Skip to main content

2024. január 8. 12:17

Csak egy baba?

A másik hite tabu

Ha hiszek valamiben, valakiben, az messze felülír mindent. A hitbeli meggyőződést, ha egyszer megszületik bennünk, nagyon nehezen tudjuk elengedni. Ha valami a hit szintjére jut, az eggyé válik velünk – fogalmaz publicisztikájában Homoki Pál soltvadkerti evangélikus lelkész.

20240108 Homoki Pal publicisztika foto freepik

A csendes kisvárosunk központjában kiállított betlehemi istállóban álldogáló pásztorok, bölcsek és jámbor állatok gyűrűjéből szilveszter éjjelén eltűnt a jászolban fekvő kis Jézus. Majd eltelt három nap, és visszakerült, mi pedig kettészakadtunk.

Egy sok évvel ezelőtti igehirdetésemben arról beszéltem, hogy mi az ember belső önmeghatározása, mi alapján hozzuk meg döntéseinket. Akkor ott arra jutottam, hogy meghatároz minket az értelmi szintünk, majd az érzelmi szintünk, végül a hitbeli meggyőződésünk.

Életünk folyamán ütköztetjük gondolatainkat, számtalanszor felülbíráljuk, átértékeljük, csiszoljuk, és az általunk racionálisnak vélt döntéseket hozzuk meg kognitív képességeink alapján. A legtöbb döntésünk így születik. De nem mind. Ugyanis az érzelmi szint pillanatok alatt földbe tudja döngölni az értelmi szintet. Ki ne lett volna már szerelmes, ami mindent felülírt? Kit ne tepert volna már le a féktelen harag, amikor az értelem teljesen mást mondott ugyan, mint a féktelen düh, de az érzelemmel szemben semmi esélye sem volt? Azonban belső önmeghatározásunkban mégsem ez a végső pont, hanem a hit. Ha hiszek valamiben, valakiben, az messze felülír mindent. A hitbeli meggyőződést, ha egyszer megszületik bennünk, nagyon nehezen tudjuk elengedni. Ha valami a hit szintjére jut, az eggyé válik velünk.

A kis Jézus tehát eltűnt. Mint utóbb a térfigyelő kameráknak, a „falusi hírmondónak” és a szélsebesen terjedő közösségi médiában megjelenő bejegyzéseknek köszönhetően kiderült, mulatozó fiatalok felettébb mulatságosnak gondolták, ha elviszik magukkal. Az önkéntes nyomozás pillanatok alatt kiderítette, hogy egészen pontosan két huszonéves, fekete ruhás lány az „elkövető”, az egyikük feltehetőleg vörös hajú. Jött az ultimátum: záros határidőn belül vigyék vissza, ellenkező esetben rendőrségi feljelentés is lehet az ügyből. Természetesen rendőrségi feljelentés nem lett, a kis Jézus visszakerült, az élet megy tovább. Ami itt maradt, az a szomorúság.

Mindannyian voltunk vagy épp vagyunk fiatalok, és teszünk fiatalon vagy idősen is dolgokat hebehurgyán, átgondolatlanul. Poénkodva mondunk valamit, ami lehet, másnak nem poén. Viccesnek gondoljuk, ami másnak a legkevésbé sem vicces, sőt lehet, hogy nagyon is bántó.

Az írás folytatása a Kötőszó blogon olvasható.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.