Skip to main content

2023. december 24. 8:36

Betlehem karácsony nélkül – karácsony Betlehem nélkül

„Nem a betlehemi műanyag fényfüzérektől vagy gagyi díszektől, esetleg olcsó tucatgyertyák tömegétől válik majd lelkünkben ünnepé az ünnep(...) Betlehemmel vagy Betlehem nélkül fel kell fognunk, hogy a karácsonyt nem mi, emberek tartjuk meg, hanem a karácsonyban érkező isteni szeretet tart meg minket.” – vallja Homoki Pál esperes karácsonyi írásában.

Betlehem karácsony nélkül – karácsony Betlehem nélkül

Még novemberben érkezett a hír, hogy a Jeruzsálemtől alig tíz kilométerre található Betlehem városának önkormányzata kijelentette, idén nem öltözik ünnepi fénybe a város, és egyéb külső jegyeiben sem fogják megjeleníteni a karácsonyt. Erre a település modern kori történetében még a koronavírus-járvány közepette sem volt példa. A világjárvány után pedig tavaly újra százhúszezer zarándok érkezett, hogy az eredeti helyszínén ünnepelje meg Jézus születését. Betlehem ebből él. Ciszjordánia szegény, a turizmus szinte az egyetlen bevétel, karácsony a főszezon, mégis lemondanak róla. Úgy hírlik, nem lesz karácsonyi vásár, nem lesznek fények, nem lesz ünnepi hangulat.

Gyász van. A Szentföldön zsidók és palesztinok újra egymás vérét ontják. A palesztin hátterű városvezetés pedig úgy döntött, „a mártírok tisztelete és a gázai népükkel való szolidaritás jegyében” nem hajlandó ünnepelni. Istentiszteletek lesznek, de városi ünneplés nem. Vannak, akik ezt tiszteletben tartják, és vannak, akik fanyalognak vagy felháborodnak. Mert Betlehem, a Szent Születés temploma, a néhai barlangistálló márványpadozatán található ezüstcsillag millió és millió ott járt zarándoknak és a világ kereszténységének egyet jelent a karácsonnyal. Ott, azon a helyen állt a jászol, és sírt fel a kis Jézus, mielőtt Mária mellkasára fektették, majd bebugyolálták, és elkezdtek a színe elé járulni a bölcsek és a pásztorok. Van-e valaki, aki ne hallotta, vagy ne énekelte volna valaha, hogy jászolban a szalmán, a betlehemi éjben született meg a világ megváltója? Betlehem a miénk is, sőt főleg a miénk, a világ milliárdnyi kereszténye közül nincs ember, aki ne érezné magáénak.

Karácsonyt, Jézus születését, a világosságnak a sötétségbe érkezését azonban nem lehet birtokolni, és nem lehet kisajátítani. A karácsonyi csoda pontosan arról szól, hogy a világ megváltója Jézus, egyetemes módon megérkezik minden emberhez, szerte a világba. A választottak többé már nem választottak, mert az isteni szeretet ettől az éjszakától kezdve már mindenkié.

 Az írás folytatása a Kötőszó blogon olvasható.

* * *

A cikk eredetileg az Evangélikus Élet magazin 2023. december 24. – január 7-i 88. évfolyam 51–52. számában jelent meg.
Az Evangélikus Élet magazin kapható a Luther Kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII., Üllői út 24.), az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen, nyomtatott vagy digitális formában megvásárolható, illetve előfizethető a kiadó honlapján.

Evangélikus Élet magazin

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.