Skip to main content

2024. február 12. 9:43

A szükségtelen bizonyíték

Szeretek a hitről, a hit természetéről, sőt a logikájáról gondolkodni. Induljak ki bárhonnan, jussak el az eredményig akármilyen úton, az Istenről való gondolkodásomnak mindig az a két szó a végső következtetése, hogy Isten van. Ugyanakkor azt is érzem, hogy sem az elmémet, sem a lelkemet nem engedhetem eltunyulni, ha a Teremtőmről van szó, ebben pedig kifejezetten serkentőleg hat rám az, amikor nem hívők Isten létezését megkérdőjelező vagy azt egyenesen tagadó érveivel találkozom.

A szükségtelen bizonyíték – Radics Peti és Jézus

Ilyen volt számomra a különböző – életbevágóan fontos társadalmi kérdésekkel is foglalkozó – videós tartalmakat készítő népszerű youtuber, a közel egymillió feliratkozót vonzó Radics Peti decemberben közzétett videója a keresztségről és ezzel összefüggésben Isten létezéséről.

Radics Peti nem hívő. Szándékosan nem azt a kifejezést használom, hogy hitetlen, mert ez egyfajta hívőgőg érzetét kelti bennem, amelytől idegenkedem. Hívőként mást lehitetlenezni nálam az ítélkezés egy formája, márpedig életem korábbi szakaszában ítélkeztem eleget mások felett ahhoz, hogy most ódzkodjak ettől. A nem hívő kifejezéssel viszont úgy vagyok, hogy amikor ezt mondom (írom, gondolom), a tudatom valahogy automatikusan odaképzeli elé a „még” szócskát: még nem hívő – ebben pedig ott van annak a kifejeződése, hogy bárkit bármikor szíven találhat az evangélium, bárki átélheti a hitre jutás életet megváltoztató örömét. 

Az írás folytatása elolvasható a Kötőszó blogon.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.