Skip to main content

2024. február 3. 8:34

Képeken kicsorduló fény

Egry József gyűjteményes kiállítása Veszprémben

Kevés olyan művész van, aki olyan szimbiózisban élt témájával, mint a Balaton és a fény festőjének méltán nevezett Egry József. Születésének száznegyvenedik évfordulójára nagyszabású, szimbolikusan száznegyven alkotást bemutató reprezentatív kiállítást rendezett a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa program keretében a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum.

Képeken kicsorduló fény – Egry József gyűjteményes kiállítása Veszprémben

„Először a látottakat ismertté, az ismerteket tudottá, a tudottakat élménnyé, az élményeket magasztossá kell tennünk, hogy művészetet hozhassunk létre” – vallotta Egry József.

A tárlat három teremben mutatja be a 20. századi képzőművészetben sajátos utat járó, hazai és nemzetközi szinten is egyedinek számító Egry József világát. A Sipos Anna művészettörténész által rendezett tárlat és a kiállítási katalógus egyaránt igazolja, hogy Egry nemcsak vágyta, hogy a látott magasztossá váljon, hanem alkotásaival ezt meg is valósította.

Művészete megérezteti a nézővel, mit jelent, ha nemcsak turistaként vagy a mindennapok rohanásából egy-egy percet kiszakítva nézzük a tájat, hanem a részévé válunk, együtt lélegzünk vele. Vagyis felismerjük a táj, a körülöttünk lévő növények és állatok közösségét, figyelünk a víz, a pára, a felhők változatosságára, megtapasztaljuk a táj különböző illatait – és merítünk a találkozás élményéből.

Egry József művei a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban

Szegénysorból a vászon elé

Egry József 1883. március 15-én született Zalaújlakon. Szülei nehéz sorban élő napszámosok voltak. Ötéves volt, amikor a család az éhezés elől menekülve Budapestre költözött. Édesapja alkoholista lett, édesanyja alkalmi munkákat vállalva mosásból és takarításból tartotta el a családot.

A gyermek rajztehetsége hamar kiderült, de művészeti képzésre, továbbtanulásra nem gondolhatott a család. Egry 1898-ban kimaradt a polgári iskola negyedik osztályából, és festők mellett kezdett el dolgozni. Műve először 1901-ben, tizennyolc éves korában szerepelt kiállításon. 1903-ban ismerkedett meg Lyka Károly művészettörténésszel, aki pártfogása alá vette. Az ő biztatására jutott el 1905-ben Párizsba, ahol egy évet töltött. Hazatérése után állami ösztöndíjat nyert, így tudott beiratkozni a Képzőművészeti Főiskola esti tagozatára. Tanárai Ferenczy Károly és Szinyei Merse Pál voltak.

Egry József 140 – Balaton, Szicília, Nervi

Művészi és magánéletében az első világháború hozott változást. 1915-ben katonai behívót kapott. Gyakorlatozás közben megbetegedett, a badacsonyi hadikórházba küldték kezelésre. Ott ismerkedett meg későbbi feleségével, Pauler Juliska ápolónővel. És ott történt az első meghatározó találkozása a Balatonnal is. 1918-ban szerelték le. Ekkor Keszthely, később Badacsony lett lakhelyük. Bár műveit egyre többször mutatták be és méltatták, az anyagi nélkülözés végigkísérte az 1948-ban Kossuth-díjjal elismert Egry József életét. 1951. június 10-én hunyt el.

Találkozás a Balatonnal

Egry Badacsonyban talált rá művészi látására. Együtt lélegzik a tájjal, figyeli a rezdüléseit, és a mélységet kutatva örökíti meg valóját – elvonatkoztatva. Továbbra is konkrét témából indul ki, a látvány – a hegyek, a víz, a hullámok, a fény, a pára –, az épített és az élő környezet alkotóelemei jelennek meg képein. Maga kísérletezte ki – állítólag a szegénység kényszerítette rá – azt az olajpasztell-eljárást, amellyel alkotott, ez is hozzájárul műveinek egyedi látványvilágához. Unikális színek, kevésbé erőteljes kontúrok jellemzik képeit.

Egrynek a Badacsonyt, a Balatont és a környező, szüntelenül változó tájat, az emberek hétköznapi életét ábrázoló képein megjelenik a hely szellemének, másutt egy-egy élettörténetnek a sűrített éreztetése is – líraian. Ezért is mondhatta Kassák Lajosnak: „Nem a Balatont festem. Azt festem, amit a Balaton mond nekem. Festői nyelven szólva nem azt festem, amit látok, hanem amit láttat velem a táj.”

Balatoni fények (1943–1944; részlet)

Egrynél a sokak által észre sem vett vagy hétköznapi történések válnak hangsúlyos üzenetté. Tájábrázolásai mellett ilyen a Horgász című kép (1925), amelyen nemcsak a festő által kedvelt tevékenység, hanem az idő és az időtlenség, az összpontosított figyelem és a természet hangjai is visszatükröződnek. A megfigyelésen alapul a Hazatérő nyáj (1934) dinamikája; az emberi találkozások szimbóluma a Veranda (1930-as évek), és a földi harmónia jelképe az 1935 körül készült Napnyugta (Aranyhíd) című alkotás.

Bibliai témák

Egry József már fiatalkorában is több bibliai témájú művet készített. Ezek közül a kiállításon a már érett művész néhány emblematikus alkotása tekinthető meg. A Káin és Ábel (Felkelő nap) című, 1919-ben készült akvarell a drámát ábrázolja dinamikusan. Ábel a kép jobb alsó sarkában térdepel, kezei oldalt, elgyengülőben. Fölötte látható feltartott kézzel Káin, mintegy az utolsó ütés előtti pillanatban. Az alkotás bal oldalát teljes egészében a kegyetlenség ellenpontjaként megjelenő felkelő nap uralja. Feszültség, dinamika, az előző napoktól teljesen elkülönülő új időszámítás kezdetének pillanata rögzül Egry monumentális hatást keltő festményén.

A festő egyik legismertebb műve, a Szent Kristóf a Balatonnál (1927) a katolikus hagyományra támaszkodva az utazók védőszentjét ábrázolja. A kép előterében Szent Kristóf, vállán a gyermek Jézussal. Különlegessége a háttér, amelyen a Badacsonyi-öböl ismerhető fel. A helyválasztás csak elsőre meglepő, kifejezi, hogy mit jelent, ha egy téma személyes érintettségből táplálkozik.

Egry József: Keresztelő Szent János (fotó: Szépművészeti Múzeum / Magyar Nemzeti Galéria)

Hasonló balatoni környezetbe helyezéssel találkozunk egy másik bibliai esemény esetében is. A Keresztelő Szent János (1930) című olajképen Jézus megkeresztelkedésének története van a monumentális mű középpontjában, azonban nem a Jordán folyó, hanem a Badacsonyi-öböl és a fonyódi hegyek ismerhetők fel az elő- és háttérben. Keresztelő János épp a vizet érinti, hogy megkeresztelje Jézust. A három alak elkülönül a képtől, alakjaik áhítatot fejeznek ki, egyúttal a helyválasztás által rámutatnak: Jézus megkeresztelkedésének nem a helye a lényeges, hanem az indoka. Ő eljött mindenkiért.

Egry József képei, mondjuk így, helyspecifikusak, legalábbis erre enged következtetni a tárlat egyik szekciója. A művész Szicílián és Nervin készült műveinek és a balatoni képeknek az összevetése ugyanis jelentős különbséget mutat. Az olaszországi képek csak hangulatukban tükrözik a balatoni ihletettséget, hiányzik belőlük az a többlet, amelyet a szemlélődés, benne élés által tud megalkotni a fény festője.

Képeken kicsorduló fény – Egry József gyűjteményes kiállítása Veszprémben

Itt jegyezzük meg a kiállítás kettősségét. A szimbolikus száznegyven mű bemutatása örömteli abból a szempontból, hogy Egry József művészetét nem kamaratárlat reprezentálja, azonban épp ez a nagyszabásúság ütközik akadályba a kiállítótér korlátai miatt: a termek zsúfoltak, egyes alkotásoknak meglehetősen kevés tér jut. Ugyanakkor az Egry József 140 kiállítás koncepciója és a szándék – Egry fókuszba állítása – felülírja a zavaró tényezőket. A tárlatlátogató igazat ad a művésznek: „A Balaton a természet örömkönnye.”

Egry József 140 – Balaton, Szicília, Nervi. Veszprém, Laczkó Dezső Múzeum.
Látogatható február 18-ig

* * *

A cikk eredetileg az Evangélikus Élet magazin 2024. január 28. – február 4-i 89. évfolyam 03–04. számában jelent meg.
Az Evangélikus Élet magazin kapható a Luther Kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII., Üllői út 24.), a Huszár Gál könyvkereskereskedésben (Budapest V., Deák tér 4.), az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen, nyomtatott vagy digitális formában megvásárolható, illetve előfizethető a kiadó honlapján.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-15-16
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső