Skip to main content

2024. január 14. 10:30

A naponta szükséges gyakorlat

Mi kell ahhoz, hogy ne felejtsük el Isten igéjét, és jelenvaló legyen a számunkra minden időben? Dietrich Bonhoeffer rövid elmélkedése.

bibliaolvasás

Vajon mi az oka annak, hogy gondolataim oly gyorsan elterelődnek Isten igéjéről, és amikor szükség lenne rá, nem emlékszem a szükséges igére? Hát az evésről, az ivásról vagy az alvásról elfeledkezem? Miért felejtem el akkor Isten igéjét? Mert még nem vagyok képes azt mondani, amit a zsoltár: „gyönyörködöm rendelkezéseidben” (Zsoltárok könyve 119,16). Amiben örömömet lelem, azt nem felejtem el. Elfeledni vagy sem nem az értelem dolga, hanem az egész emberé, a szívé. Amihez testem és lelkem kötődik, azt soha nem felejtem el. Minél jobban szeretni kezdem Istennek a teremtésben és az igében kifejeződő rendelkezéseit, annál jelenvalóbbak lesznek számomra minden időben. A feledés ellen csak a szeretet véd.

Mivel Isten igéje a történelemben, tehát a múltban szólt hozzánk, ezért az emlékezést, a tanultak ismételgetését naponta kell gyakorolnunk. Mindennap újból vissza kell tekintenünk Isten üdvözítő tetteire, hogy előrehaladhassunk. ... Az emlékezés és ismétlés élteti a hitet és az engedelmességet. Az emlékezés a jelen erejévé válik, mert az élő Isten volt az, aki egykor értem cselekedett, és ma is meggyőz erről.

* * *

A fenti néhány sor Dietrich Bonhoeffer mártírsorsú evangélikus lelkész Jöjj velem! – Elmélkedések minden napra című kötetéből való. A kiadványból további részletek hallhatók az Olvasott üzenet podcast-sorozat alábbi adásában.

A kötet megvásárolható a Luther Kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII., Üllői út 24.) és webáruházában.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.