Skip to main content

2022. december 4. 7:30

Adventi kalendárium 4.

Lelki és szellemi útravaló a karácsonyig vezető útra

Adventi naptárral talán már mindannyian találkoztunk: december 1-jétől szenteste napjáig valamilyen apróság, édesség, játék, esetleg idézet bújik meg a számozott kis ablakok mögött vagy a zsákocskákban, gyermeki izgalommal töltve meg a várakozás napjait. Idén mi is szeretnénk hasonlóval kedveskedni olvasóinknak, ezért honlapunkon mindennap egy irodalmi és egy bibliai idézet párosát olvashatják, amelyet kiegészít egy kép, egy rövid ima, egy elmélyülést segítő kérdés vagy egy egyszerű kis „feladat”.

adventi kalendarium 2022 4

„Aki magot szór ablakába
és gyertya vár az asztalán.
A várók nem várnak hiába.
Egy angyal kopogott talán?

Szárnysuhogás az ablakon túl –
vigyázz! Kinézni nem szabad!
Künn az angyalhad térül-fordul,
egy pillanatra látszanak.”

(Szabó T. Anna: Az ünnep azé, aki várja, részlet)

„És az Úr angyala megjelent nekik, körülragyogta őket az Úr dicsősége, és nagy félelem vett erőt rajtuk. Az angyal pedig ezt mondta nekik: Ne féljetek, mert íme, nagy örömet hirdetek nektek, amely az egész nép öröme lesz: üdvözítő született ma nektek, aki az Úr Krisztus, a Dávid városában. A jel pedig ez lesz számotokra: találtok egy kisgyermeket, aki bepólyálva fekszik a jászolban. És hirtelen mennyei seregek sokasága jelent meg az angyallal, akik dicsérték az Istent, és ezt mondták: Dicsőség a magasságban Istennek, és a földön békesség, és az emberekhez jóakarat.” (Lk 2,9–14)

Ma gyertyát gyújtok este. Köréje gyűjtök, akit lehet. Felolvasom a pásztoroknak szóló angyali üdvözletet, és csak nézem a fény ragyogását a tárgyakon, az arcokon, a szemekben.

Az adventi kalendárium irodalmi idézeteit és igéit Vig Balázs, a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája Gyülekezeti és Missziói Osztályának gyülekezeti referense, az imákat, a kis „feladatokat” és a képeket Németh Zoltán osztályvezető válogatta.
Az adventről bővebben itt olvashatnak.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.