Skip to main content

2021. október 8. 13:38

Kinyílt a Barackvirág

Evangélikus óvodát avattak Kecskeméten

Új köznevelési intézménnyel gyarapodott a 2021–2022-es tanévtől a Magyarországi Evangélikus Egyház. A Kecskeméti Barackvirág Evangélikus Óvoda ünnepélyes átadását október 7-én tartották. A több mint négyszázhatvanhétmillió forintos beruházás teljes egészében Magyarország kormányának támogatásával valósult meg. A hetvenöt kisgyermek fogadására alkalmas óvodát az egyház, az állam és az önkormányzat képviselőinek jelenlétében Kondor Péter, a Déli Egyházkerület püspöke szentelte fel.

20211007 Barackvirag ovoda atadasa foto Banczik Robert Hiros.hu 27

A Magyarországi Evangélikus Egyház és Magyarország kormánya közötti megállapodás értelmében 2020–2023 között tizennégy óvodafejlesztést valósít meg egyházunk. Ennek köszönhetően kezdhette meg működését a mostani tanévtől – egyelőre ötvenhat kisgyermekkel – a Kecskeméti Barackvirág Evangélikus Óvoda a város Homokbánya elnevezésű, gyorsan fejlődő városrészében.

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata egy Kvarc utcai, többfunkciós ingatlanban adott át egyházunknak térítésmentes használatra egy több mint hatszázötven négyzetméteres területet. Az intézményt az épület földszintjén alakították ki, teljesen elszeparálva az ugyancsak itt működő Mercedes-Benz Iskolától.

20211007 Barackvirag ovoda atadasa foto Banczik Robert Hiros.hu 28

A háromcsoportos, hetvenöt férőhelyes óvoda komplett belső építési átalakítása befejeződött, az udvar rendbetétele, a kültéri játékok felszerelése várhatóan november végére készül el. A beruházás összköltsége több mint négyszázhatvanhétmillió forint volt, ezt – Magyarország kormányának támogatásával – teljes egészében a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. biztosította.

Az új köznevelési intézmény indításához szükséges sokrétű szakmai támogatást egyházunk országos irodájának nevelési és oktatási osztálya, valamint az Evangélikus Pedagógiai Intézet munkatársai adták.

20211007 Barackvirag ovoda atadasa foto Banczik Robert Hiros.hu 18

Az október 7-i avatóünnepségen dr. Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a beszédében kiemelte: egy felelős állam szövetségesének tekinti az egyházakat, amikor a nevelés-oktatás területén is számít az évszázados tapasztalataira. Hangsúlyozta: miközben Európa elveszíti keresztény gyökereit, a magyar kormány erre akar építkezni. Ezért támogatja több mint tízmilliárd forinttal a már említett óvodafejlesztési programot is.

Ugyancsak a keresztény hit, erkölcs, világnézet megőrzésének, továbbadásának fontosságáról beszélt Font Sándor országgyűlési képviselő, a Déli Egyházkerület felügyelője is. Felelevenítette, hogy a kecskeméti óvoda esetében milyen rövid idő telt el az alapítás ötlete és a kivitelezés megvalósulása között, és azt kívánta, hogy a lelkület mellett ez a lendület jellemezze az intézményt.

Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár az óvodának a felnőtté válásban betöltött meghatározó szerepéről szólt. Néhány adatot is kiemelt. Mint mondta, 2010-hez képest ma hazánkban tizenhatezerrel több óvodai férőhely van. Az egyházi fenntartású óvodák száma százötvenötről háromszázhetvenre emelkedett, és ezekben az intézményekben huszonhétezer kisgyermek neveléséről gondoskodnak.

A város jelmondatát („Sem magasság, sem mélység nem rettent”) idézte Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere, amikor visszatekintett az elmúlt néhány hónap történéseire. Mint mondta, érdemes volt fáradozni és mindent megtenni az óvoda mihamarabbi elindításért, hiszen nem egy üresen álló létesítményt adtak át, hanem szerető lelkek töltik meg a helyiségeket.

„Voltak kudarcaink, de most örömünk van” – csatlakozott a városvezetőhöz Kis János helyi evangélikus lelkész. Régóta imádkoztak azért, hogy evangélikus óvoda lehessen Kecskeméten; most a szándék és a segítség is megérkezett hozzá.

20211007 Barackvirag ovoda atadasa foto Banczik Robert Hiros.hu 15

A segítséget az állam és az önkormányzat szerepvállalása mellett az országos egyház biztosította. Az állófogadást megnyitó pohárköszöntőjében Krámer György országos irodaigazgató az iroda munkatársainak és az Evangélikus Fejlesztési Irodának – élén Benyó Balázzsal – mondott köszönetet. Két dolgot emelt ki: csak olyan helyre visznek ekkora projektet, ahol gyülekezeti élet is van – márpedig, miként arra Kis János is utalt, Kecskeméten évente ötven-hatvan kisgyermeket keresztelnek –, másrészt pedig ezeket a vállalásokat a protestáns etika alapvetéseinek szellemiségében, a lehető legmagasabb színvonalon kívánják megvalósítani.

A Kecskeméti Barackvirág Evangélikus Óvoda – Oldal Henriett megbízott óvodavezető és az óvodapedagógusok munkájának is köszönhetően – irigylésre méltó környezetben várja a kisgyermekeket, és engedi Jézus közelébe őket. Kondor Péter püspök az intézmény felszentelésekor is a legkisebbekre irányította a figyelmet, amikor a Megváltónk által kijelölt útra emlékeztetett: egyet se vessünk meg a kicsinyek közül (Mt 18,10).

keszult magyarorszag korm tamogatasaval 2021

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-13-14
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső