Skip to main content

2024. február 13. 8:16

Ünneplőbe öltöztetett sütemények

Kőszeghyné Raczkó Zsuzsanna esperes a közös indulás édes szimbólumairól

Hobbiként kezdett tortasütésbe – még a járvány idején, a karantén által a négy fal közé szorítva – Kőszeghyné Raczkó Zsuzsanna, a Somogy-Zalai Evangélikus Egyházmegye esperese. Keze alól kreatív, finom női eleganciával díszített – mondhatjuk így – alkotások kerültek ki. Gyakran ajándékba készíti tortáit, nemegyszer az esketésre hozzá érkező pároknak, máskor kizárólag az anyagköltséget fogadja el „megrendelőitől”. Fotóit ámulattal követték ismerősei a világhálón, immár pedig Torták, titkok, történetek című könyvében ismerkedhetünk meg süteményeivel. A házasság hetére készített interjúnkban arról kérdeztük, milyen az esküvőitorta-divat, és vajon fontos-e a lelkünknek is, hogy ünnepeinken tortát tegyünk az asztalra.

Kőszeghyné Raczkó Zsuzsanna esperes a közös indulás édes szimbólumairól

– Kinek készítette az első esküvői tortáját?

– Családi torta volt: az unokatestvéremnek, aki itt, Balatonbogláron tartotta az esküvőjét. De emlékezetes egy ötvenedik házassági évfordulóra ajándékba sütött tortám is. A házaspár a balatonszemesi gyülekezetünk tagja. Hatalmas kertjük van rengeteg virággal, Viola, a feleség hozza az imaház oltárára a csokrot. Tudtam, hogy milyen stílusú és színű virágokat szeretnek. Csupán annyit kértek, hogy a sütemény ne legyen nagyon édes, tömény, inkább gyümölcsös. Mivel az évforduló június elejére esett, a díszítéshez az ihletet a sok kora nyári virág adta. Meglepetés volt a torta, s egy imádsággal, áldással együtt adtam át.

– Szokatlan dekorációs kéréseket is kapott már?

– Egy ízben háromemeletes esküvői tortát kértek tőlem lila és fehér színben, a tetejét apró, tandembiciklis pár díszítette. Akik ismernek, tudják rólam: mindig azt sütöm, ami szívből jön. Ha közelebbről ismerem az illetőket – pláne a gyülekezetből –, akkor a tortasütés közben végig személyesen rájuk gondolok. Általában a díszítésben is szabad kezet kapok. Minta, azaz hozott kép alapján kevésbé szeretek dolgozni, de természetesen meghallgatom a pár kéréseit is. Megtisztel, ha rám bízzák, hogy mit alkossak, s nagy öröm, amikor sikerül eltalálnom, mivel tudok örömet szerezni. Ez a kreatív, rájuk figyelő munka feltöltődés és öröm az én számomra is.

– Beszélhetünk-e „esküvőitortadivatról”?

– Az esküvői tortáknál a fehér az alap. Még abban az esetben is, ha nem az első házasságról van szó. Volt olyan esküvői tortám, amelyen rengeteg virágot helyeztem el. Itt is az volt a kérés, hogy kizárólag fehérek legyenek. Egyházunk tanítása szerint Isten áldása mindig ott van, amikor az ember azzal az elhatározással áll oda az oltár elé, hogy hűségben, szeretetben, egy életre elkötelezi magát a választottja mellett. Meggyőződésem, hogy nincs tökéletes házasság, az enyém sem az.

Ünneplőbe öltöztetett süteményekAz esküvőn az ember arról tesz bizonyságot, hogy a nehézségeket ketten, együtt fogják megoldani, keresik a továbblépés, a megbocsátás útját, s folyamatosan dolgozni fognak a kapcsolatukon és önmagukon. Ennek a közös indulásnak, az első fogadalomnak mindig megvan a tisztasága, rejlik benne egy őszinte elhatározás, amit a fehér szín méltón szimbolizál – a tortán is. Megjelenik az ártatlanság színe a díszítésben, az alapban, a marcipánban. Egy másik alkalommal téli esküvőre sütöttem tortát. Itt az volt a kérés, hogy a tortán is jelenjen meg a tél, az évszakra jellemző motívumokkal: hóval, növényekkel, így a tortám a jeges, havas világot adta vissza. Manapság a párok esküvőszervezőknek adják ki a feladatok lebonyolítását. A dekoratőrök két színnel dolgoznak. Ezt a kettőt kapom meg én is a tortához, s ehhez a színharmóniához készítem el az alkotást. Noha sokan a szívet társítják a szerelemhez, a piros szívecskék, maga a motívum a legritkább esetben jelenik meg az esküvői tortán. Ez érthető: mindenki az egyedit, a személyeset, a különlegeset keresi.

– S ön milyen tortát készít legszíve sebben a házasulandóknak?

– Számomra is a fehér a legszebb. Nemrég felfedeztem, hogy már létezik ehető selyem. Csoda szép, a megszólalásig hasonlít az igazi szaténhoz. El is határoztam: ha legközelebb esküvői tortát kérnek tőlem, azt ehető selyemmel készítem el. A csillogásával, elegáns fényével igazán különlegessé teszi majd.

– Fontos, hogy ünnepeinknek a része legyen a torta?

Kőszeghyné Raczkó Zsuzsanna: Torták, titkok történetek

– Igen, hiszen az nem más, mint ünneplőbe öltöztetett sütemény: krém, lap, amihez valami pluszszépséget, díszítést adunk, ettől lesz különleges. Az ünnepeknek ki kell emelkedniük a hétköznapokból: ezért is teszünk asztalunkra tortát, hogy emlékezetessé tegyük a nap különlegességét, akár esküvőről, akár más ünnepnapról van szó. A két éven át készült kötetemben is az élet körforgása, a négy évszak, az ünnepek és hétköznapok köré szőttem a gondolataimat és persze a tortarecepteket.

Kőszeghyné Raczkó Zsuzsanna Torták, titkok történetek című könyvének bemutatója lesz február 16-án, pénteken 18 órakor a Huszár Gál könyvesboltban (Budapest V. ker., Deák tér 4.).
A szerzővel Boda Zsuzsa, a Luther Kiadó szerkesztője beszélget. Énekkel közreműködik Völgyessy Szomor Fanni.

 * * *

A cikk eredetileg az Evangélikus Élet magazin 2024. február 11–18-i 89. évfolyam 5–6. számában jelent meg.
Az Evangélikus Élet magazin kapható a Luther Kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII., Üllői út 24.), a Huszár Gál könyvkereskedésben (Budapest V., Deák tér 4.), az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen, nyomtatott vagy digitális formában megvásárolható, illetve előfizethető a kiadó honlapján.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-15-16
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső