Skip to main content

2024. február 14. 11:05

Szelfi helyett készítsünk „szoulfit”!

A Lélek keresése

„Egy rabbinista történet szerint az angyalok felháborodtak, hogy Isten a maga képére teremtette az embert, aki ezzel vissza fog élni. Ezért elrejtették istenképűségünket a lelkünk mélyére, ahol gyakran megfeledkezünk róla, nem törődünk vele. Emiatt van szükségünk szelfi helyett soulfie készítésére" – írja jegyzetében Gáncs Péter nyugalmazott püspök.

A Lélek keresése – Szelfi helyett készítsünk „szoulfit”!

Böjt küszöbén friss könyvélményem megosztásával szeretném közös gondolkodásra, önvizsgálatra hívni hallgatóinkat. Naomi Levy rabbinő Einstein és a rabbi című könyvének alcíme, A Lélek keresése segíthet elindulni hathetes böjti utunkra. Az amerikai szerző szellemes szójátékkal bátorít lelkünk megtalálására: szelfi helyett készítsünk „szoulfit”! A szójáték megértéséhez némi angolnyelv-tudás szükségeltetik. A divatos szelfi kifejezés hazánkban is meghonosodott már. Talán mi is készítünk a mobiltelefonunkkal olyan felvételeket valamilyen látványosságról, ahol mi magunk is láthatók vagyunk. A magunk angolul self, tehát a szelfi olyan kép, ahol akarva-akaratlanul mi magunk kerülünk előtérbe.

Naomi Levy szerint azonban a szelfi valójában nem az énünkről, az önvalónkról készül, mert csupán a felszínt mutatja, és így a valóság nárcisztikus eltúlzása. Igazából arra lenne szükségünk, hogy a lelkünket fedezzük fel, amely a bennünk élő Isten tükörképe, vagy ahogyan a Példabeszédek könyvében olvassuk: „Az ember lelke az Úrtól kapott mécses…” (Péld 20,27)

Egy rabbinista történet szerint az angyalok felháborodtak, hogy Isten a maga képére teremtette az embert, aki ezzel vissza fog élni. Ezért elrejtették istenképűségünket a lelkünk mélyére, ahol gyakran megfeledkezünk róla, nem törődünk vele. Emiatt van szükségünk szelfi helyett soulfie készítésére. A soul angol kifejezés lelket jelent, így hívjuk a lélekből fakadó, lelket megérintő, többnyire afroamerikai eredetű zenét is. A szelfi- helyett soulfie-készítés szójátéka arra a szükséges irányváltásra, döntő fordulatra, megtérésre hív az életünkben, amikor önmagunktól Isten felé, a tőle kapott Lélek felé fordulunk.

Naomi rabbi nem kevesebbet állít, mint hogy hatalmunkban áll bebizonyítani, hogy az angyalok tévedtek. Van esélyünk arra, hogy ne éljünk vissza istenképűségünkkel, hanem megtanuljuk felfedezni, megbecsülni és ápolni önmagunkban és embertársainkban. Így kaphat mély tartalmat a sokat idézett régi bölcsesség, mely szerint a test böjtje a lélek lakodalma lehet.

De vajon hogyan, mivel táplálhatjuk sokszor elhanyagolt, kiéheztetett lelkünket? Nincs szükségünk semmilyen új, korszerűnek kikiáltott táplálékkiegészítőre. Bátran maradhatunk a klasszikus, pontosabban krisztusi alapoknál. Ahogyan Urunk megfogalmazta negyvennapos pusztai lelkigyakorlata végén az alapvető lelki kenyér lényegét, felidézve az ősi mózesi igéket: „Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, amely Isten szájából származik.” (Mt 4,4)

Az ige és az imádság éltető, lüktető párbeszéde állíthatja helyre lelki egészségünket. Naomi Levy kiemeli egy speciális imádságnak, az éneknek és a zenének az ajándékát, amely felébresztheti a bennünk szunnyadó lelket. Egy haszid bölcsességet idéz, mely szerint „az imádságnak tíz szintje van, felettük pedig ott az Ének”. Vagy ahogyan Szent Ágoston vallotta: „Aki énekel, kétszeresen imádkozik.”

S ha már felidéztük Jézus pusztai böjtjének történetét, amelyről három evangélista is beszámol, érdemes felfigyelni arra a jó hírre, hogy nemcsak mi keressük a Lelket, hanem ő is keres és kész vezetni minket. Lukács így ír erről: „…Jézus is megkeresztelkedett és imádkozott, megnyílt az ég, leszállt rá a Szentlélek…” Ezután „Szentlélekkel telve visszatért a Jordántól, és a Lélek indítatására a pusztában tartózkodott negyven napon át”.

A böjti szelek, a Lélek éltető lehelete napjainkban is megérinthet, megindíthat minket, és megszabadíthat önmagunk fogságából, a szelfikészítés bűvöletéből a „szoulfira”, az újjáteremtő Lélek befogadására. Ő az, aki eszünkbe juttatja mindazt, amire Jézus tanított minket, és amit ő tett értünk.

Elhangzott a Kossuth rádió Erős vár a mi Istenünk! – Az evangélikus egyház félórája című műsorának 2024. február 12-i adásában.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.