Skip to main content

2023. október 13. 13:05

Hiánypótló evangélikus óvoda épül Kelenföld szívében

Megkezdődtek a régóta várt evangélikus óvoda építési munkálatai Budapest XI. kerületében, Kelenföldön. A Magyarországi Evangélikus Egyház beruházásaként zajló építkezés a tervek szerint egy évig tart, az új intézmény várhatóan 2024 őszén kezdheti meg a működését.

Fügefa Kelenföldi Evangélikus Óvoda látványterve

A Magyarországi Evangélikus Egyház és Magyarország Kormánya által 2020 márciusában megkötött hosszú távú megállapodás értelmében a kormány – az evangélikus egyház fejlesztési igényeire válaszolva – támogatja új evangélikus egyházi óvodák építését, illetve több meglévő óvoda esetében a modernizációt és a férőhelybővítést.

A Magyarországi Evangélikus Egyház az EGYH-EKF-20-P-0042 kódszámú támogatás részeként megvalósuló óvodafejlesztési program keretében 2023-ban két intézmény fejlesztési munkálatait kezdi meg; az egyik az új Fügefa Kelenföldi Evangélikus Óvoda. A teljes egészében állami támogatásból készülő új épületben várhatóan 2024 őszén nyithatja meg kapuit a frissen induló evangélikus óvoda.

A Budapest-Kelenföldi Evangélikus Egyházközség közel tíz éve dolgozik egy kerületi evangélikus óvoda indításán; erre most a rendelkezésre álló források lehetőséget adnak. Az új intézmény fenntartója a Magyarországi Evangélikus Egyház lesz. A helyi gyülekezet és a fenntartó számára is fontos, hogy a keresztyén értékrendet, az evangélikus identitást, az inkluzív – a gyermekek egyéni nevelési szükségleteit figyelembe vevő – pedagógiai szemléletet fókuszba helyező, a fenntarthatóságot és a környezettudatosságot is szem előtt tartó óvodai nevelés méltó épületet kaphasson. 

Fügefa Kelenföldi Evangélikus Óvoda látványterve

„Hálásak vagyunk, hogy az egyházközség területén hamarosan megnyithatja kapuit egy új evangélikus óvoda. Gyülekezetünk közössége mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy egészséges lelki köldökzsinórja lehessen az új intézménynek. Nyitottsággal várjuk az óvodához tartozó családokat alkalmainkra, ünnepeinkre. Elkötelezettek vagyunk az interaktív találkozások mellett, hogy kölcsönösen gazdagodhassunk egymás értékei, áldásai által” – emelte ki Gáncs Tamás, a kelenföldi evangélikus gyülekezet lelkésze.

Az egyházközség tagjai mellett a környéken és a budai agglomerációban élő családok is évek óta várják az új intézményt.

„Célunk, hogy olyan boldog, kiegyensúlyozott, biztos alapokkal rendelkező, Istenben bízó, őrá hagyatkozó gyermekeket nevelhessünk, akik belső tartásukkal, testi-lelki egészségükkel meg tudnak felelni az iskola, később pedig az élet kihívásainak. Óvodánkban arra törekszünk majd, hogy a gyermekek életkoruknak megfelelő módon, játék, tapasztalás és élmények útján szerezzenek ismereteket – mondta el Zelenák Tímea, a leendő óvoda vezetője. – Pedagógiai programunk alapja a Népmesekincstár módszertana, mely a mese- és élménypedagógia segítségével, népmeséken, népdalokon, mondókákon és népi gyermekjátékokon keresztül nyújt komplex személyiségfejlesztést. Fontosnak tartjuk a teremtett világ védelmét, így a fenntartható életmódra nevelés szintén áthatja majd a mindennapjainkat. Mindezek mellett szeretnénk hangsúlyt helyezni a családokkal való kapcsolattartásra, szoros együttműködésre is.”

A XI. kerületi Albert utca 26–28. szám alatti mintegy háromezer négyzetméteres telken épülhet fel a közel ezer négyzetméteres új felekezeti óvoda. A munkaterületet szeptember 11-én adták át, a fenntartható és gyermekbarát intézmény építési munkálatai ugyanebben a hónapban meg is kezdődtek. A korszerű épület és a modern kültéri játékokkal felszerelt óvodaudvar mellett több mint ezer négyzetméteres, összefüggő, rendezett zöldfelületet alakítanak majd ki a területen.

Az új óvodába való felvétel nem lesz körzethez kötött, és felekezeti hovatartozástól függetlenül is fogadja majd az intézmény a gyermekeket. A beiratkozásról az óvoda vezetősége később – várhatóan 2024 első hónapjaiban – ad tájékoztatást.

Az óvoda tervezője a Czirják Szabó Kft. és a Zacc Építésziroda (Szabó Árpád DLA, Vizer Balázs, Lasztóczi Péter, Bors András, Cseh András). A projektet az Evangélikus Fejlesztési Iroda (Benyó Balázs, Szlama Ágnes) koordinálja.

Sajtókapcsolat:
Zászkaliczky Anna Eszter kommunikációs referens

keszult magyarorszag korm tamogatasaval 2020

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-13-14
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső