Skip to main content

2022. március 11. 12:01

Külső és belső építkezés Salgótarjánban és környékén

Salgótarján és környéke evangélikus templomainak, épületeinek a megújulása már régi vágya volt a helyi lutheránus közösségnek. Ez most megvalósulhat a Magyarország kormánya és Salgótarján önkormányzata közötti együttműködési megállapodás részeként, a Modern városok program keretében ötszázhetvenkilencmillió forintból.

Salgotarjan evangelikus templom

A március 8-i, a gyülekezet imaházában megtartott projektismertető alkalom kezdetén Horváth-Hegyi Ádám, a gyülekezet beosztott lelkésze köszöntötte a megjelenteket, majd rövid prezentáció keretében bemutatta a gyülekezet színes programjait (családlátogatás, családi istentisztelet, bakancsos istentisztelet, ifjúsági alkalmak, fiatal felnőttek alkalma, bibliaóra, imakör).

20220308_Salgotarjan_modenr_varosok_projeknyito_foto_Csury_Csaba_2.jpg

A számos program és esemény a gyülekezet a megújulásáról és újraindításáról tanúskodik. Az idén százötven éves egyházközség és a száznegyven éves templom messziről hirdeti a helyi evangélikus közösség élni akarását és újjászületését. „Célunk továbbra is Krisztus követésére, megtérésre hívni az embereket, felülről erőt merítve, de alulról építkezve” – mondta a helyi lelkész.

A fejlesztés érinti a salgótarjáni evangélikus templomot, az imaházat, a gyülekezeti termet és a lelkészlakást. Az ötszázhetvenkilencmillió forintos támogatásból ezeken kívül a zagyvapálfalvai és a karancslapujtői evangélikus templom, valamint a ságújfalui evangélikus imaház is megújul.

20220308 Salgotarjan modenr varosok projeknyito foto Csury Csaba 4

Kocsis István, az Evangélikus Fejlesztési Iroda projektvezetője a beruházás ismertetésének alkalmával elmondta: a nyár végére elkészülhetnek az ingatlanokat érintő felújítások tervei, ezután indulhat a kivitelezés, és várhatóan jövő év júniusában fejeződhet majd be.

20220308 Salgotarjan modenr varosok projeknyito foto Csury Csaba 5

Az alkalmon dr. Fabiny Tamás, az Északi Egyházkerület püspöke 1Kor 3,11 alapján hirdetett igét. Felhívta a figyelmet arra, hogy ha eleinkhez hasonlóan Jézus nevében kezdjük a munkát, akkor biztosak lehetünk abban, hogy Isten megáldja ezt a nagyszerű összefogást. A programban más egyházi közösségek épületei is megújulnak; ez így van jól, mert fontos, hogy a rivalizálás helyett az együttműködés és a szolidaritás legyen jellemző az egyházakra – tette hozzá. Mint mondta, a salgótarjáni evangélikus templomot a felújítás során ki is világítják majd, így mindenki megtalálhatja a Jézushoz vezető utat.

A püspök arra is kitért: csak összefogással, egymást segítve lehet a fejlesztéseket megvalósítani. A gyülekezet tagjai adakozással, önkéntes munkával is kiegészíthetik a projektet, így fogja magáénak érezni mindenki.

20220308_Salgotarjan_modenr_varosok_projeknyito_foto_Csury_Csaba_6.jpg

A rendezvényen Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, Becsó Zsolt országgyűlési képviselő és Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere is kiemelte a Modern városok program jelentőségét, az egyházi fejlesztések fontosságát.

Szabó András, a Nógrádi Egyházmegye esperese történelminek nevezte a fejlesztéseket, amelyek jelentőségükben szinte vetekszenek az épületek egykori megszületésével. Az egyházmegye csaknem valamennyi temploma megújulhatott különböző kormányprogramokon keresztül, és ez óriási öröm. Nemcsak a most kapott támogatás mértéke, de a reménység is nagy, hiszen a lelki munka már az épületek megújítása előtt intenzíven elindult. Nógrád megyének egykoron gazdag végvárrendszere volt; ma ezek a végvárak a templomok. Olyan ideológiák és elképzelések jelennek meg a világban, amelyek ostromolnak bennünket. A templomokban az Isten igéjét, a változhatatlan rendet kell képviselni. Nem véletlen a testamentum elnevezés, amely végakaratot jelent. Istennek van egy végakarata, amely nem fog változni. A hegyen épült templom mint végvár hirdeti az Isten szent akaratát, és misszióra ösztönöz – mondta többek között az esperes.

20220308_Salgotarjan_modenr_varosok_projeknyito_foto_Csury_Csaba_7.jpg

Végezetül Patakfalvi Zoltán, a salgótarjáni gyülekezet felügyelője szólt a megjelentekhez. Beszédében visszautalt a gyülekezet és a város gazdag történelmére, amely hálaadásra ad okot. Köszönetet mondott minden támogatónak és közreműködőnek. A Szentlelket segítségül híva kérte Isten áldását a gyülekezetre és az előttük álló munkálatokra.

Az alkalom szeretetvendégséggel és kötetlen beszélgetéssel folytatódott.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-15-16
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső