Skip to main content

2023. december 13. 15:24

„A hatalom szeretete nem a szeretet hatalma”

Bródy János és Fabiny Tamás az Emberi jogok egyetemes nyilatkozatáról

Bródy János Kossuth-díjas előadóművész, zeneszerző, dalszövegíró volt a budavári evangélikus szabadegyetem vendége december 11-én. A művésszel Fabiny Tamás elnök-püspök beszélgetett az Emberi jogok egyetemes nyilatkozatához kapcsolódóan, melyet éppen 75 éve, 1948. december 10-én fogadott el az Egyesült Nemzetek Szervezete. Az alkalmon részletek hangzottak el az Illés Együttes 1971-ben megjelent Human Rights című lemezéről, amelyen a zenekar a deklaráció szövegét dolgozta fel beatoratórium formájában.

Bródy János és Fabiny Tamás az Emberi jogok egyetemes nyilatkozatáról

Az alkalom elején Fabiny Tamás elnök-püspök áhítatában kiemelte, hogy a zsoltár a teremtett világot csodáló ember éneke, aki ráébred saját méltóságára. Jézus Krisztusban leomlanak az etnicitás, a család és a státusz teremtette válaszfalak, mert már nincsen különbség a különböző csoportok között. Ezt az is példázza, hogy Jézusnak a tizenkét tanítványon túl női tanítványai is voltak. A püspök azt is hangsúlyozta, hogy a szabadság szóval számos alkalommal visszaéltek már, ahogyan azt a rendszerváltás előtti évtizedekben is láthattuk. Az ember méltósága azonban nem csupán jogot, hanem lehetőséget is jelent – fogalmazott Fabiny Tamás.

Bródy János a beszélgetésben úgy fogalmazott: az Emberi jogok egyetemes nyilatkozata a második világháború borzalmai után egy újabb háború elkerülése érdekében született. Egyfajta közös eszményt fogalmaz meg, amelyre minden nemzetnek törekednie kell. Arra is felhívta a figyelmet a művész, hogy ha beleolvasunk, akkor azt láthatjuk, hogy rendkívül egyszerű gondolatok fogalmazódnak meg benne, manapság azonban sajnos mégsem természetes a komolyan vételük. Bródy János azt is megosztotta a hallgatókkal, hogy fiatalon szellemi kapaszkodókat keresve vált fontossá számára ez a szöveg, amelyre egy ismeretlen személy hívta fel a figyelmét az Országgyűlési Könyvtárban, ahol egyetemistaként tanult.

A beszámoló folytatása a Kötőszó blogon olvasható.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.