Skip to main content

2024. január 3. 8:08

Rózsaszínű kereszt

Június táján láttam az egyik világhírű divatékszercég legutóbbi, 2023. tavaszi–nyári kollekcióját, pontosabban annak két darabját, de egy ideig érlelgettem magamban, ami erről eszembe jutott.

Rózsaszínű kereszt

Az igényes tervezéssel megalkotott, „925-ös sterling ezüstből” készült ékszereket színes cirkóniák (azaz mesterségesen előállított drágakövek, gyémántutánzatok) díszítik. Találunk a kollekcióban karkötőket, medálokat, nyakláncokat, gyűrűket, fülbevalókat, „elegáns, minimalista és kifinomult” választékot, ahogy olvasom az egyik divatblogon, mi több: „Nem lehet elmenni mellettük szó nélkül.” Nos, úgy tűnik: én sem tudtam.

Még mielőtt a tárgyra térnék, háttérinformációként hadd emlékeztessem a kedves olvasót: 2023 nyara a Barbie-film moziba kerülésének ideje volt. Ez a maga rózsaszínű vattacukorvilágával természetesen a divatvilágra is erőteljes hatást gyakorolt, így sok mindent piacra dobtak a cégek (Barbie-)rózsaszínben. Úgy gondolom, ennek az eredménye lehetett a két kereszt, amelyet megpillantottam a cég reklámlevelében. Az egyik apró, úgynevezett charm (karkötőre tehető függő), a másik nagyobb, vékony, kecses darab: medál. Mindkettő csillogó, kézzel beillesztett fazettált cirkóniakövekkel. Rózsaszínűekkel. Divatékszer gyanánt.

„De gustibus non est disputandum” – azaz az ízlésről nem lehet vitatkozni. Abban meg tényleg semmi kivetnivalót nem találhatunk, ha valaki rózsaszínű laptopon írja az íméljeit, pasztell púderszínű bögréből issza a reggeli kávéját, vagy épp a mobiltokján ezzel a vidám, tavaszi cseresznyevirágzást idéző színnel javítja novemberi hangulatát – én magam is a szín rajongója vagyok. Számomra azonban a rózsaszínű kereszt nem elfogadható.

A kereszt vallási szimbólum. Kereszténységem szimbóluma, Jézus Krisztusra és értem adott életére, golgotai kereszthalálára emlékeztet. Ha medálként hordom, azt adom vele a világ tudtára, hogy hitemmel őt, Isten Fiát követem, tisztelem; életemet az ő kezében tudom. Emlékeztet arra, hogy Isten gyermeke vagyok, aki meg van keresztelve, s ez drága, egyszeri és megismételhetetlen. Erőforrás nekem, amint Luther Mártonnak is volt, aki, ha nagy lelki megpróbáltatás, kísértés érte, egy krétával asztalának a lapjára írta: „Meg vagyok keresztelve.”

Van Atyám, aki szeret, magához ölelt, megváltott. Ott, a kereszten adta értem Fiát. Jézus keresztútja, szenvedése, halála nem egy rózsaszínű sztori. Nem egy könnyed, feledhető, csillámló történetecske. Az életem, egészen pontosan az örök életem tétje, hogy ismerem-e, értem-e, hiszem-e, megvallom-e, élem-e azt, hogy keresztény vagyok, aki Jézus Krisztus által kapta meg bűnei bocsánatát.

A kereszt két szentségünk egyikére, a keresztelésemre is emlékeztet. Annak idején csecsemőkeresztségben részesültem családunk áldott emlékű evangélikus lelkész tagja által. Emlékem nem lehet az eseményről, de természetesen tudom, hogyan történt: keresztet rajzolt a homlokomra. A keresztségben Isten családjának tagjává leszünk (később konfirmálunk, megerősítünk, elköteleződünk), a kereszt jelét láthatatlanul magunkon viseljük, homlokunkra rajzolva, szívünkben hordozva, mindhalálig. Elmondjuk, tanúskodunk róla, továbbadjuk gyermekeinknek, megszólítunk és megszólíthatók vagyunk, mert só és világosság a küldetésünk ebben a világban. Óriási feladat.

Néha csodálatosan sima és zökkenőmentes a tanítványi életünk és tanúságtételünk, az Úr jár előttünk, és egyengeti az utat. Máskor megriadunk a feladat, a felelősség súlya alatt, körbenézünk, és nem látjuk őt sehol. Elveszetten keresgélünk, néha elbukunk, méltatlanul, hálátlanul viselkedünk, hátat fordítunk, rohanunk az ellenkező irányba. De tékozló fiúként az Atya tárt karja, otthona vár.

A kereszten elvégeztetett. Ehhez nem kell és nem lehet hozzátenni semmit, csak hittel belekapaszkodni és engedni, hogy átjárjon, beborítson a kegyelem, hogy értelmet nyerjen ez az egész mindenség. Életünkkel teszünk bizonyságot arról, hogy az a kereszt, a golgotai, amelyen Jézus bevégezte földi életét, nekünk mit jelent.

Ne akarj kereszteden könnyíteni! – ezzel a címmel találjuk meg egy ismeretlen szerző versét a világhálón; az első és az utolsó versszakát idézem:

Ne akarj kereszteden könnyíteni!
Kemény a harc, nehéz a kereszt terhe.
Nem bírom már! – sóhajtod csüggedezve.
De tarts ki! Egyszer meglátod, megérted,
Hogy a keresztre miért volt szükséged.
[…]
„Megváltó Uram, köszönöm neked!
Keresztemet te adtad, ó, ne engedd,
Hogy egy darabot is lefűrészeljek!
Amilyennek adtad, olyan legyen!
Te vezetsz át a szenvedéseken.
A te kereszted szerzett üdvösséget,
De mivel az enyémet is kimérted,
Te adj erőt és kegyelmet nekem
Hordozni mindhalálig csendesen!”

A kereszt mindezekre emlékeztet. Nem valamiféle rózsaszínű álomvilágra utaló jel, nem eldobható divatcikk, melyet a fiók mélyére hajítunk, ha meguntuk: maga a valóság, amelyet minden áldott nap újra felfedezhetünk. Amely által nem siralomvölgy vagy sötét árnyak erdeje az élet. Belőle eredően változó életszakaszainkban új fénnyel csillan meg az Isten szeretete és gazdagsága, személyünkre szabott gondviselése. Ebben a hitben élünk, mozgunk és vagyunk.

Akkor is, ha nem divat erről beszélni, ezt megvallani, akként élni. Az időtlen és a most, a menny és a föld, az örökkévalóság és a mulandóság összeér. Nincs ennél drágább, értékesebb. Ahogy azok is az életünk legdrágább, legértékesebb pillanatai, amikor hitünkről vallást teszünk. Megtapasztaljuk: nem vagyunk egyedül. Isten nemcsak társakat ad mellénk, akikkel hitünkben és tanítványságunkban osztozunk, segítünk egymásnak a kereszthordozásban, de ő maga, az Isten van velünk Jézus Krisztus és a Szentlélek által. Sosincs késő elindulni, megszólalni, imádkozni, cselekedni.

* * *

A cikk eredetileg az Evangélikus Élet magazin 2023. december 10–17-i 88. évfolyam 49–50. számában jelent meg.
Az Evangélikus Élet magazin kapható a Luther Kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII., Üllői út 24.), az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen, nyomtatott vagy digitális formában megvásárolható, illetve előfizethető a kiadó honlapján.

Evangélikus Élet magazin

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.