Skip to main content

2023. december 12. 12:29

Kövek, fények, angyalok

Kohári Csaba fotókiállítása 2023 adventjén

Kövek, fények, angyalok címmel nyílt Kohári Csaba fényképeiből időszakos kiállítás a Magyarországi Evangélikus Egyház székházának átriumában december 12-én.

Kövek, fények, angyalok – Kohári Csaba fotókiállítása 2023 adventjén

Az Evangélikus Országos Gyűjtemény (EOGY) digitalizáló műhelyében dolgozik, de néha nekiindul a Börzsönynek vagy a Mátrának Kohári Csaba reprográfus, épületfotós, közművelő. Természetfotóit a közösségi médiában teszi közzé, de évtizedek óta foglalkozik „szakrális fotográfiával”. Számos tematikus kiállítást készített Tatai Balázzsal közösen, köztük a pálos rend építészeti örökségéről és a Bartók-emlékévhez kapcsolódóan. Utóbbiról a Duna Televízió filmet is forgatott. Szakrális épületfotóit a franciaországi Ruffecben is bemutathatta. Képei jelentek meg a Nógrád Megyei Hírlapban, a Fotó, a Fotóművészet és a Szellemkép című folyóiratokban, a Pető Intézet kiadványaiban és a Cantio optima – Emlékkönyv Hubert Gabriellának című kötetben (szerk. Zászkaliczky Zsuzsanna; EOGY – Luther Kiadó, Budapest, 2022). Kohári Csaba több díjat is nyert, többek között a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének Aszmann Ferencről elnevezett díját.

Kövek, fények, angyalok – Kohári Csaba fotókiállítása 2023 adventjén

A jelen kiállításon olyan fotókat láthatunk, amelyeket Kohári Csaba az evangélikus örökség feltárását és rögzítését célzó útjain készített. A kiállítás azonban nem templomok, temetők, sírkövek katalógusa, hanem elégikus vallomás kötődésről, hitről, identitásról, múltról és jelenről, emlékezésről és várakozásról. A fotós nyugalmas vagy feszült pillanatokat megörökítő, a mulandóságban is az örök üzenetet kereső felvételei felemelik a szemlélőt, és tudatosítják az advent kettős értelmét.

A kiállításon bemutatott képek az alábbi településeken készültek: Aszód, Benczúrfalva, Bér, Csővár, Galgaguta, Heréd, Ősagárd, Piliny, Sámsonháza, Sopron, Szarvas, Szirák és Tordas.

A felvételeket Harmati Béla László és Zászkaliczky Zsuzsanna válogatta. A kiállítást Ágoston István rendezte.

Kövek, fények, angyalok – Kohári Csaba fotókiállítása 2023 adventjén

Kövek, fények, angyalok – Kohári Csaba fotókiállítása
Magyarországi Evangélikus Egyház székháza (1085 Budapest, Szentkirályi u. 51.)
A tárlat megtekinthető december 17-ig, majd január 9-től 31-ig 9 és 18 óra között.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-15-16
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső