Skip to main content

2023. december 20. 8:30

Egyszerűen advent

„Nem akarunk szürkék maradni. Hisz hogyan is lehetnénk azok, amikor minden csillog, és hangosan szól a Last Christmas? Természetes, hogy mi is ki akarunk rukkolni valami különlegessel” – Hegedűs Attila adventi-karácsonyi jegyzete.

karácsony

Reggeli kávéfőzés közben pörgetem a híreket, amelyeket a mobilom elolvasásra felajánl. „Az egész internet felrobbant attól, hogy…”; „…akkorát villantott…”; „Ilyet még nem láttál…”; „…mindenki ledöbbent…” Valami baj lehet velem, mert egyikre se kattintok rá, valahogy egyáltalán nem érdekel, ami állítólag rajtam kívül mindenkit. Csak ámulok, mennyi sorsfordító esemény történt az elmúlt hét órában, és én mindet átaludtam!

Különlegesek akarunk lenni! 

Persze nem lennék igazságos, ha ítélkeznék fölöttük. Ezek az újságírók sem akarnak mást, mint hogy elolvassák a cikküket. És én, botcsinálta jegyzetíró, ugyanezt akarom. Mindenki, aki megszólal, arra vágyik, hogy meghallgassák, és meg is tesz mindent érte. Jó, biztos vannak módszerek, amelyek nekem eszembe sem jutnának, és határok, amelyeket én nem lépnék át, de a cél közös: észrevétetni magunkat a befogadóval.

Ezt csinálják a tanárok, a lelkészek, az újságírók, a szülők, mindenki. Olyasmit írni, mondani, tenni, amitől fölkapjuk a fejünket, ami különleges, ami kiemeli mondandónkat a szürkeségből. Főleg az ünnepekkor. Amikor amúgy is kiemeljük lelkünket a hétköznapiságból. „Én nem leszek a szürkék hegedőse…” – kiáltott föl Ady Endre (Új Vizeken járok), és mi is megpróbálunk a nyomába lépni. Nem akarunk szürkék maradni. Hisz hogyan is lehetnénk azok, amikor minden csillog, és hangosan szól a Last Christmas? Természetes, hogy mi is ki akarunk rukkolni valami különlegessel.

A történelem amúgy is tele van ezzel a vággyal: másmilyennek lenni, mint a többiek – nagyobbnak, szebbnek, színesebbnek. Elég a divatra gondolni! Voltak időszakok a rokokó idején, amikor a nemes hölgyek az ajtón sem tudtak bemenni hajkoronájuk miatt. És sokan emlékezhetnek arra, amikor körülbelül huszonöt éve az olyan magas talpú cipő volt divat, hogy volt, aki állva elbotlott benne. Egy ilyen világban hétköznapinak maradni – ugyan már! Így űzzük folyamatosan a nagy célt: kilógni tömegből, különlegesnek lenni. Mindig és mindenáron. Kérdés: meddig lehet ezt csinálni?

Az adventi-karácsonyi írás folytatása a Kötőszó blogon olvasható.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.