Skip to main content

2023. augusztus 10. 11:59

Az a fránya G-dúr és a döntések

Az a fránya G-dúr, az szokta választás elé állítani a diákokat. Mindenki tudja ezt, aki gitározni tanul. Előtte kedves, barátságos és könnyen lefogható akkordokkal van dolgunk, amelyeken nincs mit vitatkozni. Magától értetődő és hamar elsajátítható mind. A tanulók szinte suhannak a leckével, mindenki úgy gondolja, hogy a tanár jól mutatja az utat, és igazából nincs komoly akadály előttük.

gitár - Az a fránya G-dúr

Aztán egyszer csak jön ez a gonosz kis G-dúr. Szétfeszíti a megszokott kereteket. Addig alig használtuk a kisujjunkat, most komoly szerephez jut. El se nagyon éri az ember a gyakorlatlan ujjaival a gitár nyakának két szélét, felettébb kellemetlen pózban kell hozzá tartani a kezünket. Sokat kellene hozzá gyakorolni.

De hát ki akarna többet dolgozni, mint amennyit muszáj? Ehelyett egy kicsit keresgél az ember. És hamar bevillan a mentő ötlet: ha más ujjrenddel próbáljuk lefogni az adott húrokat, nem is lenne olyan nehéz ez az akkord. Lám, kész is! És – tadam! – már úgy is kezdi gyakorolni a gyanútlan diák. Lélekben vállon is veregeti magát. Micsoda találmány! Igazán remek ötlet!

A tanárnak már tényként mutatja be.
– Ugye, hogy így sokkal egyszerűbb? – mondja lelkesen. Oktatója nagyot sóhajt.
– Nem. Nem egyszerűbb. Ez zsákutca.

Tudja jól, sokaknak eszébe jutott már ez a másik ujjrend. Elméletben minden stimmel, csak a gyakorlat mutatja meg, hogy mi a baj vele. Először jó ötletnek tűnik, de innen nem lehet továbbmenni. Erről a kamufogásról, amelyet a diák – sok-sok elődjéhez hasonlóan – „feltalált”, képtelenség másik hangzatra váltani. Sajnos csak a nehezebb úton lehet valahová jutni.

A cikk folytatása a Kötőszó blogon olvasható.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.