Skip to main content

2023. augusztus 20. 12:15

Állammegóvás és keresztény felelősség

Izgalmas belegondolni, hogy az elmúlt bő ezer évre tekintve milyen sok emberrel válhatunk az idő keretét átlépő közösségé. Olyanokkal, akik az első királyunk nevéhez fűződő és az általa megszilárdított állam polgárai voltak, ma azok, és lesznek majd a jövőben. Utóbbiak, az állam majdani polgárai viszont egyáltalán akkor létezhetnek majd ebben a minőségükben, ha az államalapításra való visszatekintés, annak évenkénti megünneplése mellett tevékenyen részt veszünk az állammegóvásban is.

20230820 allamalapitás Szent Istvan foto Domingo Levia AFPElső emlékeim augusztus 20-áról anyai nagyapámhoz kötődnek. Papáék Budapesten, az Árpád fejedelem útján laktak, annak is a II. kerületi részén, közel a Dunának ahhoz a szakaszához, ahonnan szinte testközelből lehetett átélni a vízi és légi parádét, majd este ugyancsak nem kellett sokat sétálni ahhoz, hogy megnézzük a tűzijátékot.

1982–1983-at írhattunk, vagyis még masszívan a kommunizmusban jártunk, még ha annak a korábbihoz képest puhább, kádári változatában is. Augusztus 20-án nem az államalapítást, pláne nem Szent István királyunkat ünnepeltük – hivatalosan –, hanem az alkotmányt. A szovjet mintára megírt alaptörvényt, amelynek hatálybalépését éppen erre a napra tették 1949-ben, így lett vaskos évtizedekig ez a nap a Magyar Népköztársaság Alkotmányának ünnepe – hogy aztán 1990 után régi értelmét, eredeti tartalmát visszakapva újra az államalapítás és államalapító Szent István király emlékünnepe legyen.

Azért ez sokkal, de sokkal jobb így. Szélesebb az ünnep lényegével való azonosulás lehetősége. Izgalmas belegondolni, hogy az elmúlt bő ezer évre tekintve milyen sok emberrel válhatunk az idő keretét átlépő közösségé. Olyanokkal, akik az első királyunk nevéhez fűződő és az általa megszilárdított állam polgárai voltak, ma azok, és lesznek majd a jövőben. Utóbbiak, az állam majdani polgárai viszont egyáltalán akkor létezhetnek majd ebben a minőségükben, ha az államalapításra való visszatekintés, annak évenkénti megünneplése mellett tevékenyen részt veszünk az állammegóvásban is – hogy ezt a nem túl szépen hangzó, de talán praktikus kifejezést használjam.

Az írás folytatása a Kötőszó blogon olvasható.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.