Skip to main content

2023. augusztus 22. 11:09

Örömhír az Örömhírről

Új épületet kap a veszprémi evangélikus óvoda

Fenntartható és gyermekbarát épületet kap a közkedvelt veszprémi Örömhír Evangélikus Keresztyén Óvoda. A jelenlegi épület energetikai szempontból is korszerűtlen, ezért vált szükségessé a lebontása. A munkálatok ez év augusztusában kezdődtek meg, az új épületet pedig a tervek szerint 2024 őszén vehetik birtokba a gyerekek. A fenntartó Veszprémi Evangélikus Egyházközség és a beruházó Magyarországi Evangélikus Egyház célja, hogy korszerű épületben folytathassa működését az óvoda.

Veszprém Örömhír óvoda látványterve

A Magyarországi Evangélikus Egyház és Magyarország Kormánya által 2020 márciusában megkötött hosszú távú megállapodás értelmében a kormány – az evangélikus egyház fejlesztési igényeire válaszolva – támogatja új evangélikus egyházi óvodák építését, illetve több meglévő óvoda esetében a modernizációt és a férőhelybővítést.

A Magyarországi Evangélikus Egyház az EGYH-EKF-20-P-0042 támogatás részeként megvalósuló óvodafejlesztési program keretében 2023-ban két intézmény fejlesztési munkálatait kezdi meg; az egyik a veszprémi Örömhír Evangélikus Keresztyén Óvoda. Az állami támogatásból készülő új épületben várhatóan 2024 őszén nyithatja meg kapuit az evangélikus óvoda. A korábban önkormányzati tulajdonban álló ingatlant térítésmentesen kapta meg a Veszprémi Evangélikus Egyházközség mint az óvoda fenntartója.

A veszprémi evangélikus óvoda 2011-ben nyílt meg, és azóta is nagy népszerűségnek örvend a környéken. „A keresztyén értékrendet közvetítő intézményben kiváló munkatársak dolgoznak, nyugodt, derűs és szeretetteljes légkör jellemzi óvodánkat. Azonban az épület, amely az 1980-as években ideiglenes jelleggel, mindenfajta szigetelés nélkül épült, energetikai szempontból mára teljesen korszerűtlenné vált, és évek óta beázik, hiába javítottuk ki a tetőt. A jelenlegi energiaköltségek pedig már az intézmény működését is veszélyeztették, ezért vált szükségessé új épület építése a régi helyett” – mondta el Isó Zoltán, a veszprémi evangélikus gyülekezet lelkésze.

Az Aradi vértanúk úti evangélikus óvoda több mint négyezer négyzetméteres telken áll. Az új, korszerű, fenntartható, gyermekbarát épület körüli zöldterület mérete közel azonos marad a jelenlegiével, emellett az intézmény udvari parkolóval bővül, segítve a reggel és délután autóval érkező szülőket. Az óvoda fenntartói fontosnak tartják, hogy a gyerekek mindennapi nevelése a lehető legzavartalanabb legyen az építkezés alatt is, ezért az új épület átadásáig átmenetileg egy Fecske utcai épületben folytatja működését az óvoda.

A munkaterületet augusztus 18-án adták át, a munka – a korábbi épület teljes lebontásával – még ugyanebben a hónapban elindul.

Mind a helyi családok, mind az óvoda munkatársai évek óta izgatottan várják, hogy elkészüljön az új épület, amelyben végre méltó körülmények között folytatódhat a nevelés. „Az elmúlt tizenkét évben nevelőtestületünk igyekezett elfeledtetni – vidám, esztétikus belső tér kialakításával, valamint elfogadó, szeretetteljes neveléssel – az épület rossz állapotát. Az idén és tavaly történt események – az energiaárak emelkedése miatt egy épületszárny lezárása, darazsak megjelenése – azonban fokozottan megnehezítették működésünket. Örömmel, izgatottan várjuk új óvodaépületünket, ahol a kor igényeinek megfelelő körülmények között nevelhetjük óvodásainkat” – mondta el Rádóczy Ágnes intézményvezető.

keszult magyarorszag korm tamogatasaval 2020

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-13-14
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső