Skip to main content

2024. március 28. 11:15

Ahol Mikszáth is volt felügyelő

Bemutatkozik a Csömöri Evangélikus Egyházközség

Evangélikus istentiszteletet közvetít március 29-én, nagypénteken 11 órától a Duna Televízió a csömöri evangélikus templomból. Igét hirdet Kendeh-Kirchknopf Péter lelkész. Alább a Csömöri Evangélikus Egyházközség bemutatkozását olvashatják.

Bemutatkozik a Csömöri Evangélikus Egyházközség

A Budapest közvetlen közelében, a fővárostól északkeletre elhelyezkedő nagyközség, a tízezer lakosú Csömör már az 1130-as években lakott település volt Chemer néven. A török időkben elnéptelenedett, 1720-tól azonban ismét negyvenkét háztartásról tud a krónika; minden háztartás lutheránusokból állt. A mai Csömör a 18. század elején alakult, részben Rákosszentmihály község megmaradt lakosaiból, részben pedig a felső vármegyékből (Bajmóc környékéről) lehívott, letelepített, tót ajkú evangélikus telepesekből. Első templomuk 1721-ben épült.

Az 1740-es pestisjárvány elpusztította a falu lakosságát, a gyülekezetet, meghalt a lelkész, a tanító, mindössze tizenegy család maradt életben. Az így árvaságra jutott gyülekezettől a magyar királyi kincstár elvette a templomot, és ezzel megszűnt önálló egyházközség lenni. Ez az állapot közel ötven évig tartott, míg 1787-ben Csömör Cinkota leányegyháza lett. Ekkor kaptak az evangélikusok Grassalkovich hercegtől telket iskola és imaház építésére.

A következő hetven évről ismét nincs hiteles feljegyzésünk. 1872-től indult szép virágzásnak a gyülekezet. Közös akarattal és igen nagy áldozattal valóra vált a régi álom: az evangélikusok új templomot építettek az elvett régi, azóta már katolikussá lett templom helyett. Az alapkövet 1873. május 4-én tették le; a ma is álló templomépület hossza huszonhat méter, szélessége tíz, magassága kilenc méter.

Leányegyházként a gyülekezet 1889-ben három harangot vásárolt, 1903-ban két tantermes evangélikus iskolát épített, 1911-ben pedig ingatlant vásárolt lelkészlakás számára, majd ezt bővítette. Az 1914. évi egyházmegyei közgyűlés mondta ki a régen várt döntést: több mint százhetven év után a csömöri evangélikus gyülekezet újra anyaegyházközség lett. 1915-ben önállósult.

Az önállósulásult egyházközség Jeszenszky Gyula csővári lelkészt hívta meg első pásztorául, gyülekezeti felügyelője pedig Mikszáth Kálmán, a nagynevű író fia volt. 1933-tól 1945-ig Galáth György, 1945–1948 között Endreffy Zoltán, 1948 decemberétől 1970 áprilisáig Solymár János, majd fia, Solymár Péter szolgált lelkészként. 2007-ben iktatták hivatalába Johann Gyulát, majd 2020-ban a jelenlegi lelkészt, Kendeh-Kirchknopf Pétert.

A gyülekezeti közösség modern, haladó gondolkodására vall, hogy először 1968-ban női presbitert választott Gubek Mária személyében, aki 1979-ben a gyülekezet felügyelője lett; tudomásunk szerint ő volt az országban az első női evangélikus felügyelő.

A mai csömöri gyülekezet mintegy ezerkétszáz főt számlál.

* * *

Az írás eredetileg az Evangélikus Élet magazin 2022. október 23–30-i 87. évfolyam 41–42. számában jelent meg.
Az Evangélikus Élet magazin kapható a Luther Kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII., Üllői út 24.), a Huszár Gál könyvkereskedésben (Budapest V., Deák tér 4.), az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-​mail-címen, nyomtatott vagy digitális formában megvásárolható, illetve előfizethető a kiadó honlapján.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-15-16
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső