg hallgatósága előtt az akkori evangélikus tanítók életét.

20230722 Vasegerszeg evangelikus tanitokra emlekeztek foto Cseh Gabor Vas Nepe 3

A „tornyos imaház” mögött található tanítói lakásban Gabriella gyűjtéséből és a helyiek adományaiból kiállítást rendeztek be az elmúlt évek fotóiból és dokumentumaiból. A takaros, korhű berendezéssel bíró kis házban a falakra aggatott fotókon örömmel keresték és találták meg magukat az iskola egykori diákjai, akik közös emlékeket, történeteket is felidéztek.

20230722 Vasegerszeg evangelikus tanitokra emlekeztek foto Cseh Gabor Vas Nepe 4

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-19-20
Lelkipásztor banner 2023-11

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső