Skip to main content

2023. június 14. 9:53

A kiállítás búcsúzott, Petőfi marad

Tárlatvezetés és könyvbemutatók A mi Sándorunk finisszázsán

Kurátori tárlatvezetéssel és könyvbemutatókkal búcsúztatták el Budapesten, a Deák téren, az Evangélikus Országos Múzeumban június 12-én A mi Sándorunk – Petőfi az evangélikus oktatás útvesztőiben című időszaki kiállítást.

A mi Sándorunk – Petőfi az evangélikus oktatás útvesztőiben című időszaki kiállítás finisszázsa

„Nincs olyan, négy-öt évesnél idősebb, magyarul beszélő ember, aki ne tudna legalább egy verscímet, egy rímet, egy verssort, egy versszakot Petőfitől, ezért is ő a mi Sándorunk. Persze nekünk, evangélikusoknak kicsit jobban is a miénk” – köszöntötte a megjelenteket Kertész Botond A mi Sándorunk – Petőfi az evangélikus oktatás útvesztőiben című időszaki kiállítás záró rendezvényén. Az Evangélikus Országos Múzeum tudományos főmunkatársa elmondta: amikor munkatársaival azon gondolkodtak, hogy miről szóljon a Petőfi születésének kétszázadik évfordulója alkalmából összeállított kiállítás, egészen hamar és természetesen jött szembe a téma, hogy a költő születésétől kezdve az ifjúkorát, az iskoláztatását dolgozzák fel, hiszen leginkább itt ragadható meg tárgyak és dokumentumok formájában, hogy Petőfi Sándor mitől és hogyan volt evangélikus.

Kertész Botond és Zászkaliczky Zsuzsanna A mi Sándorunk című időszaki kiállítás finisszázsán

Kertész Botond kurátortársa, Zászkaliczky Zsuzsanna művészettörténész, az Evangélikus Országos Gyűjtemény igazgatóhelyettese hozzátette: „Abból a tényből indultunk ki, hogy az evangélikus gyülekezetek és iskolák között számos olyan van, amelyek Petőfi iskoláztatására vonatkozó dokumentumokat birtokolnak. Szerettünk volna olyan dolgokat megmutatni, amelyeket korábban még nem tártak a nagyközönség elé, valami olyat, ami a miénk. Összegyűjtöttük az általunk ismert helyekről az anyakönyveket, amelyek mellé még néhány különleges dokumentumot is el tudtunk helyezni.” Egyetlen kiállított tárgyat kölcsönöztek külső intézménytől – emelte ki a kurátor –, a többi mind evangélikus gyűjtemények és gyülekezetektől származik, ezekre épült fel az a narratíva, amely Petőfi iskoláztatásáról és evangélikus kapcsolatairól szól.

A kiállítás lezárását követő kurátori tárlatvezetés után a zsúfolásig megtelt gyülekezeti teremben két könyvet is megismerhetett a közönség.

könyvbemutató A mi Sándorunk című időszaki kiállítás finisszázsán

Lackner Pálnak, az Evangélikus Országos Gyűjtemény igazgatójának köszöntője után A mi Sándorunk kiállítás katalógusáról szólva Vaderna Gábor irodalomtörténész arra világított rá, hogy az időszaki kiállítás hivatalosan bezárt ugyan, de a komoly tartalmakat közérthető módon bemutató katalógus által egyúttal nyitva is maradt. „Petőfiről azt szoktuk gondolni, hogy róla már mindent tudunk, pedig ez nem igaz – tette hozzá. – A kiállítás és az azt bemutató könyv nagy tettet hajtott végre azzal, hogy a Petőfi Sándorról már meglévő hatalmas tudáshoz, rengeteg információhoz olyan új szakmai tartalmakat is hozzá tudott tenni, amelyekről azelőtt nem volt tudomásunk.”

A másik kötetet bemutatva Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője úgy fogalmazott, hogy a szerkesztőknek hála, a Cantio optima – Emlékkönyv Hubert Gabriellának című tanulmánykötettel egy szép és finom kiadvány született meg, amely nagyon sokrétűen kapcsolódik Hubert Gabriella irodalom- és könyvtörténésznek, az Evangélikus Országos Gyűjtemény nyugdíjba vonult igazgatójának az életművéhez.

Prőhle Gergely A mi Sándorunk című időszaki kiállítás finisszázsán

A kötet egyik legnagyobb érdemeként a személyességét emelte ki a felügyelő, aláhúzva, hogy mindenki, aki írt bele, azzal a személyes szeretettel és odafordulással tette, amely az egész evangélikus egyházat is összetartja. Prőhle Gergely rávilágított arra is, hogy a könyv könnyen befogadható módon ad összefoglalást arról, milyen izgalmas munka folyik az Evangélikus Országos Gyűjtemény berkein belül, illetve az intézményhez kapcsolódva.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-19-20
Lelkipásztor banner 2023-11

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső