Skip to main content

2023. június 29. 8:05

Társas játék – nem csak a maguk örömére

Könnyűzene és misszió egyházunkban

A középiskolai könnyűzenei program részeként lemezfelvételre érkezett egyházunk országos irodájának stúdiójába az orosházi Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium keresztény könnyűzenei zenekara, a Melody of Angels. Betekintettünk a kulisszák mögé, és arról is érdeklődtünk, hogy mit jelent a résztvevők számára az egyházi könnyűzene.

Társas játék – nem csak a maguk örömére

A stúdióban lázas készülődés, hangolás, a figyelem összpontosítása zajlik, hogy a zeneszámok rögzítésekor minden a lehető legnagyobb rendben legyen. Az előkészületek szünetében Nyemcsok Saroltát szólítjuk meg.

„Nagyon jó érzés volt olyan közösség tagjává válni, ahol önmagam lehetek, valamint lényege és üzenete is van annak, amit csinálok – fogalmaz a fiatal énekes. – Az együtt zenélés már önmagában jó hatással van rám, de a keresztény könnyűzene ennél is több, feltölt, lendületet ad a mindennapokban. Csodálatos lehetőség, hogy ezáltal is dicsérni tudjuk Istent! Ennek köszönhetően találtam rá újra a hitemre.”

Közben Szigethy Mátyás is mellénk lép. A gitáros elárulja, már korábban is játszott egy zenekarban. „Nagyon örülök, hogy Huszák Zsolt tanít és segít minket. Álmom volt, hogy egyszer stúdióban ülhessek, és zenéljünk. Minden fellépéskor arra törekszünk, hogy egész valónkkal sugározzuk azt az örömhírt, amiről az egyes számok szólnak. Meghatározó a számomra, hogy keresztény zenét játszom, mert így Istent tudom dicsérni, és ezáltal másoknak is hirdethetem az ő szeretetét.”

Könnyűzene és misszió egyházunkban

„A zene nem feszültségforrás, hanem társas játék, amit az Istentől kaptunk. Rengeteg lehetőség van a muzsikában. Ennek felfedezésére invitálom a diákokat – mondja Huszák Zsolt, aki négy középiskolában végez mentori szolgálatot. – Mentorként azt próbáljuk tanítani, hogy van értelme a közös munkának. Az ifjú zenészek felismerik, hogy komoly feladat van rájuk bízva, ami az ő munkájukat, koncentrációjukat igényli. Nagyon örülök annak, hogy olyan fiatalokkal tudok együtt dolgozni, akik vállalják a kihívást, és elkötelezetten, teljes szívvel készülnek. Eközben pedig megélik a közösségi lét és az együtt zenélés örömét és hasznosságát.”

A Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájának Gyülekezeti és Missziói Osztálya a Nevelési és Oktatási Osztállyal együttműködve 2019-ben indította el a könnyűzenei programot az evangélikus középiskolák számára. Mostanra tizennégy intézményben működnek elhivatott ifjú zenészekből álló zenekarok.

„Több mint száz diák tehetséggondozásán dolgozunk tizenegy mentor közreműködésével. A rendszeres próbákon túl workshopokkal, országos zenei táborral és online zenekarfejlesztő oktatóprogrammal is segítjük a fiatal zenészeket. Ezenkívül hangszerpályázatokkal, hangosítás biztosításával és technikai eszközök rendelkezésre bocsátásával is támogatjuk a zenekarokat” – mondja Jansik Tamás.

A stúdióban az orosházi Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium keresztény könnyűzenei zenekara, a Melody of Angels.

A gyülekezeti és missziói osztály könnyűzenei referense, a program koordinátora azt is elárulja, hogy havonta legalább kétszer, de van, ahol minden héten próbálnak a zenekarok, sőt több együttes rendszeres fellépő is. „Hétkezdő iskolai áhítatokon, gyülekezeti alkalmakon is gyakran szolgálnak, valamint több zenekarunk előadott már városi rendezvényeken is, sőt fellépéseink voltak a tavalyi Szélrózsa találkozón is. A színvonalas zenélésnek köszönhetően így nemcsak az iskola falain belül, hanem azon túl is hirdetni tudjuk a jó hírt. Ez a kezdeményezés ugyanis erről szól. Közösséget építeni, tanítani és Istent dicsérni.”

Mint Jansik Tamás elmondja, a középiskolai könnyűzenei program keretében öt iskola zenekarától rögzítenek huszonhat dalt, és a későbbiekben zenemegosztó csatornákon fogják ezeket közzétenni. „Nemcsak ismert énekeket, hanem a zenekarok által írt szerzeményeket is rögzítünk. Már csak ezért is érdemes lesz a fiatalok igényes zenéjét meghallgatni!”

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-19-20
Lelkipásztor banner 2023-11

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső