Skip to main content

2022. július 19. 12:37

Bennünk, köztünk, általunk

Pál Feri atya Isten országának megvalósulásáról

Közelmúltbeli szemműtétje miatt napszemüvegben „vette fel a szemkontaktust” a jelenlévőkkel Pál Feri atya a Szélrózsa aznapi főelőadójaként július 15-én Gyulán. A népszerű mentálhigiénés szakember – hangsúlyosan nem római katolikus papi minőségében – immár negyedik alkalommal állt az evangélikus ifjúsági találkozó közönsége elé. Ezúttal azzal a céllal érkezett, hogy lélektani szempontból világítson rá arra, amire az idei fesztivál mottójának igei hátterét adó szentírási szakasz (Lk 17,21) utal: „Isten országa közöttetek van.”

20220715 Gyula Szelrozsa Pal feri atya elodasa foto Pete Dora 1

Nagy sikerű előadásainak forgatókönyvét és stílusát hozva Pál Feri atya ezúttal is történetekbe ágyazva beszélt a témáról. A jellegzetes gesztusaival „felrajzolt” sztorikat minden esetben közérthető magyarázat követte.

Kiindulópontként azt rögzítette: azért van szükségünk arra, hogy erős „én”-nel bírjunk, hogy a nálunk nagyobb erőket be tudjuk fogadni, és azok ne feszítsenek szét bennünket. Ezt a bizonyos „én”-t egyébként – kultúrkörönként eltérő arányban – individuális jegyeink, egyedi jellemzőink, személyes tulajdonságaink alapján, illetve kapcsolataink, szerepeink, közösségeinkbe való beágyazottságunk tükrében határozzuk meg.

Társas lény voltunkat négy dolgon – együttlét, együttérzés, együttműködés, egymás segítése – keresztül ragadhatjuk meg. Alapvetően arra teremtettünk, hogy együtt legyünk másokkal. Egyetlen fontos kapcsolat elvesztése – magyarázta az előadó – olyan erős hatást gyakorol ránk, hogy akár a legbelsőbb, legelemibb ösztönkésztetésünk, az életösztönünk is megrendül. Ugyanígy velünk született képességünk az együttérzés is; ha nem tudunk empatikusan közelíteni embertársainkhoz, az súlyos személyiségzavarról árulkodik.

Az együttműködés előnye még hormonális szinten is érezteti hatását, hiszen az egészséges lelkületű emberekben boldogságérzetért felelős hormonok szabadulnak fel. Hasonlóképpen egymás kölcsönös segítése esetén is ez történik a szervezetünkben.

20220715 Gyula Szelrozsa Pal feri atya elodasa foto Pete Dora 3

A nők érzelmi és társas intelligenciája magasabb, mint a férfiaké – tett különbséget Pál Feri atya a nemek között –, hamarabb belátják, ha egy helyzetben segítségre van szükségük, ráadásul azt is jobban felmérik, kitől érdemes kérni. A férfiak körében gyakoribb a rivalizálás. „Ha azt szeretnénk, hogy Isten országa megvalósuljon, akkor olyan emberekké kell alakulnunk, akik képesek együttműködni másokkal” – hangsúlyozta az előadó. Egymás segítésének előnyét pedig azzal magyarázta, hogy a kutatások szerint egy csapatsportban minimum két oka van annak, ha valaki igazán értékes játékosnak számít: az egyéni teljesítmény mellett az is nagyon fontos, hogy miképpen járul hozzá a csoport tagjai közötti összetartozáshoz. Így olyan emberek is kulcsfigurák lehetnek, akik egyéni mutatóik alapján kevésbé emelkednek társaik fölé, ugyanakkor sokat tesznek azért, hogy közösséggé formálódjanak a tagok.

Amikor azon vitatkozunk, kinek van igaza, az nem az igazságról szól, hanem a hatalom harca. Pedig – és itt az előadó John Gottman amerikai matematikus-pszichológus megállapítását idézte – „a család nem az a hely, ahol bárkinek igaza lenne”. Ideális esetben egy házaspár, egy család tagjai nem egymás ellen vannak, hanem egymás kiegészítésére, gazdagítására törekednek. Külön-külön senki nem birtokolja a teljes igazságot, az csak együttesen érhető el számukra. Ha ki-ki elkezd harcolni a maga igazáért, akkor tönkremegy az intimitás és a bizalmi légkör. A végén hiába lesz valakiből győztes, más veszíteni fog, és így a család mindenképpen veszít.

20220715 Gyula Szelrozsa Pal feri atya elodasa foto Pete Dora 4

Az „én” és a „mi” mellett ott van a „mindenki” is. Ez utóbbi azt jelenti, hogy nem vagyunk pontosan olyanok, mint mások, de mindannyian ugyanúgy emberek vagyunk – magyarázta Pál Feri atya. Ezért szükség van arra is, hogy ember voltunkat, emberségünket kibontakoztassuk. A két vágy – hogy hadd legyünk egyediek, másoktól különbözők, és hadd legyünk olyanok, mint bárki más – kéz a kézben jár, egyszerre van jelen az életünkben. Ha valaki vagy csak az egyikre (önálló individuumlétének megélésére), vagy csak a másikra (a csoporthoz vagy az emberiség egészéhez való tartozására) törekszik, akkor nem tud Isten országa benne, közte és általa kibontakozni.

Olyan világban élünk, ahol állandó késztetést érezhetünk arra, hogy el kelljen döntenünk, az „én”, a „mi” vagy a „mindenki” a jó – pedig valójában egyik sem különb vagy fontosabb a másiknál. Mindhárom egyaránt értékes, a mi feladatunk, hogy ebben a természetes értékkonfliktusban egyensúlyt találjunk köztük, hogy mikor melyiket helyezzük előtérbe.

„A kapcsolatainkat nem az teszi tönkre – fogalmazott az előadó –, hogy problémáink vannak, hanem ahogyan egymással bánunk, amikor nehézségek lépnek fel. Amikor nehezedik az élet, bánjunk még jobban egymással.” Egy családban, egy közösségben, de ugyanígy a társadalomban is ez a kulcsa annak, hogy megoldást találjunk az első ránézésre megoldhatatlannak tűnő problémákra.

20220715 Gyula Szelrozsa Pal feri atya elodasa foto Pete Dora 5

Önmagunk kibontakoztatásának három módja van – tért rá előadása utolsó blokkjára Pál Feri atya. Az egyik, hogy képesek vagyunk önmagunkat szabadon kifejezni, érvényesíteni. Ez az önérvényesítés nem másokkal szemben történik, nem bánt, nem fenyeget másokat. A második az önátadás képessége, amikor képesek vagyunk megfeledkezni önmagunkról és elmélyülni – ezt az előadó a Csíkszentmihályi Mihály magyar–amerikai pszichológus által leírt flow-élménnyel rokonította –, a harmadik pedig az, hogy képesek vagyunk önmagunk felülmúlására. E három között, hogy mikor alkalmazkodjunk, és mikor ragaszkodjunk saját szempontjainkhoz, szintén fennáll a már említett értékkonfliktus, és itt is az egészséges egyensúly megtalálásra kell törekednünk.

Előadását Pál Feri atya egy általa megélt történettel zárta. Egy ízben egy kislány megállás nélkül csacsogott neki, és ő ezt egészen addig nem tudta mire vélni, míg a kislány el nem mondta neki, mire biztatta őt az anyukája: „Addig beszélgess a szeretteiddel, amíg élnek.” Ezt az üzenetet ő is továbbadta útravalóként a Szélrózsa közönségének.

20220715 Gyula Szelrozsa Pal feri atya elodasa foto Pete Dora 2

***

keszult magyarorszag korm tamogatasaval 2022

***

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-19-20
Lelkipásztor banner 2023-11

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső