Skip to main content

2023. november 21. 9:36

Hogyan neveld a szüleidet?

OK, tudom, provokatív a cím. A nevelésben a szülő szokott lenni az aktív fél, a gyerek meg az, akit nevelnek. Szülőket ritkán nevelnek, főleg a gyerekeik. Bevallom, az ötletet mástól loptam. Steigervald Krisztián generációkutató zseniális előadásokat tart szülőknek, tanároknak arról, hogy milyenek a mai fiatalok, hogyan gondolkodnak, és miért gondolkodnak úgy, ahogyan. És ha ezt nem vesszük figyelembe, akkor másról sem fog szólni a nevelés, a tanítás, mint hogy a felnőttek idegesek lesznek, és kétségbeesnek, micsoda szörnyű ez a mai nemzedék.

több generáció egy asztal körül

Pedig nem is szörnyű. Egyszerűen más tapasztalatokba nőtt bele, ezért másképpen kell megszólítani. Ami nekem természetes, az neki nem az, amit pedig ő tart magától értetődőnek, az számomra idegen, megtanulni való „élettananyag”. Egyszerűen mert amikor kicsik voltunk, más-más tapasztalat alakította ki a gondolkodási rendszereinket.

Nagyszerűek ezek az előadások. De amikor hallgattam őket, eszembe jutott, hogy nemcsak a felnőtteknek kellene elmagyarázni, hogy milyen srófra jár a gyerek agya, hanem fordítva is: mi lenne, ha egyszer a gyerekekkel értetnénk meg, a szüleik miért olyanok, amilyenek? Mert ha a gyerekek maguk között vannak, sokszor nem értik: hogy tudnak a szülők, a tanárok ennyire szemellenzősök lenni? Miért idegesíti, hogy nálam van a vacsoránál a mobil? Miért zavarja, hogy átugrom a Netflixen az intrót? És hogy egy éjszaka alatt bedarálok egy teljes sorozatot?

És nem csak arról van szó, hogy minden nemzedék átéli a különbségeket. Van olyan kérdés, amely mindig újratermeli önmagát. „Minek rohansz?” – szólt rám apám, mert nem tudta velem tartani a tempót séta közben. És ugyanezt kérdezem én is a fiamtól most, harminc évvel később. Ő kamaszként menne előre, végigrohanná a világot, mint én is annak idején – csakhogy ma már úgy vagyok vele: ha nem rohanok, attól még odaérek, akkor meg minek sietni? És ezt gondolta valamikor apám is. Nincs új a nap alatt…

Az írás folytatása a Kötőszó blogon olvasható.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.