Skip to main content

2023. szeptember 13. 9:38

Luxushajó és hiúság

„Az alázat, a hála, a vágyódás a hatalmas Isten után vajon megérinti-e majd az utazót a végtelen óceánon, az Icon hajón a legnagyobb vízi csúszdákon, egy sötét moziban, esetleg a klausztrofóbia – zárt térben jelentkező szorongás, félelem – fellobbanó érzése közepette?”

Icon of the Seas luxushajó

A nyári uborkaszezonban nincs hiány a sajtóban „kis színes” hírekből. A strandon vagy este a teraszon üldögélve egy pohár ital mellett jólesik kitárgyalni azokat a dolgokat, amelyek nem okoznak görcsös szorítást gyomortájékon, mert nem háborúval, inflációval, a közeledő téli szezon gázáraival vagy más, húsba vágó témával kapcsolatosak. Ráadásul minél távolabbi, minél elérhetetlenebb számunkra a beszélgetés tárgya, annál szabadabban szárnyalhat a fantáziánk, nem kell visszafogni magunkat lelkesedő vagy elítélő véleményünkkel.

Valljuk be: kicsi az esély, hogy – ez az a hír, amelyen megakadt a szemem – a világ legnagyobb, a napokban első tengeri próbaútjára indult óceánjáró, az Icon of the Seas utasai legyünk.

Uborkaszezon ide vagy oda, cselesek ezek a hírek: szórakoztató voltuk mögött fontos kérdéseket szegezhetnek nekünk. Lépjünk csak közelebb! Az öt Titanic méretű (!) gigahajó 2024-ben indul majd el hivatalosan. Húsz emeletén kétezer-háromszázötven fős személyzet gondoskodik az ötezer-hatszáztíz utas kényelméről.

Persze ha a méreteitől eltekintünk, akkor sem akármilyen hajó ez. Akinek nem elég a lenyűgöző, végtelen óceán, a tágas ég, a szél, a sós tengerillat, a napkelték és napnyugták, mindaz a szépség, kaland, varázslat, amelyet a teremtett világ mutat magából és Alkotója dicsőségéből, gazdagságából, annak ez a kétszázötvenezer tonnás monstrum vízi vidámparkot, multiplex mozit és más attrakciókat kínál.

Az írás folytatása a Kötőszó blogon olvasható,

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.