Skip to main content

2024. február 21. 9:25

Az élet utolsó napja is lehet ünnep, tehetünk érte

„Sokkal többet kellene tudni a mai magyar társadalomban a daganatos betegségekről, és sokkal jobban kellene látni, hogy a betegség, de a halál témája is milyen erősen tabusítottá vált” – kezdte előadását Bodoky György onkológus főorvos a budavári evangélikus szabadegyetem február 12-i alkalmán. A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tiszteletbeli elnöke, a Dél-Pesti Centrumkórház Onkológiai Centrumának vezetője a daganatos betegségek megelőzéséről és a hospice-ellátás fontosságáról is szólt az esten.

Az élet utolsó napja is lehet ünnep, tehetünk érte

A bevezető áhítatban Fabiny Tamás elnök-püspök Márk evangéliumának második fejezete alapján Jézusról mint gyógyítóról, áldott orvosról beszélt. A történetben összefogásra van szükség ahhoz, hogy a beteg odajuthasson Jézushoz. Ma is, nekünk is jelképesen meg kell fogni a hordágynak a négy sarkát, és vinnünk kell a betegeket oda, ahol a gyógyítás és a gyógyulás lehetséges. Jézus vitatkozik azzal a hamis felfogással, amely a bűn és a betegség szoros összefüggését fontosabbnak tartja a bűnbocsánat elfogadásánál. Jézus hazaküldi a beteget, de azzal a feladattal is megbízza, hogy tanúskodjon arról, hogy ki gyógyította meg. Ez a mi feladatunk is – zárta gondolatait Fabiny Tamás elnök-püspök.

Sokkal többet kellene tudni a mai magyar társadalomban a daganatos betegségekről, és sokkal jobban kellene látni, hogy a betegség, de a halál témája is milyen erősen tabusítottá vált – ezzel a megállapítással vezette be előadását Bodoky György. Mint rámutatott: a hetvenöt év alatti lakosság körében igen magas arányban fordulnak elő daganatos megbetegedések.

Hazánkban minden negyedik ember érintett, azaz évente hatvankétezren, naponta kilencvenen halnak meg ilyen betegségekben – ami európai viszonylatban a legrosszabb statisztikai eredményt jelenti. A kérdés ily módon nem csupán orvosi, hanem társadalmi is, és a mindennapokban is fontos szerepet játszik.

Jellemzően itthon meglehetősen előrehaladott stádiumban diagnosztizálják a betegségeket, tehát a megelőzés hatékonyságát tekintve sem biztatók a magyar adatok. A megelőzés terén a rendszeres szűrővizsgálatok fontossága nem elhanyagolható, hiszen igénybevételükkel jelentősen csökkenthető lenne a statisztika. Figyelemre méltó, hogy a társadalmi hovatartozás nagyban meghatározza, hogy kik azok, akik részt vesznek ezeken a vizsgálatokon. Az előadó továbbá azt a kérdést is felvetette, hogy milyen mértékben felelős, és mit tehet a hazai egészségügy és a társadalom, hogy változzanak az adatok. A legfontosabb a felvilágosítás, a tudatosítás és az egészségtudatos életre való figyelemfelhívás. A kezelés ugyanis ráadásul jelentős anyagi terhet is jelent.

Az írás folytatása elolvasható a Kötőszó blogon.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.