Skip to main content

2024. január 6. 8:30

Árkon-bokron két keréken

Kerékpárokkal segítjük a mozambiki evangélikus lelkészek szolgálatát

Az Evangélikus Külmissziói Egyesület (EKME) néhány éve nyomon követi a mozambiki evangélikus egyház robbanásszerű fejlődését. Az első gyülekezet 2006-ban alakult, ma százharminckilenc gyülekezet működik, és ezek összesen negyvennégyezer tagot számlálnak. A jelenlegi misszió egyik elsődleges célja a lelkészek folyamatos képzése.

Kerékpárokkal segítjük a mozambiki evangélikus lelkészek szolgálatát

Atumane lelkész már fáradt volt az egész napos elfoglaltságtól. Reggel korán tartotta meg az első istentiszteletet, és most az ötödiket már a sötét beálltával fogja elkezdeni. De addig még le kell gyalogolnia a nyolc kilométeres távolságot, hogy eljusson Chimolo faluba, ahol már várják a gyülekezet tagjai beszélgetve, énekelve. Vigyáznia kell, amikor alkonyatkor a füves területeken halad át, mert a mozambiki köpő kobra szereti ezt a vidéket, és nemrég hallotta, hogy az egyik fiút, Tendalt megmarta egy kobra olyan súlyosan, hogy alig tudták megmenteni az életét.

EKME adománygyűjtés 2024

Ezt a veszélyt is fogja csökkenteni az az adomány, amelyet a magyar külmissziós társaság tervez. Kerékpárokra gyűjtenek a mozambiki lelkészek számára. Korábban brazíliai testvérek adományából már nyolcan kaptak kerékpárokat azok közül, akiket az első csoportban avattak lelkésszé, de az azóta végzettek még nem kaptak saját kerékpárt. Lehet helyben is vásárolni, de az árát, a százhuszonöt USA-dollárnak megfelelő összeget a lelkész saját maga nem tudja összegyűjteni, hisz az egyházi szolgálatért ő semmiféle juttatásban nem részesül. Pedig óriási segítség lenne neki egy jó kis bicikli, mert vasárnaponként húsz-huszonöt kilométert is le kell gyalogolnia.

De most inkább a gyülekezeti tagokra koncentrál, akik több kérdésről is akarnak vele beszélgetni. Egy fiatal pár esküvőre készül, az egyik öreg tag egészségi állapota egyre romlik, egy anyukának pedig ikrei születtek, és bár már változott e tekintetben az emberek hozzáállása, még mindig vannak, akik nem nézik jó szemmel az ikerszüléseket. Ez ügyben is beszélnie kell a közösséggel. Ha nagyon igyekszik, akkor is tíz-tizenegy óra lesz, mire hazaér, a sötét szavanna pedig nem veszélytelen.

De a megoldás a távolság problémájára mégiscsak egy jó kerékpár lenne. Naponta imádkozik azért, hogy legyenek a magyarországi testvérek között olyanok, akik szívügyüknek tekintik a mozambiki lelkészek kerékpárgondját.

Az Evangélikus Külmissziói Egyesület (EKME) immáron tizedik alkalommal hirdeti meg vízkereszttől húsvétig tartó adománygyűjtő akcióját. Megköszönve a gyülekezeti közösségek, a testvérek eddig tapasztalt áldozatkészségét, most a mozambiki lelkészek szolgálatának megsegítésére kérjük anyagi támogatásukat. Az EKME számlaszáma: 11711034-20804538.

A Vízkereszt a külmisszió ünnepe elnevezésű akció nyitóalkalma 2024. január 7-én lesz a szentendrei evangélikus gyülekezet tíz órakor kezdődő istentiszteletén (Szentendre, Luther tér 1.). Az adományok felhasználásáról az EKME nyári, Az élet kenyere minden nyelven című külmissziói konferenciáján számolunk be, amelyre mindenkit szeretettel várunk. Időpont és helyszín: 2024. július 4–7., Piliscsaba, Béthel Evangélikus Missziói Otthon. 

A szerző az EKME világi társelnöke

* * *

A cikk eredetileg az Evangélikus Élet magazin 2023. december 24. – január 7-i 88. évfolyam 51–52. számában jelent meg.
Az Evangélikus Élet magazin kapható a Luther Kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII., Üllői út 24.), az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen, nyomtatott vagy digitális formában megvásárolható, illetve előfizethető a kiadó honlapján.

Evangélikus Élet magazin

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-13-14
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső