Skip to main content

2024. február 6. 10:46

„Elég”

Bejelentették az idei Szélrózsa mottóját

Hangulatos és rövid sajtóeseményen leplezték le február 5-én az idei nyíregyházi Szélrózsa evangélikus ifjúsági találkozó mottóját, igei hátterét és arculatát. A budapesti Huszár Gál könyvesboltban tartott eseményen részt vett Szidoly Roland, a Szélrózsa Tízek szervezőcsapat vezetője, Molnár Lilla, az igei háttérért felelős lelkész, Zászkaliczky Anna Eszter, a találkozó kommunikációs vezetője, valamint Gábrisch Anita, a Luther Kiadó marketingasszisztense. A közönség soraiban munkaágvezetők és Tízek-tagok ültek. Több fiatal érdeklődő pedig nem a helyszínen, hanem a közösségi média élő közvetítésén keresztül követte az alkalmat.

„Elég” – bejelentették az idei Szélrózsa mottóját

Éneklő egyházhoz méltó módon – Keczkó András, Wölfel Mihály és Nagy Szabolcs kíséretével – a Szélrózsa-ének közös eléneklésével kezdődött az esemény, majd Molnár Lilla lelkész a július 10–14. között megrendezendő találkozó mottójáról és igei hátteréről adott áttekintést.

„Idei mottónk, az »elég«, Pál apostol korinthusbeliekhez írott második leveléből, a 12. fejezet 9. verséből való.Itt Pál azt magyarázza a korinthusi gyülekezetnek, hogy van valami betegsége, egy tüske a testében, és kérte Istent, hogy vegye azt el, ám Isten nem vette el, hanem így válaszolt neki: »Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz.« Az első napon a hiányokkal fogunk foglalkozni, és azt járjuk körbe az áhítatokon a különböző bibliai történetek alapján, hogy honnan lesz elegendő, amikor valamiből hiány van. A második nap arról fogunk gondolkodni, hogy az isteni »elég« fogalmával hogyan ütköznek össze az emberi vágyak és elképzelések. A harmadik napra a héber salom szót választottam, ami békességet, teljességet, harmóniát is jelenthet. Arról beszélünk majd, amikor az ember megtalálja a békességét, a válaszát a kérdéseire az isteni kegyelemben, az isteni elégben. A záró istentisztelet mindig egyfajta összefoglalása annak, amiről a találkozón gondolkodtunk. Úgy látjuk, hogy a boldogmondások nagyon jó alapot adhatnak ahhoz, hogy útra bocsássanak minket a találkozó fő üzenetével: életünk bármely helyzetében elég nekünk az Isten kegyelme.”

Szélrózsa evangélikus ifjúsági találkozó

Zászkaliczky Anna Eszter elsőként Pete Dóra grafikusnak köszönte meg, hogy megszületett a végleges nyíregyházi fesztiválarculat. A Szélrózsa kommunikációs vezetője úgy fogalmazott: „Az elég sokféleképpen érthető, és sokféle hangsúllyal, kérdésként, felkiáltásként vagy kijelentésként is kimondhatjuk. Az arculat részeként készülő plakátokon azonban nem került az »Elég« szó után se pont, se kérdőjel, se felkiáltójel, így mindenki azt az írásjelet képzelheti mögé, amelyik passzol az aktuális állapotához, élethelyzetéhez.”

Az arculaton az elég szó „g” betűjéből kirajzolódik egy kancsó, abból pedig egy csepp. A kommunikációs vezető elmondta: „Ez lehet olajcsepp, lehet vízcsepp, lehet az az isteni kegyelem, amiből elég egy csepp. Vagy lehet az az utolsó csepp a pohárban, amikor azzal a felkiáltással csapunk az asztalra, hogy »ebből elég volt«. Vagy lehet, hogy pont az az utolsó csepp, ami hiányzott ahhoz, hogy valami teljes legyen. Mindez benne van, belelátható a grafikába.”

Szidoly Roland elárulta, hogy az eseménnyel egy időben a Szélrózsa találkozó honlapja is frissült az új arculattal. Somogyvári Júlia Szélrózsa-referenssel a szervezés hajrájában tartanak. Az öt hónap múlva kezdődő fesztivál regisztrációja – reménység szerint – február közepén megkezdődik. A részletes programok folyamatosan kerülnek majd fel a honlapra, de a négy nagyszínpados koncert előadói már ismertek: Aurevoir, Blahalouisiana, Margaret Island, Platon Karataev. A keresztény zenekarok közül is már több mint tíz fogadta el a meghívást.

„Elég” – bejelentették az idei Szélrózsa mottóját

Az esemény végén Gábrisch Anita, a Luther Kiadó munkatársa szólt arról, hogy a Szélrózsa-ajándéktermékek mind a Huszár Gál, mind az Üllői úti evangélikus könyvesboltban megtalálhatók lesznek, így érdemes ezeken a helyszíneken, illetve a kiadó webáruházában is körülnézni. „A Luther Kiadó izgalmas fórumbeszélgetéseket kínál majd a találkozón, ezeken szó lesz például arról, hogy mikor elég az árulásból vagy a hallgatásból – mondta el. – Emellett túlélési tanácsokkal is készülünk a túraveszélyhelyzetekre, az éjjeli baglyoknak pedig felolvasóestekkel szeretnénk kedvezni.”

Az esemény a „Jöjj, add tovább a jó hírt…” kezdetű spirituálé közös eléneklésével zárult.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-15-16
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső