Skip to main content

2023. augusztus 21. 9:57

Mondd, te mit kérdeznél Jézustól?

„Jómagam többször kívántam életem folyamán, hogy legyenek jó és pontos válaszaim az életre, annak értelmére vonatkozóan” – állítja Benkóczy Péter. De kérdés, hogy a Text With Jesus, azaz Csetelj Jézussal! elnevezésű alkalmazás megadhatja-e a várt válaszokat a kőbányai evangélikus lelkésznek.

„Ha tudnám, hogy holnap eljön a világvége, ma még ültetnék egy almafát” – jól ismerjük ezt a Luther Mártontól eredeztetett hitvalló idézetet. Ezt a mondatát azonban sehol sem jegyezték fel, csak szájhagyomány útján terjedt el. Azaz lehet, hogy Luther sohasem mondta – de ha mondott volna ilyet, akkor ezt mondta volna. 

Jómagam többször kívántam életem folyamán, hogy legyenek jó és pontos válaszaim az életre, annak értelmére vonatkozóan. A jövő és a múlt-jelen nehezen kibogozható összefüggései mindig is foglalkoztattak. „Isten tudja, de nem mondja!” – hangzik a mondat egy kedves finn barátomtól. Ő tudja! És mi nagyon szeretnénk kicsikarni belőle a válaszokat. Annak idején Saul, Izrael első királya is kíváncsi volt, hogyan alakulnak a dolgok körülötte. Jóshoz elmenni tilos volt, ám ő mégis elment egyhez, és a halott Sámuel lelkének kívánt kérdéseket feltenni a közeljövővel kapcsolatban. Nem volt elég bizalma Istenben, nem volt türelme kivárni az isteni választ.

A minap aktivált, Text With Jesus, azaz Csetelj Jézussal! elnevezésű alkalmazás – amelynek segítségével a mesterségesintelligencia-alapú Krisztussal és bibliai alakokkal lehet beszélgetni – minden bizonnyal a játék, a spiritualitás és a gyors válaszok türelmetlen várásának határán mozog. A kérdés számomra nem az, hogy ez engedélyezett vagy tiltott dolog-e, inkább, hogy mit kezdek a kapott információval: elfogadom-e az ember által betanított programtól mint Istentől (vagy más bibliai szereplőtől) a választ? „Megidézem-e” a lelküket, mint valami digitális jósnál? Valóban jelen van-e Jézus Lelke az ingyenválaszokban? Vagy a fizetett szolgáltatás válaszaiban a kísértő „va-lódító” tudása van?

A cikk folytatása a Kötőszó blogon olvasható.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.