Skip to main content

2023. december 8. 10:20

A Biblia tulajdonképpen beszédkonzerv

Szóbanforgó Podcast 10.

Milyen szintjei vannak az olvasásnak? Mi a helyzet a memoriterrel? Hogyan viszonyul egymáshoz a hirdetett és az olvasott ige? – ilyen és hasonló kérdéseket járnak körül a Szóbanforgó Podcast legújabb adásában, melyben olvasásról, bibliaolvasásról, olvasási szokásokról beszélget Szlaukó-Bobál Orsolya és Kovács Viktor evangélikus lelkész vendégükkel, Mészáros Márton irodalomtörténésszel, a Károli Gáspár Református Egyetem docensével. 

20231208 szobanforgo 10 2

Gutenberg-galaxis – ezzel a kifejezéssel illetjük azt a kort, amely a sorozatnyomásra alkalmas könyvnyomtatás feltalálásával kezdődött. Az elmúlt ötszáz év alaptapasztalata – a mi féltekénken –, hogy az információ megőrzésének és átadásának alapja az írás és az olvasás. Legalábbis elsőre így tűnik. 

Azonban ma már szinte közhely, hogy az emberek nem olvasnak. Pontosabban egyre kevésbé olvasnak összetett és komoly szövegeket. Sőt kutatások azt mutatják, hogy a digitalizációval gyakorlatilag magát a képességet veszítjük el, amely alkalmassá tesz minket az érdemi olvasásra. Ezt a tendenciát nem túlzás krízisnek tekinteni az egyház életében. Mi lesz így a Bibliával – vagyis annak az olvasásával? Mit csinálunk a Bibliával egy olyan világban (amely inkább a ma, mint a holnap világa), ahol az emberek képtelenek az érdemi olvasásra? 

Többek között ezekről is beszélget Szlaukó-Bobál Orsolya és Kovács Viktor, a Szóbanforgó Podcast állandó beszélgetőtársai Mészáros Márton irodalomtörténésszel, a Károli Gáspár Református Egyetem docensével.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.