Skip to main content

2023. augusztus 18. 12:30

Az őszinteség mítosza

Hegedűs Attila publicisztikája

„Az őszinteség, ha egyetlen értékké válik, gyilkossá is tud lenni. És olykor nevetségessé. Nem mindegy, kivel szemben vagyok kegyetlenül őszinte (...) Csak nehogy azt higgyük, hogy valami fenséges, szépséges pillanat, amikor kiszakad belőlünk az igazság! Az őszinteség se divatossá, se erőssé, se jóvá nem tesz minket. Csak kiszolgáltatottá mások és önmagam előtt – és legfőképpen Isten előtt.”

20230818 Kotoszo illusztracio Freepik

– Neked végképp nem számít senki és semmi ezen a világon?

– Én soha nem állítottam, hogy igen!

A Páratlan prédikátor című filmben hangzik el ez a párbeszéd. A film főszereplője, Jonas egy „vallásos vándorcirkuszt” vezet, városról városra járnak, és hazugsággal, látványossággal szedik ki a pénzt az emberek zsebéből. Igazi szívtelen, pénzéhes fickó, de amikor ezzel szembesítik, ennyi a válasza: de legalább őszinte vagyok.

Őszinte. És ezzel meg van oldva a helyzet. A becsapott, megkárosított emberek megnyugodhatnak: minden szörnyűségre feloldozást ad, hogy aki ezt tette velük, legalább nem kétszínű. Tényleg? Érdemes ezt a szót körüljárni.

Jó, ha őszinték vagyunk? 

Amikor József Attila azt írta: „Én még őszinte ember voltam…”, akkor ez azt jelentette: önző kisgyerek. Biztos, hogy ez a jó irány? Egyáltalán mit jelent, ha bevalljuk, milyenek vagyunk? Vagy ha kendőzetlenül elmondjuk, mi a véleményünk másokról? Érték az őszinteség egyáltalán?

Hát persze hogy az! Jézus maga is mondja: a szavatokban az igen legyen igen, a nem pedig nem. A maszatolást, a hazugságot ő sem viselte el. (Igaz, ezt akkor mondta, amikor az égre-földre esküdözés ellen, az álszent kegyeskedésről, az Isten nevével való visszaélésről szól. Ezzel együtt is fontos számára az őszinteség.)

Csakhogy több dolog is volt, amit Jézus helyesnek tartott, a Hegyi beszédben mégis feltette a kérdést: biztos, hogy jól vagy jó célból csinálod? Miért böjtölsz, imádkozol vagy adakozol? Nem lehet, hogy önző szándékodat rejted a jó dolgok mögé? Hadd gondolkodjak ugyanígy most az őszinteségről is! Miért vagyunk azok? És mikor mondjuk, hogy erre ne használjuk az őszinteséget?

Az írás folytatása a Kötőszó blogon olvasható.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.