Skip to main content

2023. július 12. 7:45

Pipacsok a nyárban

Stifner-Kőháti Dorottya jegyzete

„A pipacs csak addig él, addig gyönyörködtet égő piros szirmaival, amíg az anyaföldben lehet. Onnan kiszakítva az élete véget ér. Vágott virágként nem használható, vízbe téve sem tud megmaradni.” 

pipacsok a nyarban kotoszo foto unsplash„Ne bántsd! Ha leszakítod, azonnal elhervad!” Óvodás lehettem; egy nyári séta alkalmával ezzel a felszólítással jutottam első komolyabb botanikai ismereteim birtokába, amikor is a gyönyörű, vérpirosra pöttyözött zöld domboldalon elindultam virágot szedni.

Azóta már tudom: a pipacs csak addig él, addig gyönyörködtet égő piros szirmaival, amíg az anyaföldben lehet. Onnan kiszakítva az élete véget ér. Vágott virágként nem használható, vízbe téve sem tud megmaradni, sok más mezei virágtársával ellentétben. Amíg szára a földbe kapaszkodhat, ragyogva odaadja, amije van. Amint letépjük, elveszíti színét, formáját. Tündérszerű, könnyed szoknyája elfonnyad, az imént még élő, a teremtés gazdagságát elevenen, tüzesen dicsérő lénye az elmúlásé. Ez a szépség és törékenység számtalan festmény, csendélet, fotó, könyv és mese ihletője Szinyei Merse Páltól Claude Monet-ig, Móricz Zsigmondtól Mikszáth Kálmánig.

Érdemes „közelebb hajolni” a nyár ecsetre kívánkozó virágtündéréhez. A rendszertani besorolás szerint a boglárkavirágúak rendjébe és a mákfélék családjába tartozik. Igénytelen gyomnövény, amely saját magát szaporítja: a szél szertefújja magjait, így könnyedén hatalmas területeket terít be. Olvasom: „Régen a földműves gazdáknak a termőföldön növekvő gyomnövények jelzésértékűek voltak. Ha a szántóföldet pipacsok borították, azt jelentette, hogy hagyni kell pihenni a földet.” Búzatáblák szélén látjuk legtöbbször, de nagyvárosban sem ritka: pünkösd táján borult lángoló pirosba a pesti Ferdinánd híd lábának füves dombja.

A cikk folytatása a Kötőszó blogon olvasható.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.