Skip to main content

2023. november 20. 14:24

Szerelem szigete lett a múzeum

Avagy a nyári záportól a bekeretezett vendégkönyvig

Egy tárlatvezetés és egy zivatar – így fonódott össze két ember élete az Evangélikus Országos Múzeumnak köszönhetően.

Lelovics Mária és Gubis András

Történt, hogy 1983. március 22-én egy érdeklődő fiatalember látogatta meg az 1979-ben megnyílt Evangélikus Országos Múzeumot a budapesti Deák téren. Hogy, hogy nem, a szép napos délutánt hirtelen érkezett nagy zápor zavarta meg, egy éppen akkor a téren sétálgató fiatal leány pedig a múzeumban keresett menedéket az eső elől. Ha már ott volt, csatlakozott az éppen zajló tárlatvezetés hallgatóságához.

Az ezután történtekről magukat az érintetteket kérdeztem. Merthogy annak a negyven évvel ezelőtti látogatásnak emlékezetes utóélete lett.

„Ha létezik szerelem első látásra, akkor ez az volt” – mondja határozottan Gubis András, felesége, Lelovics Mária pedig csendesen bólogat közben. A kölcsönös vonzalom már az első pillanatban felszikrázott közöttük, így a tárlatvezetés második fele érthető módon kevésbé idéződik fel számukra. Annál inkább az, hogy mindketten izgatottan várták, hogy a vezetés végén aláírt vendégkönyvből megtudják egymás nevét. Érdekes véletlen az is, hogy a látogatás után a múzeumból távozva egy irányban kellett a metróra szállniuk. A következő, immár nem véletlen találkozót az ismerős múzeum elé beszélték meg. És a két ember életútja egybefonódott…

Amint a feleség mondja, a jó és tartós kapcsolatnak alapvető feltétele volt a hitbéli értékek közös felvállalása. Mária a Magyar Pünkösdi Egyház tagja, ám András akkor még csak kereste Istent. Az ő megtéréséhez a közös templomba járás és imádság vezetett, melyet aztán az esküvő követett. A lelki és hitbéli összehangolódást mutatja a máig is tartó boldog kapcsolat. A házaspár két gyermeket nevelt fel.

A történet itt nem ér véget, ma is folytatódik, de az úton időnként jó megállni és hálát adni Istennek gondviseléséért.

A múzeum vendégkönyvének 1983. március 22-én született bejegyzése másolatban bekeretezve felkerült a házaspár szobájának falára. Adjon Isten számukra további boldog, közös életutat, számunkra, olvasók számára pedig szolgáljon példaként: a múzeumba mindig érdemes betérni.

A szerző az Evangélikus Országos Múzeum vezetője.

* * *

A cikk eredetileg az Evangélikus Élet magazin 2023. szeptember 17–24-i 88. évfolyam 37–38. számában jelent meg.
Az Evangélikus Élet magazin kapható a Luther Kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII., Üllői út 24.), az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen, nyomtatott vagy digitális formában megvásárolható, illetve előfizethető a kiadó honlapján.

Evangelikus Elet tamogatoi banner 2023

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-13-14
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső