Skip to main content

2023. december 11. 12:54

Keresni és kerestetni

Protestáns újságírók adventi vacsorája – pódiumbeszélgetéssel

A protestáns újságírók feladata Isten országának keresése és kerestetése, valamint a derűs, vonzó, felszabadító keresztény élet felmutatás – hangzott el a Protestáns Újságírók Szövetsége (Prúsz) 2023. évi hagyományos adventi vacsoráján december 7-én, csütörtökön a Magyarországi Baptista Egyház budapesti, Benczúr utcai székházában.

Protestáns Újságírók Szövetsége (Prúsz) 2023. évi adventi vacsorája

A megjelenteket Volf-Nagy Tünde, a Prúsz októberben megválasztott új elnöke köszöntötte. Rövid beszédében elmondta: az elnökséggel azon dolgoznak, hogy fennállásának huszadik évfordulóját „számban és lélekben megerősödve” ünnepelhesse a szövetség.

Áhítattal Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház egyházelnöke szolgált. Mt 6,33 alapján arról szólt, hogy Krisztusnak és az Isten országának a keresése „több és más, mint minden más információhalászás”. A résztvevőkhöz fordulva úgy fogalmazott: nekik egyszerre feladatuk ezt „keresni és kerestetni”. Hivatásuk révén felkelthetik mások érdeklődését, támpontokat adhatnak és utakat nyithatnak ahhoz, hogy mások is ráleljenek Isten országára és igazságára.

Protestáns Újságírók Szövetsége (Prúsz) 2023. évi adventi vacsorája

Az est meghívott vendége Balog Zoltán püspök volt. A Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnökét pódiumbeszélgetés keretében kérdezte Volf-Nagy Tünde egyebek mellett arról, hogy mi a médiamunkások felelőssége az értékek megőrzésében. Az egyházvezető úgy látja: a társadalom megszólításához kevés az egyházi szolgálat elvégzése, az újságírók a hiteles hang felerősítésével segíthetik azt, hogy az egyházak eljussanak az emberekhez. Feladatuk nem feltétlenül az egyház népszerűsítése, hanem annak bemutatása, hogy a keresztény élet derűs, vonzó, felszabadító.

Protestáns Újságírók Szövetsége (Prúsz) 2023. évi adventi vacsorája

A „milyen a protestáns hang a közéletben?” kérdésre Balog Zoltán úgy válaszolt: több témában – így például az eutanázia megítélése tekintetében –hiányolja a katolikus-protestáns közös állásfoglalásokat, az értékek együttes felmutatása ugyanis sokszor fontosabb/erősebb lenne, mint a felekezeti szintű megszólalás.

Protestáns Újságírók Szövetsége (Prúsz) 2023. évi adventi vacsorája

Karácsony üzenetéről szólva a református püspök azt hangsúlyozta: a sötétségben látszik meg igazán, mit jelent Isten szeretete. A keresztény remény radikalitása akkor bontakozik ki előttünk a legtisztábban, amikor emberi reményeink elvesztek. Az ünnep lényegét, misztériumát úgy érthetjük és élhetjük meg, tette hozzá Balog Zoltán, ha „szent passzivitással” befogadjuk, amit Isten tett, és hagyjuk, hogy megtörténjen velünk az ünnep.

Az alkalom zárásaként a szövetség tagjai és kísérőik fehér asztal mellett meséltek egymásnak munkáikról, szolgálataikról.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-15-16
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső