Skip to main content

2023. december 13. 14:35

Projektzáró rendezvényt tartottak az ÉLIM-ben

Érdek nélküli gondoskodás a nyíregyházi evangélikus szeretetotthonban

Az ÉLIM Evangélikus Szeretetotthon az elmúlt kilenc hónapban három új támogatott lakhatást biztosító, illetve egy fogyatékkal élők nappali ellátására kialakított ingatlannal bővült mintegy 756 millió forintból. A nagyszabású fejlesztés érintette a szeretetotthon már meglévő szolgáltatásait és épületeit is.

20231212 ELIM projektzaras foto Dodo Ferenc

„Az a misszió, amit mindenféle jogszabályi kötelezettség nélkül teljesít az egyház évszázadok óta, a természetének a veleje: nem haszonszerzésből gondoskodik mindazokról, akiknek szükségük van a törődésre. Ennek a területnek kiemelten fontos erőforrásai, amiért mindannyian hálásak vagyunk a magyar egyházaknak” – mondta el Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár a nyíregyházi ÉLIM Evangélikus Szeretetotthon projektzáró rendezvényén.

A szon.hu tudósításából kiderül, hogy az államtitkár szólt arról is, hogy az ilyen beruházásoknak és a mögöttük álló embereknek köszönhetően úgy lehet megváltoztatni a hazai fogyatékosságügy helyzetét, ahogy arra korábban még nem volt példa. Mint fogalmazott: „Végre leomlanak azok a falak, amiket még az államszocializmus idején emeltek, s amelyek teljes mértékben elzárták ezt az ügyet a társadalomtól. Tudatosítani kell az emberekben: attól, hogy valaki fogyatékossággal él, lehet jó szomszéd – erről a támogatott lakhatást biztosító otthonok környékén lakók meg is bizonyosodhatnak. A korábbi tapasztalat azt mutatja, hogy az előzetes fenntartások eltűnnek az egymás mellett élés során. A támogatott társasházi és családi otthonokban önálló, minőségi életet élhetnek és döntéseket hozhatnak a lakók. Jelenleg ötezer olyan férőhely van az országban, mint itt, az ÉLIM által építtetett és vezetett házakban. A jövőben is azon fogunk dolgozni, hogy még több akadályt hárítsunk el és még több segítséget nyújtsunk azoknak, akik a leginkább hiányt szenvednek.”

A szót átvéve Gregersen-Labossa György elmondta: „Divatos kifejezés a szociális háló, amit együtt szövögetünk, hogy a szükséget szenvedő, bajban lévő, gyámolításra szoruló embereket elláthassuk, ám ez csak együttműködéssel lehetséges. Példamutató ez a közös munka a nyíregyházi önkormányzattal, a magyar állammal, ami az európai uniós források gondos felhasználásával lehetővé tette a vármegyeszékhelyen is, hogy fejlődhessünk, továbbléphessünk. A Magyarországi Evangélikus Egyház diakónia bizottságának elnöke hozzáfűzte: fontos, hogy ezek az együttműködések erősödjenek.

Gregersen-Labossa György

A három új támogatott lakhatást biztosító ingatlanban összesen huszonkét férőhelyet alakítottak ki, amire már most ötvenkét jelentkező van. Az új nappali ellátás mellett a meglévőnek helyet adó épületet korszerűsítették, vásároltak két kisbuszt, felállítottak két e-bike csatlakozással is rendelkező töltőállomást, a támogató szolgáltatásban dolgozóknak pedig beszereztek négy elektromos kerékpárt.

„Az önkormányzat számára kiemelt cél, hogy minden embertársunk méltó életet élhessen és hozzáférjen az alapszolgáltatásokhoz. Fontosnak tartjuk, hogy ez a szemlélet érvényesüljön a városvezetés és intézményei munkája során” – jelentette ki Jászai Menyhért. Nyíregyháza alpolgármestere rámutatott: az ÉLIM nem csupán egy intézmény, itt mindenki megtalálhatja azt a szeretetteljes légkört, melyben értékesnek érezheti magát. A dolgozók mindennap jelesre vizsgáznak hivatástudatból, emberségből, empátiából, s a szeretet nemcsak szavakban, tettekben is megnyilvánul.

A Luther téri gyülekezeti teremben tartott tájékoztató után a vendégek és a szeretetotthon dolgozói az ünnepélyes szalagvágást követően megismerkedtek a Selyem utcai új nappali ellátóval, majd Sipos Ilona intézményvezető bemutatta a projektet. A rendezvény úti áldással ért véget, amit Gregersen-Labossa György mondott el.

Kondor Péter püspök, Sipos Ilona intézményvezető és Fülöp Attila államtitkár átvágja a nemzeti színű szalagot
Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-13-14
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső