Skip to main content

2023. április 5. 8:00

„Engem ideszerettek a gyülekezetbe”

Hepp Éva karvezetésről, tanításról, makramézásról

„Kell valami, ami visszahoz minket a valóságba.” Minden bizonnyal így van – riportalanyunk, Hepp Éva matematika–ének-zene szakos tanárnő pedig egészen biztosan talált ilyen tevékenységeket. Csupa olyan dologgal foglalkozik, amelybe a tudása, tapasztalata, ügyessége, kreativitása mellé szívét-lelkét is beleadja, akár tanítványait okítja, akár karvezetőként kórust vezényel, énekel, presbiterként aktív tagja gyülekezetének, akár otthon a szabadidejében kézimunkázik. Evangélikus alkotókat, vállalkozásokat bemutató sorozatunk újabb részében a tavaszi virágcserepekhez is illő makramék mellett a felismert evangélikus értékekről is beszélgettünk.

Hepp Éva karvezetésről, tanításról, makramézásról

Az albertirsai Roszík Mihály Evangélikus Általános Iskola tanárához korábbi lelkészének, Szilák-Túri Krisztinának a jóvoltából jutottunk el. A lelkésznő – immár a szeretetotthon pásztora – korábban a gyülekezetben sokat dolgozott Évával, aki a kézműveskör vezetése mellett temetéseken kántora is volt. Nagy, testvéri-barátnői beszélgetések emlékét őrzik. De mielőtt az evangélikusságra térnénk, szétnézünk Hepp Éva otthonában. Könnyű felismerni a kézimunkáit, egyedi alkotások.

„Mindig is szerettem kézimunkázni a tanítás mellett, kikapcsolt – kezdi a történetét. – A makramézás technikáját középiskolás koromban tanultam meg. Akkor is nagyon népszerű volt. Kaptam a nagybátyámtól egy kis német füzetet, s bár nem beszéltem a nyelvet, a képekről hamar elsajátítottam – spárgán gyakorolva – a csomózás módját. Később magamtól fejlesztettem tovább a tudást. Közben varrtam, patchworköztem – a foltvarrást takarja ez a szó –, papírmunkákat csináltam, majd az egészet évekre félretettem. 2019-ben mondta a lányom: »Anya, ez most nagyon népszerű, és te is meg tudod csinálni!«”

Így hát újra belevágott, s kiderült, az ujjai „emlékeznek rá”. A járványos évek bezártsága alatt kifejezetten jól jött egy ilyen kreatív, önkifejező, figyelemelterelő tevé-kenység: volt mit tennie. Sorban születtek az új alkotások: virágcserepekhez függő tartók, fali díszek, életfák, dísztárgyak.

engem ideszerettek a gyulekezetbe hepp eva foto magyari marton 29 1

Hobbiját nem növesztette vállalkozássá, de a jogi lehetőséggel élve készített egy honlapot, amelyen azóta el is tudja adni a munkáit, és megrendelésre is készíthet. Örömmel jár – főleg ünnepek előtt – vásárokra, ahogy ő mondja: piacozni.

„Egészen más közeg, nagyon pihentet, szeretek beszélgetni az emberekkel. Tökéletes feltöltődés! Workshopokat is tartok, ahol a kezdők egy egyszerű virágtartót már két óra alatt megcsinálnak.” Ugyanez Évának persze alig egy óra...

Makramé a csilláron

„Jó érzés, hogy másnak is tetszik, amit készítek, az ebből származó bevételemet pedig rögtön fonálra költöm. A földszíneket – natúr, bézs, barna, szürke – szeretem a legjobban. Ha meglátok egy új mintát, rögtön támad egy ötletem, amit ki szeretnék próbálni.”

Természetes szálú vagy újrahasznosított pamutzsinórral, sodrott fonállal szeret dolgozni. Mint mondja, a két kezünkön kívül csak egy (fa)karikára van még szükségünk, amire felakasztjuk a készülő darabot. „Először a csilláron kezdtem: nálunk még ott is makramék lógtak. Felálltam egy létrára, hogy elérjem. A hosszú szálnak – ami aztán rövid lesz – kell a hely. Ma már ruhaállványra akasztom, az sokkal praktikusabb. Sok mintát lehet találni az interneten, de kell a tapasztalat, hiszen a szálat előre le kell szabni, a csomók meghúzásához is gyakorlat kell.” A tanárnő spontán készíti a díszeket: ettől lesz igazán alkotó a folyamat a számára. Csak a nagy munkákat tervezi meg. „Egy esküvői kapunál persze nagyon meg kell gondolni a lépéseket.”

Hepp Éva karvezetésről, tanításról, makramézásról

Mi lehet az oka, hogy ennyire divatba jöttek ezek a kézimunkák ma, amikor az ipar elönti a háztartásokat olcsó műanyag használati tárgyakkal és dekorációkkal? – érdeklődünk. „Pont ezért, az egyensúly miatt. Sokan felismerték, hogy a műanyagok nem tartalmaznak ilyen értéket, mint ezek az egyszerű anyagokból készült, mutatós tárgyak. És ebben benne vagyok én is: én csináltam. Kell valami, ami visszahoz minket a valóságba. A kézművesség a digitális világban visszavisz a természethez.”

A visszajelzés itt is fontos része a folyamatnak, Éva örül, amikor a vevői egy-egy fotón megmutatják, hova került a munkája.

Vajon a sok közül melyik a kedvence? „Az életfa. Sokat csináltam, kisebbeket, nagyobbakat. Mióta önálló életet élek, mindegyik lakásomban volt valamilyen fa. Életfa, fa- és levélmotívum: falra festve, parafából vagy matricán. Most makraméból készítem. A legújabb is ezt ábrázolja. Ez áll a szívemhez legközelebb.” Bizonyára szimbólum mivolta miatt is vonzza Évát.

A tanárnő rendszerint hétvégén él a hobbijának. Elárulja azt is: ha úgy érzi, sötét gondolatok, negatív spirál keríti hatalmába, a makramézás mindig segít kijönni belőle, megnyugodni, átértékelni. Nehéz időszakokban jellemzően többet alkot. A mélyrepülések egyik jó orvossága ez, amint a piacozás is jó elfoglaltság.

„A szüleim kereskedők, gyerekkoromban gyakran jártam velük vásárba. Mi, gyerekek is be voltunk fogva, segítettünk nekik. Ismerős közeg, otthonosan érzem magam, abba a régi világba repít vissza, ezért szeretem. Szépen berendezem az asztalt, beszélgetek, ismerkedem az emberekkel.” Éva legszívesebben a budapesti Erzsébet téri Hello piac színes forgatagát szereti, más árusok munkáit is megnézi, kapcsolatokat épít a kézművesekkel. A Gozsdu udvar vásárán és vidéki városokban is megfordult már makraméival, például Cegléden, ahová gimnáziumba járt.

„Éva néni, sikerült!”

A hobbiját nem kell kívül hagynia az iskolán sem: talán ő az ország egyetlen matematika-tanárnője, aki osztályfőnöki órán anyák napjára virágtartót készít diákjaival. Ebben a félévben technikaórákat is tart, ez pedig pluszlehetőség. A nyári táborokban is kézműveskednek: „Olyan büszkék, boldogan mondják később: »Éva néni, ki van akasztva a szobámban!« Sikerélmény nekik, hogy a saját kezükkel készítettek valami szépet.”

Az énektanítás, kórusvezetés a tanárnő szíve csücske. Gyerekkórusa van az iskolában, országos találkozókra járnak. A járvány miatt újra kellett kezdeni az építkezést, de a lendület megvan. „Jó együtt énekelni! Nagyon nehéz volt, hogy a bezártság idején nem lehetett énekórát tartani. Aztán volt úgy is, hogy maszkban énekeltünk. Szeretem a kánonokat, főleg Bárdos Lajoséit: van vicces is, elgondolkodtató is. Nem könnyű kánont énekelni! Megtanít odafigyelni a másikra. Egyszerű, kétszólamú korálfeldolgozásokat tanítok a gyerekeknek, mert bár nehéz a szövegük, hiszem, hogy biztos igazodási pontot fognak jelenteni nekik később. Ha én lelkesen beszélek nekik, és elmondom, mennyire szépek, felfigyelnek rá, hogy milyen magas ez a zenei minőség.”

A Roszík Mihályról elnevezett iskola kis közösség: „Nyolc évfolyam, tíz osztály. Harminc alatt van a pedagógusok száma. Ha valami kihívás van, nagyon össze tudunk fogni. Kiállunk egymásért, és összezárunk. Ez az elmúlt években is megmutatkozott” – jellemzi a tantestületet. Kántorból, énektanárból elkelne az utánpótlás, jegyzi meg Éva, akinek a szavaiból árad: nem munkát, hanem hivatást kapott az Úristentől, bármelyik megbízatásáról kérdezzük is.

Kórus kotta nélkül

Evangélikusságának mélyre nyúló gyökerei vannak. „Szüleim evangélikusok, édesapám már sajnos nem él. Abban a templomban konfirmáltam Roszík Mihálynál, ami mellett most is dolgozom, sőt a mellette lévő utcában nőttem fel. Mondhatni: belenőttem az evangélikus egyházba.” A tanárnő megosztja velünk azt is: egy időre, mint sok fiatal, ő is távolabb került az egyháztól. Majd amikor második gyermeke, a fia megszületett, a keresztelést kérő beszélgetéskor a lelkész megjegyezte: szükség lenne egy tanárra az akkoriban induló evangélikus iskolában… Így lett Hepp Éva annak az iskolának a tanára, amely ma a konfirmáló lelkésze nevét viseli.

„Akkor alakult ki ott a szokásrendszer, a hagyományok, s én is akkor láttam bele igazán, mit jelent evangélikusnak lenni. Senki nem firtatta, »hol voltál eddig?«, nem kaptam szemrehányást, csak befogadtak: »Jaj de jó, hogy itt vagy!« Engem ideszerettek a gyülekezetbe.”

Hepp Éva karvezetésről, tanításról, makramézásról

Éva életre szóló élményeket szerzett: Melitta nénitől – Roszík Mihály feleségétől – átvett egy énekkart, s az idős nénik, bácsik, akik kottát nem ismertek, fejből tudtak mindent. Tanárként ő tanulta tőlük a műveket – meséli. „A befogadó környezettől megjött a kedvem, kórust szerveztem a gyülekezetben, koráléneklési versenyt indítottunk országos szinten. Nekem az evangélikusság közvetlenséget, sallangmentességet is jelent. Családiasságot, ami bárhol, ahová megyek, közösséget teremt. Egyházkerületi találkozókra járok, Cantate vasárnapján megyei kórustalálkozót szervezek, 2017-ben A föld sója rendezvényen képviselhettük az egyházat. Különböző nemzetek között énekelni nagy élmény volt.”

Presbiterként is aktív: korábban szorosan dolgozott együtt Szilák-Túri Krisztinával. „Mondhatni, barátként. Kiegészítettük egymást, a gyülekezeti rendezvényeken jó volt együtt részt venni a szolgálatban. Most új, fiatal lelkészünk van Veczán Zoltán személyében.” Lelkesen készülnek – gyülekezeti szinten is – az iskola indulása harmincadik évfordulójának idei ünnepére.

Végül Éva legkedvesebb igéjére kérdezünk rá. „A Római levélben írja Pál: „…akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál…” Bármi történik velem, ez nekem erőt adó biztatás. Ha nem is értem, ha sötétben tapogatózom, ha rossz is, ami ér, Isten szándékából jóra válhat az életemben.”

* * *

Az írás eredetileg az Evangélikus Élet magazin 2023. március 5–12–i 88. évfolyam 9–10. számában jelent meg.
Az Evangélikus Élet magazin kapható a Luther Kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII., Üllői út 24.), az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen, vagy digitális formában megvásárolható, illetve előfizethető a kiadó honlapján.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-19-20
Lelkipásztor banner 2023-11

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső