Skip to main content

2023. október 21. 9:00

Gyógyító, békítő szavakkal

A templom csendjében: Baranyay Bence

Az igehirdető műhelyében című sorozatunkban lelkészekkel találkozhatnak olvasóink „háttérmunka” közben: elsősorban arról kérdezzük őket, miként készülnek a prédikációra, s eközben milyen tárgyak veszik őket körül. Baranyay Bencét, a Répcelak–Csánigi Evangélikus Egyházközség lelkészét a templomban kérdeztük istentiszteletre készülésének műhelytitkairól.

A templom csendjében: Baranyay Bence

Telefon. A 2019-ben ordinált lelkész ahhoz a generációhoz tartozik, amelynek már természetes, hogy elsősorban nem papírra, nem is csak számítógépbe, hanem telefonba írja a jegyzeteit. Így tesz Baranyay Bence is.

„Hétfőn vagy kedden elolvasom az igét, és aznap csak hagyom, hogy hasson rám. Kedden kezdek el aktívan készülni. Nemcsak a textust tanulmányozom, hanem az egész istentiszteletre fókuszálok, a liturgia szövegeit, a lehetséges énekeket is megnézem. Ezáltal a vasárnap témája egyre jobban kinyílik előttem. Lelkészavatásomra kapott igém – »Keressétek először Isten országát és az ő igazságát, és mindezek ráadásként megadatnak majd nektek« [Mt 6,33] – a készülésemet is meghatározza. Vallom, hogy meg kell keresnünk azt a jó hírt, ami benne van az adott igében. A többi ráadásként »megérkezik« a hét során.”

Baranyay Bence evangélikus lelkész

Könyvek. A kőszegi lelkészcsaládból származó pásztor már teológushallgatóként is szerette az exegézist. „Szerdai és csütörtöki napokon szoktam a kortörténetet, a nyelvi értelmezést tanulmányozni. Ekkor kommentárokat, szépirodalmi műveket, igehirdetési köteteket is olvasok. Ezekből is jegyzeteket készítek.”

Arra a kérdésre, hogy szokott-e a szószéken szépirodalmat idézni, így válaszol: „Bár meglehetősen meghatározó forrásként tekintek a szépirodalomra, mégis ritka, hogy szépirodalmat szó szerint idézzek. Volt olyan, hogy szépirodalmi műre építettem fel egy igehirdetést, de sokkal jellemzőbb, hogy ihletforrásként tekintek az irodalmi művekre.”

Íróasztal. Az irodába lépve egy régi íróasztalt látunk, Baranyay Bence itt szokta a prédikációt kinyomtatni. „Helsinkiben töltött ösztöndíjas évem alatt láttam egy fából készült, nagyméretű natúr íróasztalt. Azt gondoltam, hogy egyszer nekem is ahhoz hasonló asztalom lesz. Amikor Répcelakra kerültem, megtudtam, hogy az irodában álló – viszonylag kicsi, régi, sötét színű – íróasztal először Smidéliusz Ernő asztala volt, aki 1942 és 1982 között látta el a gyülekezet lelkészi szolgálatát. Később Bánfi Béla, Zólyomi Mátyás, Jánosa Attila, Verasztó János és Verasztóné Magyar Melinda is ennél az asztalnál dolgozhatott. Azóta ez a mára kissé göcsörtös felületű és nem a legkényelmesebb asztal szimbólummá vált a számomra. Összeköt a gyülekezet történetével, és kifejezi az igehirdetés folytonosságát.”

Az igehirdetői szolgálattal kapcsolatban egyetemi tanulmányi éveit idézi fel a lelkész: „Szabóné Mátrai Mariannától sajátítottam el, hogy arra kell törekedni, hogy az igehirdetésnek nagyon világos legyen a szerkezete. Bár a prédikációimat teljes egészében leírom, mindig hagyok magamnak egy kisebb mozgásteret. Textusközpontúak és narratív jellegűek az igehirdetéseim, amelyekben belehelyezkedhetünk a történet szereplőinek az élethelyzeteibe.”

Templom. A lelkész a vasárnapi istentiszteleti szolgálata előtt még kora reggel átmegy a templomba, hogy a megfelelő helyekre kitegye a hirdetést, az olvasmányt. „Ez az ott töltött kevesebb mint fél óra adja meg a felkészülésem lezárását. Ott, a templom csendjében van egy kis időm arra, hogy imádságban is felkészüljek az istentiszteletre – árulja el Baranyay Bence. – Az igehirdetésre mint gyógyító szóra gondolok, ami bár emberi módon, de hasonló Jézus gyógyító érintéséhez. A világjárvány után, a háború szomszédságában, a szétszakadt közösségeket látva ma különösen is nagy szükség van a jó hír hirdetésére. Lelkészként ez a legfőbb feladatunk: továbbadni, megéreztetni a gyógyító, békítő, igaz szeretetet hirdető örömhírt.”

* * *

A cikk eredetileg az Evangélikus Élet magazin 2023. szeptember 3–10-i 88. évfolyam 35–36. számában jelent meg.
Az Evangélikus Élet magazin kapható a Luther Kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII., Üllői út 24.), az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen, nyomtatott vagy digitális formában megvásárolható, illetve előfizethető a kiadó honlapján.

Evangélikus Élet magazin

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-13-14
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső