Skip to main content

2023. augusztus 17. 13:20

Három

Idén is megrendezték a Közös asztal országos cigánytábort

A Tolna vármegyei Sárszentlőrinc-Uzdon jöttek össze augusztus 6–9. között a Közös asztal országos cigánytábor résztvevői. Az előadások, igemagyarázatok ezúttal a hármas szám köré épültek.

20230817 Kozos asztal tabor foto Bakay Peter

Ez a több mint két évtizedes együttléti forma alkalmat teremt cigányoknak és magyaroknak az egymással való találkozásra, a közösség megélésére Jézussal és az ő nevében egymással. Ezekben a napokban a résztvevőknek lehetőségük van mélyebben megismerni a Bibliát, felfedezni valamit az Isten által teremtett és az ember által formált világból, a mindennapi és szellemi életünket befolyásoló igaz értékekből, valamint megmutatni országnak-világnak, hogy mindez sikerülhet.

Ennek fényében zajlott ez a tábor is, és jutottak el résztvevői a Paksi Atomerőműbe, nézhették meg Borjádon az ipartörténeti múzeummá alakított sörétgyárat, tehették meg Petőfi Sándor és Sass Erzsike Uzdról induló, Borjádra tartó négyökrös szekerének útját, és hallgathatták meg a híres költeményt születésének a színhelyén, a Sass-kúria méhesében.

Délelőttönként megrendítő életutakat bemutató, Isten életformáló, újjászülő erejét bizonyító bizonyságtételek hangzottak el, az igemagyarázatokat bibliaköri beszélgetések követték. Délutánonként érdekfeszítő előadásokat hallgathattak meg a résztvevők – az egyik a hajléktalanok világába, a másik Rómába, Péter és Pál apostolok sírjaihoz, valamint a katakombákhoz vitt el. Sok idő jutott a lelket emelő, Istent dicsérő énekek tanulására, éneklésére. Egy cigánytábor elmaradhatatlan, szerves része természetesen a tábortűz körülülése, a szalonnasütés, a tánc is, de bőven maradt idő beszélgetésre, játékos sportra, csöndes visszavonulásra.

20230817 Kozos asztal tabor foto Bakay Peter 2

A tábor címe egy szám volt, a hármas – e köré épültek az említett előadások és az igemagyarázatok is, melyeknek fő vonulatát a földön harminchárom évet élő Jézus adta, aki életének utolsó három évét szüntelen szolgálatban töltötte, folyamatosan készülve az utolsó, egész küldetését összegző és beteljesítő napjára, valamint az azt követő harmadik napon történő föltámadására.

E pár nap történései hemzsegnek a hármas számtól, ezek adták az áhítatok témáit: Jézus háromszor imádkozik a Gecsemáné-kertben; a virrasztásra kért három tanítvány három elalvása – három ébresztése; Péter három tagadása; Jézus három potentát előtt; Pilátus három kérdése Jézushoz; három kereszt a Golgotán – Jézus három órakor bekövetkezett halála; Jézus föltámadása a harmadik napon; Jézus három kérdése Péterhez.

A tábori napok folyamán a Szentháromság Isten üdvtervének legdöntőbb eseményei szembesítették a hármas egységből (test, szellem, lélek) összeálló teremtményeit az értük halált vállaló és előttük első zsengeként föltámadó Jézussal, aki évezredek óta mindenkit a követésére hív.

A négynapos együttlét végén ketten is jelezték, hogy ez volt életük legáldottabb tábora. Csodálatos a reménység, hogy a táborban megforduló mintegy harminchárom résztvevő mindegyike meggazdagodva, megváltozva mehetett haza, és vihetett magával minimum három áldást.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-19-20
Lelkipásztor banner 2023-11

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső