Skip to main content

2023. június 19. 9:33

Magyar szó az odesszai templomban

Fabiny Tamás a háborús Ukrajnába látogatott

Elsőként jutott el magyar egyházi vezető Kárpátalján túlra, mióta tavaly februárban Oroszország megtámadta Ukrajnát: Fabiny Tamás püspök az odesszai evangélikus gyülekezetet látogatta meg. Tudósításunk a június 18-i istentiszteletről.

Minden olyan, mint otthon. A lelkész vasárnap délelőtt az oltárhoz lép, majd kezdőénekre szólít. A kántor belekezd, a dallam ismerős: „Jézus Krisztus, itt vagyunk…” Csakhogy ez itt nem a 274. ének. Hanem a 2-es számú. A nyelv is más. Orosz. „Иисус благой, мы здесь…” Azaz: „Jó Jézus, itt vagyunk…” Nem ez az egyetlen szokatlan dolog itt június harmadik vasárnapján.

Az odesszai Szent Pál evangélikus templom – vagy ahogy a helyiek hívják: a kirha – bástyaként emelkedik a város központjában, a Novoszelszkoho és a Dvorjanszka utca sarkán. Bár a kikötőt nem elsősorban az evangélikus, sokkal inkább az ortodox és a zsidó tradícióról ismerik, a kirha mégis a város egyik legrégebbi temploma. Építését még Richelieu herceg kezdeményezésére kezdték 1804-ben, a Nagy Katalin cárnő által ide hívott németeknek. Huszonhárom évvel később szentelték fel, 1893-ban bővíteni kellett. Sztálin idején, 1937-ben bezárták; könyvtárnak, tornateremnek, raktárnak használták. 1976-ban felgyújtották, a tettes sosem került elő. Odessza népében e kiégett torzó képe élt, mígnem 2005-ben nekiláttak a felújításnak, a világ – elsősorban Bajorország – evangélikusainak mintegy hétmillió eurónyi adományából. Nemcsak a segítség, a berendezés is nemzetközi: a fapadok Németországból, a harang Passauból érkezett, de ide került egy 19. századi Mária-ikon is, amit egy ukrán család őrzött meg a szovjet idők alatt. Az eklektikus épület oltárképét a kortárs német művész, Tobias Kammerer festette – szándéka szerint a piros-kék-arany a Szentháromságot jelképezi –, ettől balra pedig Péter és Pál apostolok kétszáz éves faszobrai állnak.

evangélikus istentisztelet Odesszában Fabiny Tamás elnök-püspök prédikálásával (fotó: Vörös Szabolcs)

A templomban ötszáz ember fér el, ehhez képest nagyjából negyvenen lehetünk. Háború van. Az egyik sarokban berendezett boltban több most a hármas szigonyos ukrán zászló, mint a zsoltároskönyv. Oroszország 2022. február 24-én kezdett – ahogy Ukrajnában nevezik – teljes értékű inváziója az odesszaiakat is megtépázta. A Fekete-tenger legnagyobb kikötőjeként a város állandó stratégiai célpontja a putyini agressziónak. Miközben török közvetítéssel tavaly júliusban sikerült elérni, hogy az ukrán gabonát szállító teherhajók kifuthassanak Odesszából, a városra azóta is rakéták hullanak. Legutóbb június 10-én haltak meg hárman egy dróntámadásban. Elkél a bátorítás. Ezúttal Magyarországról.

Június harmadik vasárnapján alighanem az igehirdető személye lehetett a legszokatlanabb a helyi templomjáró evangélikusoknak: Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke – egyszersmind az erlangeni (Németország) központú Martin-Luther-Bund (Luther Márton Szövetség) elnöke –, aki kisinyovi tranzittal érkezett Odesszába. Sokat elárul a magyar–ukrán kapcsolatokról, hogy majd tizenhat hónap háború után ő az első magyar egyházi vezető, aki eljutott a Kárpátokon túli Ukrajnába.

„Háborús időben, megpróbáltatások közepette az evangélikus egyházcsalád szolidaritásáról szeretnélek titeket biztosítani. […] Erőt szeretnék meríteni a hitetekből és a helytállásotokból. Tudom, hogy nemcsak a jelenben, hanem a múltban is milyen sok küzdelmetek volt” – kezdi igehirdetését Fabiny püspök. Németül elmondott beszédét a Szent Pál-templom esperese, Alekszandr Grossz fordítja oroszra. Ez nem valamiféle hazafiatlanság, Odessza kulturális-történelmi-etnikai sajátosságai miatt ez a lingua franca. Ami az említett múltbéli küzdelmeket illeti, nem kell messzire menni: emléktábla hirdeti, hogy Karl K. Vogel lelkészt a sztálini bezáratás évében, 1937-ben meggyilkolták, Teofil Richter kántort – Szvjatoszlav Richter zongorista édesapját – pedig kémkedés vádjával 1941 októberében kivégezték. Nyolcvankét évvel később megint vérontás van, Radnóti sorait alighanem először idézik a templom falai közt: „Oly korban éltem én e földön, / mikor az ember úgy elaljasult, / hogy önként, kéjjel ölt, nemcsak parancsra…”

Fabiny Tamás elnök-püspök Odesszában prédikált (fotó: Vörös Szabolcs)

Bátorításként az Apostolok cselekedeteiből Pál és Szilász filippi története szolgál: az üldözött ember énekel és imádkozik, s nem a cselekedetek üdvözítenek, csakis a hit. Vogel és Richter pedig a mártírok egyre népesebb, de győztes kórusában énekel. „A Fekete-tenger mellett felidézi bennem azt, amit a Jelenések könyvében olvasunk: »Láttam azokat, akik legyőzték a fenevadat, annak képmását és nevének számát […], és énekelték: nagyok és csodálatosak a te műveid, mindenható Úr Isten, igazságosak és igazak a te utaid, népek királya«” – zárja prédikációját Fabiny Tamás.

A magyar nyelven elmondott ároni áldás előtt megható jelenet az úrvacsora: az odesszai evangélikusok az oltárt körülállva az ukrán és a magyar lelkésztől veszik az ostyát és a bort, majd közös imádság következik, egymás kezét fogva. Fohászkodnak honfitársaikért, akik pár órányi autóútra a Szent Pál-templomtól talán ugyanezt teszik – a fronton.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-19-20
Lelkipásztor banner 2023-11

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső