Skip to main content

2024. január 28. 9:35

Nagy évfordulók szorításában

Január utolsó vasárnapja a lepra elleni harc világnapja

Még ma is átlagosan minden második percben megállapítják a földön valakiről a leprabetegséget, és közülük minden ötödik gyermek. Nagy harc áll tehát még előttünk.

Ritkán adatik meg, hogy olyan jeles évfordulók vegyenek körül bennünket, mint most. 2023-ban volt százötven éve annak, hogy Armauer Hansen norvég tudós felfedezte a lepra kórokozóját, idén pedig másfél évszázada, hogy az ír Wellesley Cosby Bailey feleségével elindította az adakozást az indiai leprabetegek gondozására. E buzgóságból nőtt ki a világ mára legnagyobb lepraszervezete: a Nemzetközi Lepramisszió. Majd ötven éve hazánkban történt meg a csoda, amikor Dobos Károly kapott elhívást arra, hogy kapcsolja be a magyar embereket is a világ leprabetegeiért való könyörületességbe, ezzel megalapozta Kelet-Európa máig egyetlen Lepramisszióját. Kiváltságosak vagyunk, hogy ilyen jelentős mérföldkőnél állhatunk!

Mindeközben ránk nehezedik, hogy még ma is átlagosan minden második percben megállapítják a földön valakiről a leprabetegséget, és közülük minden ötödik gyermek. Nagy harc áll tehát még előttünk. Az Egészségügyi Világszervezet 2035-re szeretné elérni a „három zéró” célt: hogy ne legyen több új fertőzött, ne rokkanjon meg senki a leprabetegség következményeként, és ne érjen senkit megbélyegzés, kirekesztés, bántalmazás a betegsége miatt.

Ugyanott maradunk 2024-ben is, ahol már hosszabb ideje folyamatosan segítünk. Bangladesben harmadik évébe lép a háromszáz leprahátterű kisgyermekünk oktatási programja. Indiában a kotharai missziós kórházat fogjuk patronálni. Hűek maradunk Mianmarhoz, ahol rehabilitációs tevékenységekben nyújtunk segítséget. Kongóban pedig továbbra is szűrési, műtéti, fejlesztési, jogvédelmi, lelki segítségnyújtási programokat vállaltunk.

Mindehhez kérünk jólelkű segítséget. Minden adomány számít, és azt hálásan fogadjuk! Honlapunk: lepramisszio.hu.

A szerző a Lepramisszió igazgatója.

* * *

A cikk eredetileg az Evangélikus Élet magazin 2024. január 28. – február 4-i 88. évfolyam 03–04. számában jelent meg.
Az Evangélikus Élet magazin kapható a Luther Kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII., Üllői út 24.), az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen, nyomtatott vagy digitális formában megvásárolható, illetve előfizethető a kiadó honlapján.

Evangélikus Élet magazin

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.