Skip to main content

2023. december 16. 8:01

Isten mentő szeretete a bűnösnek is szól

Az étkezőasztalnál ülve: Györgyi Zsolt

Sorozatunkban lelkészekkel találkozhatnak olvasóink „háttérmunka” közben: elsősorban arról kérdezzük őket, miként készülnek a prédikációra, s eközben milyen tárgyak veszik őket körül. Györgyi Zsoltot, a Marcalgergelyi–Szergényi Társult Evangélikus Egyházközség helyettes lelkészét a családi ebédlőasztalnál kérdeztük istentiszteletre készülésének műhelytitkairól.

Az étkezőasztalnál ülve: Györgyi Zsolt

Ebédlőasztal. Meglepetésünkre a lelkész nem a dolgozószoba íróasztalához vezet bennünket, nem is a lelkészi hivatal csöndjébe, hanem – mint igehirdetésre készülésének fő helyszínéhez – családjuk étkezőasztalához invitál.

A miértet illető kíváncsiskodásunkra így válaszol: „Csurgón, az első szolgálati helyemen az iroda a parókiától távol, a templomnál volt. Szép időben szívesen jártam a hivatalba, a hűvösebb napokon viszont otthon kezdtem készülni a számítógép előtt. Második gyülekezetemben, Albertiben a parókia renoválásra szorult, így négy éven keresztül egy vendégházban éltünk a családommal. Amíg a feleségem altatta a gyermekeinket, addig – a helyszűke miatt – az étkezőasztalnál tudtam dolgozni. Így hozzászoktam, hogy otthon, azon belül is az ebédlőasztalnál készülök az igehirdetés szolgálatára. Az asztalnál szoktam a Bibliát is olvasni, itt van az imádkozásnak is a helye, és természetesen az étkezésnek is. De nem is a hely a lényeg a számomra, hanem a meghitt figyelés, a csendes percek, amiket Istennel töltök.”

Az igehirdető műhelyében: Györgyi Zsolt

Bibliaolvasás. Györgyi Zsoltnak nemcsak az igehirdetői szolgálatát, hanem a családi és a személyes életét is meghatározza a Biblia olvasása. „Folyamatos bibliaolvasó vagyok. Ez azt jelenti, hogy mindennap elolvasok három-öt fejezetet a Szentírásból, valamint az Útmutatót és az ott jelölt olvasmányokat is végigolvasom. Így nyolchavonta kiolvasom a Bibliát. Úgy érzem, ez hozzájárul ahhoz, hogy Isten erőterében lehetek.”

A lelkész az igehirdetésre kijelölt igéket már hétfőnként elolvassa, majd naponta foglalkozik velük; mint mondja, „inkubációs folyamatban van” az igével. „Jól beszélek és olvasok németül. Az 1912-es revideált Luther-féle bibliafordítást eredetiben olvasom. Az idegen nyelvű, héber, görög, német szöveg és a magyar fordítások összehasonlítása is fontos számomra.” Számítógépbe és füzetbe írt jegyzeteit szombat este rendszerezi, és akkor írja le a prédikációt teljes terjedelmében.

„Elődök vállán”. „Nagyon ritka, hogy egy vasárnapi istentiszteleten olyan alapige kerül elénk, amelyről ne született volna már korábban prédikáció és igehirdetési előkészítő. Ezeket ki szoktam keresni a digitalizálva is elérhető régi Lelkipásztorokból, és az aktuális igehirdetési előkészítővel együtt elolvasom. Magyar és külföldi kommentárokat is tanulmányozok. Ha van az igével kapcsolatos régi igehirdetésem, akkor azt is elolvasom újra. Érdekes, hogy vannak igék, amikben korábban »a mondat elejét« tartottam hangsúlyosnak, most pedig »a mondat végét«. Ajándék meglátni, hogy Isten mindkét résznek megadja az értelmét.”

Bár a szószékre magával viszi a leírt prédikációt, mégsem szöveghűen beszél. „Ha Isten Szentlelke azt munkálja bennem, akkor nyugodtan eltérek a szövegtől.”

Arra a kérdésre, hogy mi határozza meg az igehirdetését, Györgyi Zsolt így összegez: „Isten reményét és emberfeletti emberszeretetét próbálom a prédikációimban is megéreztetni. Nem a mi utunk ítélkezni, pálcát törni a másik felett. Istenre kell mutatni és őhozzá ragaszkodni. Természetesen van olyan ige, amely megköveteli, hogy keményen beszéljünk. Ez is fontos, de ott se a dorgáláson, sokkal inkább azon van a hangsúly, hogy Isten mentő szeretete még a bűnösnek is szól. A cél, hogy az emberek Istenre figyeljenek, és vele szeretetközösségben éljenek.”

* * *

A cikk eredetileg az Evangélikus Élet magazin 2023. november 26. – december 3-i 88. évfolyam 47–48. számában jelent meg.
Az Evangélikus Élet magazin kapható a Luther Kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII., Üllői út 24.), az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen, nyomtatott vagy digitális formában megvásárolható, illetve előfizethető a kiadó honlapján.

Evangélikus Élet magazin

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-15-16
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső