Skip to main content

2024. január 7. 10:35

Nem alvások margójára

Zsolt 119,28

„Micsoda ajándék, ha megadatik egy jó alvás! Micsoda ajándék, ha szépeket álmodunk! Micsoda kiváltság, ha jókor, jó időben érkezik egy igevers!” – írja jegyzetében Gáncs Tamás.

Nem alvások margójára

Sokféle nem alvás van. Példának okáért amikor valakinek gyermeke születik, az első pár hétben az éjjelek és a nappalok úgy összefolynak, hogy szinte az az érzése az embernek, hogy a teremtés előtti állapotba repítette őt egy különleges időgép, amikor a nappalt még nem választotta el az éjszakától a Teremtő. Egy kis alvás, egy kis ébrenlét, sok nem alvás, egy félórás belealvás egy könyvbe, és mindez nonstop üzemmódban. De persze a kisgyermekkor tartogat meglepetéseket is: nem alszik a baba, mert jön a foga, mert fúj a szél, mert front van, mert a testvére folyton felkelti, mert lázas, mert köhög, mert enni vagy inni akar. A végtelenségig folytatható a sor.

A kisgyermekkor tehát – bár úgy tartjuk számon, hogy „lámlám, akkor még mekkorákat aludtunk” – nem feltétlen szól az óriási alvásokról. Tisztelet a kivételnek, mint mindig.

A kamaszkori, fiatalkori nem alvások is izgalmasak. Nem alszik a szerelmes a szerelme hiánya miatt; nem alszik a tinédzser a másnapi dolgozat miatt, nem alszik egy jó koncert vagy házibuli miatt. Persze ilyenkor a szervezet gyorsan regenerálódik, a gimnazista-, egyetemistalét egyik kihívása pedig: ki az, aki a legtovább képes nem aludni úgy, hogy azt nem veszik észre? Kóla, kávé, energiaital, fekete tea, és egyre több a versenyző a pályán.

De aztán jönnek az első munkahelyekkel járó stresszfaktorok és az életérzés, hogy minden nem alvásnak tétje van. Dekoncentráltság, lemaradás, határidők eltolása és a napi tapasztalat: nem fog úgy a fejem, a tollam, és nem működik olyan gyorsan a pötyögés a klaviatúrán. És persze ilyenkor is jönnek a szerelmek, és el is tűnnek. Jönnek a hideg- és melegfrontok, sőt tombolnak. Hol eső, hol szél piszkál, hol a gyermek nem alszik, hol a macska nyávog, hol meg a kutya ugatá meg ama szép teliholdat.

És ahogyan öregszik az ember, egyre kevesebbet alszik. Van, hogy itt fáj, van, hogy ott. Van, hogy rossz az altató, van, hogy túl sok volt az esti lakoma, van, hogy egyszerűen nehéz szembesülni a végességgel és az egyre bonyolultabb világgal. Elviselhetetlen teher a társ, a családtag, a rokon, a barát, a volt osztálytárs elvesztése és az a tény is, hogy ő, éppen ő, már nem hasznos többé a társadalma, a családja, a közösségei számára.

Nem alvás a feleslegesség tudata miatt. Ez az egyik legdöbbenetesebb találkozás az elmúlással.

„Nem tudok aludni a bánat miatt, erősíts meg engem igéddel!” – sóhajt fel a zsoltáros. Arra kéri az örökkévaló Istent, hogy erősítse meg, konfirmálja meg akkor is, ha éppen nem alszik. Egy ismeretlen bánat miatt, amely az ő számára ugyanakkor túl ismerős vendég. Vigasztalásra vágyik, kapaszkodót kér, vágyik az isteni szóra, arra a biztonságérzetre, hogy az Isten vele van, igéjét adja. Szavát adja.

Nem nyugtatóért, nem altatóért, nem búfelejtőért könyörög, hanem hogy fentről, az égiek segítségével, az Úr őrzőangyala segedelmével legyen végre vége a gyengeségnek, a szorongásnak, a bánatnak, a megoldhatatlannak tűnő életfeladatnak, és tudjon végre aludni. És tudjon végre álmodni. És tudjon végre úgy ébredni, mint akinek célja, értelmes élete van.

Micsoda ajándék, ha megadatik egy jó alvás! Micsoda ajándék, ha szépeket álmodunk! Micsoda kiváltság, ha jókor, jó időben érkezik egy igevers! Mint például az én életemben. A legjobb időzítéssel érkezett. Egy váratlan pillanatban. Egyik barátomtól. Kézbe kaptam, lélekig hatolt. „Nem tudok aludni a bánat miatt, erősíts meg engem igéddel!”

Nincsen biztos tudásunk arról, Jézus vajon jó alvó volt-e. Ami biztos: egész földi élete tele volt ellentmondással. Megélte, hogy működik emberek életében az evangélium és a meghívás az Isten országába, és ilyenkor bizonyosan nyugodtan hajtotta álomra a fejét. De emellett azt is el kellett viselnie, hogy provokálják, hogy kritizálják, hogy üldözik, hogy meg akarják ölni, és hogy sokaknak semmi sem drága, hogy elárulják, likvidálják őt.

Ezeken az éjjeleken, kétségünk ne legyen, maga az Isten Fia is rosszul aludt, sőt talán még rémálmai is voltak. Hiszen ő maga nemcsak tökéletes Isten, de tökéletes ember is volt. Aki nemcsak szenvedett, sírt, és nemcsak örült és együtt evett barátaival, de képes volt aludni, álmodni is. És a nem alvás is része volt ezen földi létének.

Éppen ezért amikor Jézus-követésünket vesszük górcső alá, ne feledjük el: Jézus nemcsak az alvásunk, álmaink, nemcsak a valóságunk és a döntéseink, de a nem alvásaink alatt is mellettünk, velünk van. Az élet evangéliumával, az ige megerősítésével. Nemcsak álmunkban, de félálmunkban és álmatlanságunkban is ad eleget. Éppen annyit, amennyi kell.

* * *

A cikk eredetileg az Evangélikus Élet magazin 2023. november 26. – december 3-i 88. évfolyam 47–48. számában jelent meg.
Az Evangélikus Élet magazin kapható a Luther Kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII., Üllői út 24.), az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen, nyomtatott vagy digitális formában megvásárolható, illetve előfizethető a kiadó honlapján.

Evangelikus Elet tamogatoi banner 2023

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.