Skip to main content

2024. február 2. 10:34

Itt az Isten köztünk – egy podcastban is

Szerintem Isten szereti, amikor róla gondolkodunk. Nem azért, mert egoista, és jólesik neki, ha ő van a középpontban, nem azért, mert dagad a büszkeségtől, ha róla beszélnek, hanem mert örül nekünk, embereknek, akiket lélekkel ruházott fel. Örül annak, hogy a gondolatainkban, a róla szóló beszélgetéseinkben velünk lehet. Örül, hiszen értünk van.

Itt az Isten köztünk – egy podcastban is

Az Istenről való gondolkodásnak számomra az egyik legizgalmasabb csodája, hogy adott pillanatban bizonyos kifejezések, korábban már sokszor hallott igehelyek valamilyen megmagyarázhatatlan módon új magasságba emelkednek bennem. Mélyre hatolnak, és ezáltal felemelnek. Ezt éltem át a napokban, amikor az Erős Vár Podcast 103. adását hallgattam az autóban. Ebben a bizonyos adásban Hafenscher Károly lelkésznek, egyetemi tanárnak a Lelkipásztor című szakfolyóiratban írt cikke alapján a prédikációk különböző technikáiról (szabadon mondott, papírból olvasott, vázlatot használó) esett szó.

Nagy Zoltán, a Kelet-békési Evangélikus Egyházmegye esperese, Lázárné Skorka Katalin espereshelyettes és Zsíros András korábbi gerendási lelkész azt a kérdést állította közös beszélgetése középpontjába, hogy miben különbözik egy, a hallgatóságot valóban megszólító igehirdetés attól, amikor a lelkész csak úgy ráönti a gyülekezetre a gondolatait. Megtudhattuk, hogy melyikük hogyan készül az istentiszteletre, eddigi szolgálatuk során milyen váratlan helyzetekkel kellett megküzdeniük, de az is kiderült, hogy egy több gyülekezetben szolgáló lelkész annyira kimerülhet szellemileg, hogy a nap végén szószékre lépve hirtelen az sem jut eszébe, milyen köszöntéssel kezdődik az istentisztelet.

Nagyon szeretek bekukkantani a kulisszák mögé, mert segít számomra megbecsülni a másik munkáját, hogy amíg a kész terméket megkapom (legyen az egy tál étel, egy megjavított mosógép vagy éppen egy igehirdetés), ki vagy kik mennyi fizikai és szellemi energiát fektetnek be a munkájukba.

Az írás folytatása a Kötőszó blogon olvasható.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.