Skip to main content

2023. június 20. 8:28

Magvetés kicsi szívekbe

Csömörön az evangélikus gyülekezet és az óvoda is igyekszik példát mutatni

„Környezetben, közösségben” – e mottóval idén először komplex teremtésvédelmi akció is kapcsolódott egyházunknak az 1 + 1%-os adófelajánlást célzó kampányához. A felhívásra sok gyülekezet, intézmény jelentkezett, hogy az 1%-ok mellett – amint az akció plakátján olvassuk – idén tavasszal szemetet is gyűjtsön. Az ötlet sikeresen megmozgatta Csömör apraját-nagyját: a gyülekezet számára amúgy is évek óta gyakorlat a hulladékgyűjtés, de idén a Rózsakert Evangélikus Óvoda gyermekei is csatlakoztak, és kesztyűt, zsákot, illetve cserepes virágot, ásót, gereblyét ragadtak. Hogy miként ültettek az apró kezek napvirágot, és milyen lett a tiszta Kálvária-domb, riportunkból kiderül.

Csömöri Rózsakert Evangélikus Óvoda munkatársai, óvodásai és családjaik szemetet szednek

„Környezetben, közösségben” – e mottóval idén először komplex teremtésvédelmi akció is kapcsolódott egyházunknak az 1 + 1%-os adófelajánlást célzó kampányához. A felhívásra sok gyülekezet, intézmény jelentkezett, hogy az 1%-ok mellett – amint az akció plakátján olvassuk – idén tavasszal szemetet is gyűjtsön. Az ötlet sikeresen megmozgatta Csömör apraját-nagyját: a gyülekezet számára amúgy is évek óta gyakorlat a hulladékgyűjtés, de idén a Rózsakert Evangélikus Óvoda gyermekei is csatlakoztak, és kesztyűt, zsákot, illetve cserepes virágot, ásót, gereblyét ragadtak. Hogy miként ültettek az apró kezek napvirágot, és milyen lett a tiszta Kálvária-domb, riportunkból kiderül.

Csömör mintegy tízezres lélekszámú nagyközség Pest vármegyében. Autóval, HÉV-vel is (ahogyan a környékbeli településeket a fővárossal összekötő helyiérdekű vasutat emlegetni szokás) csak húsz perc Budapesttől. Őrzi falusias, családias jellegét és tradícióit, az utóbbi évtizedekben ideköltözők nagy száma ellenére is. Tiszta utcák, rendes porták, a kerítések mögött nyíló nárciszok, tulipánok fogadják a tavasszal idelátogatót. A hagyományaira büszke település vigyáz rendjére, tisztaságára, s ebben jó partnerei egymásnak az önkormányzat, a polgárok, köztük a különböző felekezetek hívei.

Az evangélikusok számára nem is volt kérdés, hogy – amiként minden évben – idén is takarítanak, de arra, hogy ebben az ovisok is segítsenek, még nem volt példa.

Evangelikus Elet tamogatoi banner 2023

Kimegy a magvető…

Még tartanak a reggeli csoportfoglalkozások, amikor megérkezünk a Rózsakert Evangélikus Óvodába. Gyermekparadicsom ez a 2018 óta egyházi kezelésben álló intézmény: nagy, gondozott kert, fák, virágok, játszótér, színes biciklik és homokozójátékok várják kis gazdáikat a ragyogó, tavaszi napsütésben. Mozgalmas nap vár a százhúsz ovisra: az öt csoport minden tagja hamarosan virágokat ültet. Megemlékeznek a Föld napjáról, április 22-ről, illetve a teremtés hetét ünneplik, délután pedig az evangélikus egyház egyszázalékos kampányának keretében szemetet szednek az apróságok.

A csoportokból a létszám egynegyede jelentkezett, családostul. Trajtlerné Erdélyi Csilla megbízott intézményvezetővel beszélgetünk az akciók előtt. „Keresztény óvodaként fontos számunkra a te-remtésvédelem: a környezeti nevelés, az Isten teremtett világára való odafigyelés végigkíséri a napjainkat. Ünnepeink környékén mindig felhívjuk a figyelmet arra, hogy mindent Istentől kaptunk, és meg kell őriznünk. A felelős gondolkodást szeretnénk a gyerekek szívébe elültetni.”

Csömöri Rózsakert Evangélikus Óvoda intézményvezetője, Trajtlerné Erdélyi Csilla

Mindegyik csoportnak van egy kiskertje, ahova virágokat, borsót, dughagymát ültethet – mondja az óvodapedagógus. A legtöbben otthonról hozzák a palántákat. „Hálásak vagyunk, megbecsüljük a környezetünket, és vigyázunk rá. Az egészséges életmódra való nevelés is része a mindennapjainknak. Azt is tudják a kicsik, hogy nem szabad eldobni a szemetet, mert szennyezi a környezetet, és veszélyes az élővilágra. Jó példával járunk elöl, így azt is megszokják itt, hogy szelektíven gyűjtjük a hulladékot, vagy hogy a kertész bácsi komposztálja a lehullott leveleket.”

Mindezekhez illeszkedik az a vállalás, hogy idén az ovisok is részt vettek a szemétszedésben. Már hagyomány, hogy az „evangélikusoké” a Kálvária-domb, ahonnan aztán a Bulgárkertbe érkeznek. A kis csapat a domb tetején, a három keresztnél pihent meg egy csoportkép erejéig, aztán megteltek az egyházunk 1%-os logóját ábrázoló szemeteszsákok. „Délután minden várakozáson felüli volt a részvétel: hatvanan voltunk – ecseteli az akció sikerét Trajtlerné Erdélyi Csilla. – Gyűlt a szemét minden zsákba. Igaz, már nem sokat találtunk: a csömöriek vigyáznak környezetükre, és tavasszal már volt ezen a részen szemétgyűjtés az evangélikusokkal. A célhoz – a Bulgárkertbe – érve elmondtam a gyermekeknek a teremtés-történetet, majd hálaadó imát mondtunk Istennek a teremtett világunkért. Játékkal zártuk a szemétszedést.”

szemétszedés

Ez egy kis magvetés a legkisebbek szívébe? – érdeklődünk. „Feltétlenül! S abból kinő valami, amit nem látunk úgy, mint a növényt, de az ő kis életükben fog kifejlődni. Van is egy dal, amit el szoktunk énekelni ilyenkor: a Kimegy a magvető című gyerekdalt, azt nagyon szeretik.”

Csilla tősgyökeres csömöri evangélikus, ezer szállal kötődik ide. Meséli: a konfirmációja után döntötte el, hogy kántorképzőt is végez. Az indíttatást ehhez Túrmezei Erzsébet diakonisszától, illetve Solymár Péterné Márta nénitől – a gyülekezet akkori lelkészének feleségétől – kapta. Azóta az orgonapadon is szolgál. Gyermekkorában háromezres lélekszámú volt a település. S bár sok minden változott, kevesebben gazdálkodnak, úgy véli, nagyon jó itt élni.

„A gyermekek sokkal közelebb vannak a természethez és így Istenhez is talán – mondja. – A kisgyerek nagyon befogadó, amit mondunk neki, azt ő úgy, ahogy van, elfogadja.

Ezt próbáljuk a szülők felé is közvetíteni: az együttnevelés nagyon fontos számunkra. Az ilyen alkalmak, mint a mai, nagyon jók arra, hogy ezt közösen megvalósítsuk a szülőkkel, s ez őket is formálja egy kicsit.”

Csibe csoport akcióban

„Erős vár a mi Istenünk!” – köszöntenek minket kórusban a kicsik már a kertben. Sorolják az ültetés apropóját: tavasz, anyák napja, húsvét, míg rátalálnak a keresett kifejezésre: a Föld napja! Ki-ki mutatja a kedvenc virágját, több ovis egyenesen otthonról hozta, más a virágosnénitől. Kiderül: a fiúk is szeretik a virágokat, főleg a levendulát.

– Kérek egy talicskát!
– Én egy gereblyét!
– Hova lett az ásóm?
– Ez az én virágom, rózsaszínű!

Izgatottan csivitel a Csibe csoport, a vegyes korosztályú ovisok sürögnek-forognak, tevékenyen kiveszik a részüket az ásásból, gereblyézésből. A fiúk hozzák talicskán a komposztot, közben a kislányok már pakolják a cserepeket. Egy fiúcska csinos napraforgót szorongat a kezében, más nefelejcset, árvácskát, muskátlit, s várják, hogy Csilla néni megmutassa, hova ültethetik.

Csömöri Rózsakert Evangélikus Óvoda ovisai virágot ültetnek

A kérdésre, ki örül a tavasznak, a kis kezek mind a magasba emelkednek. Az óvó nénivel sorolják, hogy jó föld, víz, talicska, lapát és sok napsütés kell ahhoz, hogy a virág szép legyen. Tudják azt is, hogy mi a komposzt, amely jó táptalaja a növényeknek. Kérdésünkre mesélik: ők bizony otthon is segítenek, kis kannával locsolnak.

Jó ügyek mellé állunk

Az ültetés után újra az irodában beszélgetünk. „Az evangélikus gyülekezet összetartó közösség” – mondja Kiss Zoltán presbiter. Ő a felesége révén lett csömöri, egy jó évtizede jár a gyülekezetbe. Lelkes résztvevője volt a tavasszal zárult gyülekezetimunkatárs-képzéseknek is.

„A szemétszedés ügye mellé állni azért fontos, mert megmutatja a világnak, hogy kis lépésekkel elindulva is lehet eredményeket elérni. Igyekszünk visszaadni a társadalomnak a gondoskodást, amit az egy százalék felajánlásával kifejez” – emeli ki.

Csömöri Evangélikus Egyházközség presbitere, Kiss Zoltán

A kampányban való részvétel azért is adta magát, mert a gyülekezet minden tavasszal csatlakozik a civil szervezetekhez, hogy megtisztítsák a település külterületi részeit. Azért azokat, mert Csömörön belül nem igazán van szemét. Kívül azonban? „Kisteherautónyi szemetet szedtünk össze a Kálvária-erdőnél, még kábelköteget is találtunk.”

Könnyű-e megmozgatni az embereket? – érdeklődünk. „Igen, van egy aktív csoport, akik megmozdíthatók. Fiatalok, konfirmandusok, családok, idősek is. Aki részt vesz benne, az biztos, hogy formálódik: nem fog többé szemetet eldobálni. Megtapasztaljuk, hogy milyen nehéz munka összeszedni. A gyerekekkel pedig nagyon könnyű dolgunk van, náluk mindezt korábban el tudjuk kezdeni.”

Kiss Zoltán gyakorló édesapaként mondja: „Saját kilenc- és tízéves kislányaimon látom, hogy a világban más ingereket is kapnak. Ezért nevelni kell őket, hogy oltsák le a villanyt, zárják el a vizet. De már tudják, hogy a Földre vigyázni kell, s ők is kellenek hozzá, hogy változás történjen. Az evangélikus hitoktatásban fontos témaként szerepel a bibliai teremtéstörténet mai, ránk vonatkozó felelősségének a megértetése. Szolgálat ez, elszámolással tartozunk, bár sajnos most még sok mindennel visszaélünk.”

Érdekes észrevételt fűz mindehhez: ha aznap, amikor a kukákat ürítik, végigmegyünk az utcákon, azt láthatjuk, telistele vannak az edények. „Hogy tudnak ennyi szemetet termelni az emberek, a háztartások?” – teszi fel Zoltán a költői kérdést. Majd a fogyasztói társadalom jellemzőit sorolja: sokat vásárolunk, minden alaposan be van csomagolva, kidobjuk, és sokszor pazaroljuk is az élelmiszert. A fiatal apuka egyetért Trajtlerné Erdélyi Csillával: erről már az óvodásokkal is kell beszélni.

„A mai gyerekek okosak, sokkal többet tudnak a világról, az állatokról, a növényekről, a bibliai történetekről, mint mi az ő korukban – osztja meg velünk tapasztalatát az óvodapedagógus. – A mi felelősségünk, hogy olyasmit adjunk nekik, amitől egyre okosabban tudnak élni.”

Zoltán is, ahogyan Csilla, a teremtett világért, Isten ajándékaiért hálás szellemiségben nőtt fel, ezt próbálja átadni a lányainak. A túlfogyasztás részben érthető – magyarázza –, mindenki próbálja bebiztosítani a családját. De a Hegyi beszédben Jézus a gondviselésre utalva egyértelműen int: először is Istenben kellene bíznunk!

Közben megérkezik Kendeh-Kirchknopf Péter csömöri parókus lelkész. Nem csupán lelkészként, de idejáró kislánya révén édesapaként is részese az ovis mindennapoknak. „Jó kapcsolatban van a gyülekezet és az önkormányzat, örömteli látni, hogy a hasonló megmozdulásokból évek óta kiveszi a részét a csömöri evangélikusok minden korosztálya, még a hetven év felettiek is. A Bulgárkertnél, amely az evangélikus gyülekezet területe, már alig találni valamit, amit összeszedhetnénk. Az utcákon sincs szemét, és hogy ez így van, az részben itt, az oviban, a neveléssel kezdődik” – magyarázza a lelkipásztor.

Csömöri Evangélikus Egyházközség lelkésze, Kendeh-Kirchknopf Péter

Gyerekkori emlékeit felidézve rámutat: a kicsik ma érzékenyebbek arra, hogy nem szabad a csokipapírt, az üdítős pa-lackot elhajítani. „Nincs a régi mentség, hogy az utcaseprő bácsi úgyis összeszedi. Sok minden változott jó irányba, például dohányozni sem lehet már nyilvános helyeken. Társadalmi szinten sikerült átformálni az emberek hétköznapi cselekvéseit.”

Zoltán iménti felvetéséhez a lelkész fontos gondolatokat fűz. „A Hegyi beszédben Jézus arra is rávezet, hogy vajon a bizalom a ráhagyatkozás értelmében benne van-e a hitünkben. Bízunk-e az Isten jóságában? Úgy tekintünk-e a jövőnkre, mint amiben pontosan meglesz mindaz, amire szükségünk van?” Úgy véli: ellentmondásos világban élünk. „Azt szeretnénk, ha a gyerekeink jobb természeti körülmények között élnének, mint mi. Igen ám, de a mindennapi döntéseinkben éppen ellene teszünk, és sokszor kizárólag anyagi érdekek figyelembevételével a környezetkárosító megoldásokat választjuk.”

Beszélgetőtársaink mindannyian egyetértenek abban: világunkban minden mindennel összefügg, még egy olyan apró mozdulatból kiindulva is messzire jutunk, amikor felszedünk egy szemetet az utcáról.

Kendeh-Kirchknopf Péter az egy-százalékos kampány kapcsán elmondja: a legtágabb közösség számára is hasznos tevékenység, például az idén egyházi öszszefogásban megvalósult szemétszedés, nagyon jó üzenet. „Mi olyan dolgokra kérjük a támogatást, amik nem csak nekünk jók. Úgy vagyunk jelen a település életében – nemcsak mi itt, Csömörön, hanem sok más gyülekezet is a maga lakóhelyén –, hogy amit jónak, értéknek gondolunk, azzal ne csak magunkat boldogítsuk. A szemétszedés általánosan hasznos és semleges téma, bárki tud azonosulni vele, osztatlanul érdeke mindenkinek, hogy minél kellemesebb, rendezettebb környezetben éljen. Ha egy evangélikus kéz felszed valami szemetet, az mindenki szemének jó.” S még hozzáteszi: fontos, hogy ne csak kampányszerűen tegyünk így. „A gyülekezeteknek ez a mentalitása egyre tudatosabb, a koronavírus-járvány alatt is sok jó példát láthattunk arra, hogy mi, evangélikusok nyitottan, segítőkészen mutatkoztunk meg, a település érdekében a közösségi tereinket megosztva. Egy gyülekezet atmoszférája ebből megsejthető, de nem a célszerűség vezet minket. Közvetlen emberi viszonyok épülnek így. Persze a missziói szándék indirekt módon ott lehet mögötte, de nem ez a vezérlő elv. Néha egyszerűen az a fontos, hogy jó találkozni a másikkal, és a cél maga az egymásra találás, a közösség megélése.”

Csömöri Rózsakert Evangélikus Óvodában virágültetés

Mielőtt a jól végzett munka örömével távoznánk, még megkérjük Csillát, vonja le a tanulságot: egy ilyen apróság, mint elültetni pár tő virágot vagy összeszedni a szemetet a dombon, változtat-e a világ folyásán? „Nevezhetjük apróságnak, de úgy is fogalmazhatunk: ezek nagyon is fontosak. Minden aprósággal így hozzáteszünk a nagy egészhez. A mi kis cselekvésünk, a mi kis odaadásunk, a mi forintjaink mind számítanak. Evangélikusként pedig azt gondolom, jó üzenete van, ha az ilyen dolgok mellé odaállunk. Példát mutatunk gyerekeknek, felnőtteknek, gyülekezetünknek, az egyháznak és az egyházunk által az egész nagy közösségnek, a világnak.”

* * *

A riport eredetileg az Evangélikus Élet magazin 2023. május 14–21–i 88. évfolyam 19–20. számában jelent meg.
Az Evangélikus Élet magazin kapható a Luther Kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII., Üllői út 24.), az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen, vagy digitális formában megvásárolható, illetve előfizethető a kiadó honlapján.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-19-20
Lelkipásztor banner 2023-11

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső