Skip to main content

2023. december 31. 10:30

Teremtő, gondoskodó, megváltó Urunk

„A keresztyén ember más szemmel néz a naptár rubrikáira – legyenek piros vagy fekete betűsek. Minden új nap ajándék, a kihívásaival, feladataival, küzdelmeivel, sikereivel és sikertelenségeivel” – fogalmaz Horváth-Hegyi Áron.

Teremtő, gondoskodó, megváltó UrunkNem vagyok sorozatnéző – tudatosan, tartva attól, hogy függővé tesz, és ha elkezdem, nem tudok majd leállni, egyik jön majd a másik után. A minisorozatokkal „elnézőbb” vagyok, így kezdtem bele egy, a földi élet kialakulásáról szóló dokumentumfilmbe. Az igen látványos, a réges-régi időket is teljesen hihető módon ábrázoló tudományos mű a lebilincselő mivolta ellenére is kezdettől fogva okozott számomra valami belső nyugtalanságot. Sajnáltam is abbahagyni – másfél epizódig jutottam.

A nyugtalanságot a film „istentelensége” okozta: hogy tudniillik őt teljesen kihagyva, ha úgy tetszik, ignorálva magyarázza a földi életet, annak létrejöttét és fejlődését. A film által képviselt hivatalos tudományos verzió azt a hitet várja el, amely a milliárdnyi év alatt történő megszámlálhatatlan „véletlen szerencsés egymásutániságának”, a túlélő egyedek alkalmazkodóképességének és a céltalan fejlődésnek tulajdonítja a földi létet. Miért könnyebb ebben hinni, mint egy tudatos, intelligens Teremtőben, aki próbálgatás nélkül életképes élőlényeket alkotott?

Úgy tűnik, a teremtettség szó vallásos fogalommá vált, hisz magában rejti a (az egy) Teremtőbe vetett hitet. Márpedig aki a véletlennek és a már meglévők fokozatos alkalmazkodása eredményének tekinti a földi (felfoghatatlanul bonyolult) életet, az ugyebár nem hihet a teremtésben. De akkor a világot átfogó gondoskodásban és vezetésben sem. És akkor a Teremtő földre jöttében és annak megváltó munkájában sem. Marad a véletlen, a „magunk vagyunk”, a „magunkra számíthatunk” reménye – vagy inkább reménytelensége.

Úgy gondolom, ugyanez a reménytelenség marad, ha ünnepeinkből marad ki Isten. Miről szól a karácsony, mi marad belőle, ha nem a szerető Isten földre jöttére figyelünk – ha a jászolban csak egy kis Jézuskát látunk, az angyalok híradását mesének tekintjük, a szeplőtelen fogantatást megmosolyogjuk, a betlehemi vérfürdőt Isten gonoszságának tulajdonítjuk?

Miről szól óév estéje, ha nem Istennek hálát adva tekintünk vissza, vesszük számba az elmúlt időket – ha csupán az ad örömet, hogy túl vagyunk rajta, ha a nem sikerült dolgokról és a hiányról készítünk listát, a világ szörnyűségei és rossz hírei lebegnek szemünk előtt?

Miről szól újév napja, ha nem reménnyel tekintünk előre, Isten új esztendőben is megmutatkozó változatlanságára, mindentudására, hűségére – ha sorsunkat a szerencsére bízzuk, a jövőnket a csillagok állásában keressük, a boldogságot továbbra is a mulandókra építjük?

A keresztyén ember más szemmel néz a naptár rubrikáira – legyenek piros vagy fekete betűsek.

Minden új nap ajándék, a kihívásaival, feladataival, küzdelmeivel, sikereivel és sikertelenségeivel; mindezeket Isten minden külső körülménytől függetlenül áldássá teheti életemben. A keresztyén missziónak ez is üzenete, tekintve, hogy az idő is teremtmény, amely a láthatókat és láthatatlanokat megalkotó Isten által meghatározott szabályok szerint működik, és teszi a dolgát.

Én, a Teremtő képmására alkotott lény teszem-e a dolgom? Őrá mutat-e életem ideje, szavaim, mozdulataim, ünneplésem? Hiszek-e benne, és ráhagyatkozom-e gondoskodó, megváltó szeretetére?

* * *

A cikk eredetileg az Evangélikus Élet magazin 2023. december 24. – január 7-i 88. évfolyam 51–52. számában jelent meg.
Az Evangélikus Élet magazin kapható a Luther Kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII., Üllői út 24.), az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen, nyomtatott vagy digitális formában megvásárolható, illetve előfizethető a kiadó honlapján.

Evangélikus Élet magazin

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.