Skip to main content

2024. január 10. 8:32

Kis egyház nagy kincsekkel

„A tiszta igehirdetésre mindig lesz igény, olyan egyházi hangra és közösségre, amelyik nem a népszerű szólamok hangoztatásával akar embereket megszólítani” – írja publicisztikájában Koháry Ferenc.

Kis egyház nagy kincsekkel

Közkeletű megállapítás, hogy az a cég, vállalkozás, amelyik nem bővül, idővel elsorvad, mert a versenytársai túlnövik, megelőzik. Én is ismertem egy céget, amelynek az alapítói szó szerint egy garázsban kezdték autókhoz való egyszerű alkatrészek készítésével, majd üzemszerűen folytatták. Közben kazánokat is kezdtek készíteni, végül saját üzemet hoztak létre.

Van egy másik mondás is, mely szerint az egyház lényegéhez hozzátartozik a misszió. Ez sokáig működött is, hiszen a kereszténység valóban terjeszkedett Európában az új népek között, majd a világ többi részén is. Ezt mindenki helyesnek és szükségesnek tartotta, mígnem az öreg kontinensen lassan mindenki keresztény lett. A keresztes lovagok kora érdekes időszak ebben, hiszen kezdetben a szentföldi zarándokok védelme, majd a szent sír visszafoglalása volt a céljuk. Nem annyira a misszionálás, hanem inkább az erőszakosan terjeszkedő iszlám visszaszorítása. Ettől függetlenül a legtöbb keresztény példaképnek tekintette őket.

A felfedezések korában zajlott hittérítés árnyoldalait jól ismerjük. Sok időnek el kellett telnie, amíg a gyarmatosított népek elfelejtették a kezdeti túlkapásokat. Új lendületet kapott a misszió a kivándorlások korszakában, amikor már ténylegesen is sok segítséget nyújtott az új hazába érkezetteknek. Most pedig itt vagyunk Kelet-Közép-Európában több évtizednyi ateista elnyomás után a demokráciákban, és valahogy megint nem tud bővülni az egyházakra figyelő emberek száma; Nyugaton, mint tudjuk, csökken, jobban, mint itt.

Mivel hosszú évek óta részt veszek egy több országbeli lelkészeket és egyházi embereket összefogó missziói egyesület munkájában, látom a helyzet alakulását. Nehéz megtölteni a templomokat, külön felhívás kell, néha el is marad egy alkalom. Mert annyi minden más is van – mondják, akik nem jöttek, és értetlenkednek azok, akik készültek. A népszámlálás számunkra sem kedvező eredménye – csökkent a létszámunk, bár nem annyira, mint a római katolikusoké vagy a reformátusoké, viszont a Hit Gyülekezetéé nőtt – inkább csak a felmérés hiányosságaira és az egyes egyháztagok szervezettségére utal. Egy biztos: a misszióra szükség van az egyházi iskolákban és azokon kívül is.

Egy jó gyülekezetnek a szakirodalom szerint osztódnia kellene, azért, hogy minél többen juthassanak szolgálathoz. Egyelőre több az összevonás és az intézményekhez való koncentrálódás, de persze egy csökkenő népességű országban nehezen lehetne másképp. Hála Istennek, az előbbire is van példa, ott vannak a plántált gyülekezetek, nagy reménységeink is.

A tiszta igehirdetésre mindig lesz igény, olyan egyházi hangra és közösségre, amelyik nem a népszerű szólamok hangoztatásával akar embereket megszólítani.

Egy jól működő gyülekezetben sok kisközösség van; a Krisztusért, a hit minél szélesebb körben való terjesztéséért élő egyházban úgyszintén. Ezek teszik vonzóvá gyülekezeteinket, amit mutat az egyszázalékos adófelajánlások száma is. Az Evangélikus Élet magazin olvasói vagy az evangélikus rádió- és televízió-műsorok hallgatói, nézői is híradást kapnak arról, mennyi különféle csoport van egyházunkban, amelyeknek az evangélium a zsinórmértéke.

Evangélikus identitású emberek sokaságára és számos ilyen csoportra van szükségünk. Ez a mai értékválságos világban sokakat megmentő lehet. Nem véletlen, hogy az idei országos férfimissziói nap témái is ezek voltak: állam; egyház; identitás és keresztény férfiidentitással Jézus nyomában. Mindez egy történelmi atmoszférájú helyen, a reformáció időszakából már ismert Várpalotán, a törökverő Thury György várának és a Trianon Múzeumnak a szomszédságában.

A kérdések jönnek, várják a válaszainkat, amelyeknek korszerűnek, ugyanakkor biblikusnak és hitvallásosnak is kell lenniük.

* * *

A cikk eredetileg az Evangélikus Élet magazin 2023. november 26. – december 3-i 88. évfolyam 47–48. számában jelent meg.
Az Evangélikus Élet magazin kapható a Luther Kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII., Üllői út 24.), az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen, nyomtatott vagy digitális formában megvásárolható, illetve előfizethető a kiadó honlapján.

Evangelikus Elet tamogatoi banner 2023

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.