Skip to main content

2024. február 6. 15:20

Az élet kenyerét kínálni

Kecskeméten parókus lelkészi tisztébe iktatták Kovács Barbarát

Egy már korábban megkezdett lelkipásztori szolgálat lépett új szakaszába február 3-án, amikor Kovács Barbarát beiktatták a Kecskeméti Evangélikus Egyházközség második parókus lelkészi állásába.

Az élet kenyerét kínálni. Kovács Barbara lelkésziktatása Kecskeméten

Homoki Pál, a Bács-Kiskun Egyházmegye esperese az Útmutató napi igéje (Mt 4,19) alapján az emberhalászi elhívás mibenlétéről szólt. Ahogyan Jézus, „ez a titokzatos idegen” megszólította Pétert és Andrást, és gyökeresen más irányba állította az életüket, szava így hozott sorsfordító változást Kovács Barbara életébe is – akkor is, amikor a lelkipásztori szolgálatra indította, és akkor is, amikor Kecskemétre küldte.

Az élet kenyerét kínálni. Kovács Barbara lelkésziktatása Kecskeméten

A felelősségről szólva az esperes úgy fogalmazott: vezetni az tud, aki maga is vezetett, ezért Barbara is mindig maradjon meg Krisztus követésében. Lelkipásztorként akkor fogják komolyan venni, ha ő maga is komolyan veszi, hogy gyarló ember, és így eszköz az élő Isten kezében. Az ünnep kapcsán azt kívánta, ne egyszeri szép alkalom legyen ez a lelkész és a gyülekezet életében, hanem egy folyamat nyitánya, és kéz a kézben tudjanak együtt élni, növekedni.

Az élet kenyerét kínálni. Kovács Barbara lelkésziktatása Kecskeméten

Akkor tudunk Krisztus jó szolgái lenni és jól táplálni másokat, ha mi magunk is megfelelően táplálkozunk, méghozzá a hit és az igaz tanítás igéivel – fogalmazott 1Tim 4,6 alapján tartott szószékfoglaló igehirdetésében Kovács Barbara. Mint mondta, a lelki éhség csillapítása legalább olyan fontos, mint a testi éhségé. Az imádság erőt, az igehallgatás örömöt ad, és ezek mind szükségesek ahhoz, hogy lelkileg ne kimerültnek és üresnek, hanem üdének és frissnek érezzük magunkat. Jézus mindig táplálta az övéit, miközben a saját szükségleteiről sem feledkezett meg. A frissen beiktatott parókus lelkész az ő példáját szem előtt tartva igyekszik élni mindennapjait. „A kecskeméti gyülekezetet is így képzelem el, mint egy nagy asztaltársaságot, ahol Jézus a vendéglátó, és mindenki a maga habitusa szerint vesz rész a lakomában. Magamat mint felszolgálót látom: nem mint pincért, hanem mint egy olyan édesanyát vagy háziasszonyt, aki ismeri mindazokat, akik ott ülnek az asztalnál. Elhívásom, hogy megmutassam nekik: Krisztus az élet kenyere, és nélküle nincs élet.”

Az élet kenyerét kínálni. Kovács Barbara lelkésziktatása Kecskeméten

Az ünnepi közgyűlés egyetlen napirendi pontja a lelkésziktatás tényének rögzítése volt. A vármegye és a helyi önkormányzat, továbbá a testvéregyházak jelen lévő képviselőinek köszöntései után zárásképpen Hajduch-Szmola Patrik parókus lelkész lépett a mikrofonhoz, nemcsak szolgatársként, hanem házastársként is szólva Kovács Barbarához. Mint fogalmazott, ha Barbara csak a hitvese lenne, hasonló tulajdonságokkal bíró munkatársat kívánna magának, ha pedig csupán kollégaként ismerné őt, feleségül ilyen párt választana. Kiváltságként éli meg, hogy a családi életükben és a hivatásukban is osztozhatnak. A gyülekezet nevében pedig köszöni az a lelkület, amellyel Barbara bátorítja, vigasztalja és immár vezeti is a kecskeméti evangélikusokat.

20230203 Kecskemet Kovacs Barbara lelkesziktatasa foto Zsolczai Balazs 15

Az istentiszteleten a gyülekezet Glória énekkara Bárdos Lajos A szeretet himnusza című kórusművét szólaltatta meg, a kántori szolgálatot Gerhát Domonkos látta el. A hivatalos rész után az állófogadás a jóízű beszélgetésekre és a beiktatott lelkipásztor személyes megszólítására is lehetőséget adott.

Kovács Barbara 1991-ben született, a Pest megyei Pilisen nőtt fel. Érettségi után a Budapesti Gazdasági Egyetemen kezdte meg tanulmányait. Egy év után, elhívásában megerősödve jelentkezett az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológus-lelkész szakára. Ezzel párhuzamosan elvégezte a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kommunikáció- és médiatudomány szakát is. Negyedéves teológusként egy évet a németországi Erlangenben töltött a Lutheránus Világszövetség ösztöndíjasaként. Hatodéves gyakorlatát a pécsi evangélikus gyülekezetben töltötte. 2017-ben szentelték lelkésszé, ezután egyetemi lelkészként folytatta szolgálatát a baranyai megyeszékhelyen. 2018-tól anyasági szabadságon volt, hiszen férjével, a szintén lelkész Hajduch-Szmola Patrikkal három kislányuk született: Frida, Gerda és Emília. A házaspár 2022 augusztusában kezdte meg közös szolgálatát Kecskeméten.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-15-16
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső