Skip to main content

2024. január 2. 10:25

Egy teljesebb gyerekkor reményében

Adománygyűjtés a családok átmeneti otthonaiban élő gyerekek javára

Január 7-ig még lehet csatlakozni ahhoz az adománygyűjtéshez, amellyel az átmeneti otthonokban élő gyermekek gyerekkorának teljesebbé tételéhez szeretne hozzájárulni a Magyarországi Evangélikus Egyház. A „…reményteljes jövő az, amelyet nektek szánok” (Jer 29,11) bibliai mottóval meghirdetett akcióban felajánlott összeggel a gödöllői Tessedik Sámuel Családok Átmeneti Otthonában elhelyezett gyermekek jövő évi nyaralását, valamint a nyíregyházi Oltalom Szeretetszolgálat Családok Átmeneti Otthona játszóterének felújítását lehet támogatni.

Számos oka lehet annak, ha a családok, a gyermeküket egyedül nevelő szülők egy átmeneti otthonban keresnek menedéket és segítséget. A Magyarországi Evangélikus Egyház diakóniai szolgálata reményt és jövőt kínál nekik. Az otthonok munkatársai azon dolgoznak, hogy megfelelő lelki, jogi és szociális segítséget kapjanak életük újrakezdéséhez, és sorsukat a saját kezükbe véve képesek legyenek tanulmányaik folytatására, munkahelyteremtésre, lakásproblémájuk megoldására vagy épp a felelős szülői magatartásra. Mindeközben cél az is, hogy az átmeneti otthonokban élő gyermekek minél teljesebb gyerekkort élhessenek meg a náluk töltött idő alatt. Egyházunk idei adventi-karácsonyi gyűjtése éppen ezt célozza meg: nyaraltatásra és játszótér-felújításra várják a pénzadományokat.

„Sokáig jellemző volt az a vélekedés, hogy a diakónia az időseknek nyújtott szociális tevékenység révén a múltra koncentrál, és nincs a jövőre gyakorolt hatása. Ma már azonban a szeretetszolgálatunkban az ellátási formák széles spektruma megtalálható, és ezek egy része kifejezetten a gyerekeket, illetve a családokat segíti – fogalmaz Gregersen-Labossa György lelkész, egyházunk diakóniai bizottságának elnöke. – A nevelőszülői hálózatok és a családi bölcsődék mellett idetartoznak az átmeneti otthonok is. Ezekben az intézményekben az átmenetileg krízisbe került családok biztonságot, védelmet, nyugalmat találhatnak, amíg meg nem erősödnek – akár anyagilag, akár lelkileg – annyira, hogy újra teljes életet éljenek önállóan. Az adósságból, munkanélküliségből, szenvedélybetegségből, abúzusból való talpra állás során pedig a lelkigondozás lehetőségét is erőforrásul kínáljuk számukra.”

Az átmeneti otthonokba a szülő kérelmére kerülhetnek be a családok, akár mindkét szülő és a gyermek(ek), akár az egyik szülő a gyermek(ek)kel. Az ott-tartózkodásra legfeljebb a gyermek huszonegyedik (tanulói, hallgatói vagy felnőttképzési jogviszony esetén a huszonnegyedik) életévének a betöltéséig van lehetőség – adott tájékoztatást az ellátási forma igénybevételének feltételeiről Kelemen Anna Gyöngy, az országos iroda diakóniai osztályának vezetője.

Az otthonba kerülés oka lehet például életvezetési probléma vagy más szociális és családi krízis, amely miatt a család otthontalanná válik, de ugyanígy a bántalmazás elől menekülő nők, a várandós anyák is befogadásra találhatnak. Az úgynevezett külső férőhelyeken azokat a családokat helyezik el, amelyek támogatással képesek az önálló lakhatásra. A támogatás ebben az esetben kedvezményes lakhatást és szükség szerint szociális munka biztosítását jelenti. Itt maximum három évig maradhatnak a családok.

Egyházunk fenntartásában Gödöllőn a Tessedik Sámuel Evangélikus Szeretetszolgálat, Nyíregyházán pedig az Oltalom Szeretetszolgálat keretében működik családok átmeneti otthona, mindkét helyszínen negyven-negyven férőhellyel. Előbbi intézményhez egy, utóbbihoz két külső férőhely tartozik; ezek mindegyike hat fő elhelyezésére alkalmas.

A pénzadományokat 2023. december 1. és 2024. január 7. között várják. Adományozni két módon is lehet:
• online bankkártyás fizetéssel a Perselypenz.hu oldalon az erre a konkrét célra fenntartott felületen keresztül vagy
• banki átutalással az alábbi számlaszámra:
név: M.EV.EGYH. rendkívüli gyűjtés;
bankszámlaszám: 11707024-20478070;
IBAN: HU70 1170 7024 2047 8070 0000 0000;
SWIFT: OTPVHUHB.
Kérjük, a közleményben tüntesse fel: Karácsonyi gyűjtés 2023.

 

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-19-20
Lelkipásztor banner 2023-11

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső